Civilization (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Civilization szócikkből átirányítva)
Civilization
MűfajKörökre osztott stratégia
FejlesztőMicroprose Software
Firaxis Games
Aspyr
KiadóMicroprose Software
Infogrames Entertainment, SA
2K Games,
Aspyr
TervezőSid Meier
PlatformokAmiga, Microsoft Windows, Linux, Mac OS, PlayStation, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, iOS, Android, Nintendo DS, Windows Phone, Facebook Platform, PlayStation Vita
Első játékCivilization
(1991. szeptember)
Legutóbbi játékCivilization VI: Gathering Storm
(2019. február 14.)
Hivatalos weboldalhttp://www.civilization.com/

A Civilization Sid Meier népszerű, körökre osztott stratégiai videójáték-sorozata, melyben a világ legjelentősebb civilizációinak történelmét írhatjuk újra, egészen i. e. 4000-től. Eddig hat fő része van, de több kiegészítő és mellékjátékok is megjelentek.

A sorozat részei[szerkesztés]

Játékmenet[szerkesztés]

A sorozat minden részében egy telepessel kezdünk, emellett – verziótól függően – lehet más egységünk is (másik telepes, munkás, felfedező). A telepes fő funkciója a városalapítás, de az első két részben a munkás feladatait (út-, csatorna-, repülőbázis-, erődépítés, bányászat, ill. egyéb területátalakítások) is ez látja el. Az alapított városban és a térképen elszórtan elhelyezkedő falvakban juthatunk újabb telepeshez.

A városban képezhetünk különféle egységeket (telepes, munkás, felfedező, transzport-, illetve harcosegységek), vagy emelhetünk épületeket. Az épületek elsősorban a város termelését, védelmét stb. befolyásolják, de a világ-, valamint a harmadik résztől a kis csodák az egész civilizációra kihatnak, amellett, hogy a játék végén, az összegzéskor pont jár értük. A játék célja alapvetően a civilizáció felvirágoztatása, minél több város alapítása, ezek fejlesztése, a terület növelése, illetve ennek védelmére megfelelő hadsereg felállítása. A játékban lehetőség van az ellenség városainak elfoglalására/elpusztítására, de ez nem feltétlenül szükséges a győzelemhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. New 'Civilization' Title Detailed”, Totalgaming.net, 2007. március 28.. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. április 4.) 

További információk[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]