CoBrA mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A CoBrA mozgalom európai avantgárd mozgalom 1949-1951 között. Nevét 1948-ban Christian Dotremont fogalmazta meg a tagok szülővárosainak kezdőbetűiből: Copenhagen (Co)- Koppenhága, Brüsszel (Br), Amszterdam (A).

Története[szerkesztés]

A Cobra alapítói Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Asger Jorn és Joseph Noiret. Dotremont ötlete alapján fogalmazták meg kiáltványukat La Cause Était Entendue (Az ügy elintézve) címmel 1948 november 8-án, a párizsi Café Notre-Dame-ban.

A forma és szín teljes szabadságát tekintették egyesítő elvüknek, és a szürrealizmussal szembeni antipátiát. Művészeik érdeklődési körébe beletartozott a marxizmus és a modernizmus is. Alkotási folyamatuk a spontaneitáson és a kísérletezésen alapult, és fő inspirációs forrásait a gyermekrajzok, a primitív művészeti formák és Paul Klee és Joan Miró művészete adta.

A holland Reflex csoport, a dán Host csoport és a belga Forradalmi Szürrealista Csoport olvasztótégelyévé vált. Pár évig működött csak, de számos céljukat sikerült elérni e rövid idő alatt is. A Cobra folyóirat, változó tagok együttműködésével készült Peintures-Mot és két nagyszabású kiállítás. Az első az amszterdami Stedelijk Múzeumban, 1949 novemberében, a második 1951-ben, a Liege-i a Palais des Beaux-Arts-ban. A csoport 1949 novemberében aztán hivatalosan Internationale des Artistes Experimentaux-ra változtatta nevét. Tagjai egész Európából és az USA-ból voltak már. Ez a név mégsem maradt meg annyira a köztudatban. A mozgalmat hivatalosan betiltották 1951-ben, de a sok tagi kapcsolat megmaradt. Különösen Dotremont folytatott együttműködést a csoport több vezetőjével.

A csoport érdeklődésének középpontjában elsődlegesen a fél-absztrakt festmények voltak. Erős, ragyogó színskálával, határozott, vad ecsetkezeléssel, emberi torzókkal dolgoztak, melyeket a primitív művészet és a népművészetek ihlettek. Leginkább az amerikai akciófestészettel lehet rokonítani. A Cobra mérföldkő volt a tasizmus és az európai expresszionizmus fejlődésében.

Cobra tagok[szerkesztés]

további művészi kapcsolatok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]