Clint Mansell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Clint Mansell
ClintMansellAndSonusQuartet2009 fragment.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Clinton Darryl Mansell
Született Coventry, Anglia,
1963. január 7. (51 éves)
Pályafutás
Műfajok filmzene
Tevékenység zeneszerző

Clint Mansell (született: Clinton Darryl Mansell 1963. január 7., Coventry, Anglia) Golden Globe-díjra jelölt angol filmzeneszerző.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Popzenei munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Clint Mansell énekese és gitárosa volt az angol Pop Will Eat Itself nevű zenekarnak 1996-ig, amikor is feloszlott az együttes. Közreműködött nagyobb bandák (például Nine Inch Nails) albumainál is.[1]

Filmzenei munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mansell-t 1998-ban barátja, Darren Aronofsky filmrendező felkérte, hogy készítsen filmzenét első egész estés filmjéhez, a π-hez. Mansell a kérésnek eleget tett. Aronofsky következő filmjének (Rekviem egy álomért) zenéjét is Clint Mansell készítette, és ez a filmzene meghozta az elismerést a zeneszerzőnek. Mansell olyan jó barátságban van Darren Aranofskyval, hogy az összes filmjének a zenéjét ő csinálta. Ilyen például A pankrátor vagy A forrás című film, aminek zenéjét a 64. Golden Globe-díj átadáson a legjobb filmzene kategóriában jelöltek.[2]

Mansell filmzenei karrierjében az áttörést jelentő Rekviem egy álomért után megírta A gödör című film, és a CSI: New York-i helyszínelők tv-sorozat pilot epizódjának zenéjét. 2005-ben sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy Clint Mansell fogja csinálni a Szahara című akciófilm zenéjét, holott még nem csinált akciófilmhez zenét. A film zenéje jól sikerült, ezért később Mansell több akciófilm zenéjét (Doom, Füstölgő ászok) is elvállalta. A Mindenképpen talán zenéje is az ő nevéhez fűződik.

Filmelőzetesek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gyűrűk Ura: A két torony című film előzetesében hallható a Rekviem egy álomért filmzenéjéből ismert, Lux Aeterna című szám átdolgozása. Ez a szám a Requiem for a Tower címet kapta, a két film (A Gyűrűk Ura: A két torony, Rekviem egy álomért) eredeti címének keresztezéséből. Ennek a számnak a hangszerelését Simone Benyacar, Dan Nielsen, és Veigar Margeirsson rakta össze, zenekar és kórus felhasználásával.

Clint Mansell Lux Aeterna című számát számos mozifilm (Zathura, Napfény, Babylon A.D.) és tv-sorozat (Lost) előzetesében lehetett hallani.

A forrás című film Golden Globe-díjra jelölt filmzenealbumán található Death is the Road to Awe című szám hallható a Legenda vagyok, A köd, és a Frost/Nixon című filmek előzetesében.

Filmzenéi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]