Clann An Drumma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Clann An Drumma
Információk
A Clann An Drumma weboldala
SablonWikidataSegítség

A Clann an Drumma (skót gael: A Dob Gyermekei) egy glasgowi együttes. Az együttest többek között Joe Kilna MacKenzie, Jacquie Holland és Tu-Bardh Stormcrow Wilson alapította. Az évek során az együttes felállása részben megváltozott.[1] Az alapítók közül már csak Joe Kilna MacKenzie van az együttesben, mellette még öten tagjai a zenekarnak. Az együttes 2002 után vált ismertté a Sgt. MacKenzie című számukkal, ezután háromszor turnéztak az Egyesült Államokban, de jártak a Távol-Keleten is.

Zenéjük[szerkesztés]

Stílus[szerkesztés]

Zenéjük nagymértékben skót dobokon és felföldi dudákon nyugszik, az ősi skót törzsi hangokkal együtt. Az együttes jelszava Őrizd meg törzsinek.

Sgt. MacKenzie[szerkesztés]

Egyik legismertebb számuk a Sgt. MacKenzie, amelyik Mel Gibson 2002-es filmjében, a Katonák voltunk-ban is hallható volt. Ez a dal Joe dédapjának, Charles Stuart MacKenzie-nak az emlékére íródott, aki az első világháborúban halt hősi halált.[2] Ez a dal részben eltér a többi dalban hallható stílustól, inkább az ének dominál benne, nem a dob és a dudazene.

Diszkográfiájuk[szerkesztés]

Eddig öt lemezt adtak ki. Az első a Tried and Treu 2001-ben jelent meg,[3] a második a Keep it Tribal 2002-ben, a harmadik, a Tribal Waves és a negyedik, a Tribal Vortex 2004-ben és az ötödik, a Tribal Eyes 2006-ban jelent meg.

A zenekar tagjai[szerkesztés]

  • Joe Kilna MacKenzie[4]
  • Maggie Kilna[5]
  • Allastair Reid[6]
  • Dougal Wilkinson[7]
  • Jamie Stewart[8]
  • Stevie Kirkpatrick[9]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]