CD Chivas USA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Club Deportivo Chivas USA szócikkből átirányítva)
Club Deportivo Chivas USA
Csapatadatok
Teljes csapatnévClub Deportivo Chivas USA
BecenévGoats
SzékhelyCarson, Kalifornia, Egyesült Államok
Alapítva2004
Megszűnt2014
Klubszínekpiros-fehér-kék
StadionThe Home Depot Center
VezetőedzőUSA Martín Vazquez
ElnökMEX Jorge Vergara
BajnokságMLS
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Club Deportivo Chivas USA honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Club Deportivo Chivas USA témájú médiaállományokat.

A Club Deportivo Chivas USA futballklub az Egyesült Államokban. Székhelye Los Angeles külvárosában, Carsonban található. Részt vett a Major League Soccer bajnokságban. A klub 2004-ben alakult, a hazai mérkőzéseit a The Home Depot Center-ben játszotta, megosztva ezt a Los Angeles Galaxy csapatával. A hivatalos színei piros, fehér és kék, azaz ugyanaz, mint a CD Guadalajarának, amely az egyik legszélesebb körben támogatott csapat Mexikóban. A spanyol Chivas azt jelenti, ’kecske’, és ez a beceneve a CD Guadalajarának is.

Története[szerkesztés]

A mexikói tulajdonú egyesület 2004. augusztus 2-án alakult meg, és lett az MLS tizenegyedik csapata. 2007-ben a klub végzett az első helyen a Nyugati főcsoportban. A klub tulajdonosa Jorge Vergara Madrigal mexikói üzletember, aki a mexikói CD Guadalajara tulajdonosa is egyben, valamint Antonio Sánchez Cue-Navarro a Chivas USA Enterprises LLC nevű leányvállalata, és a klub elnök-vezérigazgatója Shawn Hunter.

A Chivas USA az első szezont az MLS-ben a The Home Depot Center-ben egy 2-0 vereséggel kezdte, az első edzője Thomas Rongen. A szezon mérlege 1 győzelem, 8 vereség és egy büntetőkkel elvesztett mérkőzés. Az egyetlen győzelmet a Real Salt Lake csapata ellen érték el. 2005. június 3-án a holland Hans Westerhof-ot nevezték ki vezetőedzőnek, így ő lett a Chivas USA második vezetőedzője. Az újabb kiábrándító szezon után Westerhof nem tért vissza a következő idényre. Az új szakvezető 2005. november 23-tól a klub legsikeresebb vezetőedzője, az amerikai Bob Bradley lett. A csapat az ő vezetésével először jutott be a Nyugati főcsoport rájátszásába, és szintén Bradley lett az év edzője az MLS-ben, míg a csapat játékosa Jonathan Bornstein lett az év újonc labdarúgója. A sikerek következtében Bradley- lett az Egyesült Államok válogatottjának megbízott szövetségi kapitánya, majd később véglegesítették. Így azonban ismét új vezetőedzőre volt szükség. Az új főnök, a korábbi válogatott labdarúgó, aki részt vett 1z 1998-as VB-n Predrag "Preki" Radosavljević, aki 2010-től a Hall of Fame tagja lett. 2007-ben Preki vezetésével a csapat megnyerte a Nyugati konferenciát, így ő lett az év edzője, és adta a legjobb kapust a ligában Brad Guzan személyében. 2009. december 2-a óta az amerikai Martín Vásquez irányítja a csapatot, aki korábban Jürgen Klinsmann segítője volt az FC Bayern München-nél.

Híres játékosok[szerkesztés]

Vezetőedzők[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]