Collegium Hungaricum (Róma)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A római Collegium Hungaricum (latin, tulajdonképpen „Magyar Intézet”) magyar tudományos-kulturális intézet Olaszországban. Collegium Hungaricum Európa több fővárosában található. Céljuk segíteni a külföldön tanuló diákokat és megismertetni a magyar kultúrát az adott országban.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

19. század[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

20. század[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az olasz–magyar kulturális kapcsolatok a két világháború közötti időszakban igen intenzíven fejlődtek. Magyarországon az 1924. évi XXV. tc. szerint az olasz nyelv is bekerült a reálgimnáziumok tantervébe. Ennek következtében az olasz kormány először évi 2, a magyar állam 4 ösztöndíjat biztosított a leendő olasznyelv-tanárok számára. Képzésüket kezdetben a Római Magyar Történeti Intézet, később a Collegium Hungaricum szervezte. A Collegium Hungaricum 1928-ban nyílt meg a Francesco Borromini tervei alapján épült Falconieri-palotában (Római Magyar Akadémia néven ma is ott működik).

A teológiai és művészeti hagyományokhoz híven a Collegium Hungaricum a harmincas években már évente 10 festőt, szobrászt, 10 teológust, 20 nyelvszakos tanárjelöltet, történészt, építészt, jogászt stb. fogadott. A teológusok 1936-ig a Collegium Hungaricum keretében önálló egységként működő papi kollégiumhoz tartoztak. A kollégium nemcsak szállást adott az ösztöndíjasoknak, hanem figyelemmel kísérte képzésüket, kutatási programjaik alakulását. Az olaszoknak szánt rendezvényeivel hozzájárult a Magyarország iránti érdeklődés fenntartásához. Az ötvenes években a Collegium Hungaricum gyakorlatilag nem működött.

Napjainkban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg a Collegium Hungaricum – az évtizedek során kialakult hagyományoknak megfelelően – továbbra is tudományos és kulturális ismeretterjesztő feladatokat lát el, emellett helyet ad a Rómába érkező magyarországi tudósoknak is. Hivatalos státusát tekintve a magyar nagykövetség kulturális osztálya. Címe: 00186 Róma, Via Giulia 1.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]