Code::Blocks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Code::Blocks
Code::Blocks képernyőkép
Code::Blocks képernyőkép

Fejlesztőa Code::Blocks csapat
Legfrissebb stabil kiadás20.03 (stabil verzió, 2020. március 19.)[1]
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Állapotaktív
Kategóriaintegrált fejlesztői környezet
LicencGNU General Public License
A Code::Blocks weboldala

A Code::Blocks egy integrált fejlesztőkörnyezet (IDE) C és C++ nyelven írt alkalmazásokhoz. Kezdetleges támogatás elérhető egyéb programnyelvekhez is, mint például a GNU Fortran, Digital Mars D és a GNU GDC. Felülete a wxWidgets könyvtárra épít, futtatható Windows, Linux és Mac alatt is. Folyamatosan fejlesztik, jelenleg RC2-nél tart, a legfrissebb források elérhetőek SVN-en keresztül.

Története[szerkesztés]

Miután nyilvánosságra hoztak két kiadásra jelölt verziót: 1.Orc1 2015 Júli.25. és 2.Orc2 2015 Okt.25. a végleges kiadás helyett a projektfejlesztők számos új funkciót hoztak létre, a végleges kiadást ismételten elhalasztották. Ehelyett naponta elkészítették a legfrissebb SVN verziót, amely naponta rendelkezésre állt.

Az első stabil kiadás 2008. február 28-án jelent meg, a verziószám 8.02-ra változott. A verziószámítási sémát az Ubuntu változójává változtatták, a fő és a kisebb szám pedig a kiadás éve és hónapja. A 16.01 verzió a legújabb stabil kiadás; de a legfrissebb verzióhoz a felhasználó letöltheti a viszonylag stabil éjszakai felépítést vagy letöltheti az SVN forráskódját.[2]

Jennic Limited a Code :: Blocks egy verzióját forgalmazza, amely a saját mikrovezérlõivel együtt dolgozik.[3]

Jellemzők[szerkesztés]

Fordítóprogramok[szerkesztés]

A Code::Blocks több fordítót támogat, beleértve az GCC, MinGW, Digital Mars, Microsoft Visual C++, Borland C++, LLVM Clang, Watcom, LCC and the Intel C++ compiler fordítót. Bár az IDE-t a C ++ nyelvre tervezték, van valamilyen támogatás a többi nyelv számára is, beleértve a Fortran és D. A beépülő modul tartalmazza más programozási nyelvek támogatását is.

Támogatott fordítók:

  • MinGW / GCC C/C++
  • Digital Mars C/C++
  • Digital Mars D (részben)
  • SDCC (Small device C compiler)
  • Microsoft Visual C++ Toolkit 2003
  • Microsoft Visual C++ Express 2005 (bizonyos megszorításokkal)
  • Borland C++ 5.5
  • Watcom C compiler|Watcom
  • Intel C++ compiler
  • GNU Fortran
  • GNU ARM
  • GNU GDC

Kódszerkesztő[szerkesztés]

Az IDE szintaktikai kiemelést és kódkombinációt (a Scintilla szerkesztő komponensén keresztül), C ++ kódot, osztályböngészőt,hex szerkesztőt és sok más segédprogramot tartalmaz. Az megnyitott fájlok lapokba vannak rendezve. A kódszerkesztő támogatja a betűkészlet és a betűméret kiválasztását, valamint a személyre szabott szintaxiskiemelő színeket.

Hibakeresők[szerkesztés]

A Code :: Blocks hibakereső teljes töréspontú támogatással rendelkezik. Ezenkívül lehetővé teszi a felhasználó számára a hibakeresés, hogy a helyi funkciós szimbólumhoz és argumentumkijelzéshez , a felhasználó által meghatározott órákhoz, híváscsomaghoz, szétszerelés, az egyedi memóriahelyhez, a szálváltáshoz, a CPU regiszterekhez és a GNU Debugger Határfelülethez való hozzáféréssel.

GUI designer[szerkesztés]

A 13.12-es verzióból a Code :: Blocks egy wxSmith nevű GUI-tervezővel érkezik. Ez a wxWidgets 2.9.4[4] változat származékos portja. A teljes wxWidgets alkalmazás létrehozásához a megfelelő wxWidgets SDK-t kell telepíteni.

Felhasználói migráció[szerkesztés]

A Code :: Blocks funkciók egy része a más IDE-ből áttérő felhasználókra irányul - ezek közé tartozik a Dev-C++, a Microsoft Visual C ++ projekt importálása (MSVC 7 és 10) és a Dev-C ++ Devpak támogatás.

Projektfájlok és építő rendszer[szerkesztés]

Code::Blocks egyéni építő-rendszert használ, amely információkat tárol XML-alapú projektfájlokban. Opcionálisan külső makefile-eket is használhat, ami leegyszerűsíti a GNU-val vagy qmake build rendszereket használó projektekhez való kapcsolódást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.codeblocks.org/downloads/binaries/changelog, 2020. március 30.
  2. SVN
  3. JN-UG-3028 Code::Blocks IDE User Guide. [2017. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 14.)
  4. CodeBlocks 13.12 Changelog

További információk[szerkesztés]