Cindy Sherman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cindy Sherman (Glen Ridge, New Jersey, 1954. január 19.) amerikai fotóművész, filmrendező. Ismertté önmagáról különböző női típusokba bújva készített képei tették. Jelenleg New Yorkban alkot.

Életútja, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A State University College-ban végzett. 1977-1980 között az Untitled Films Stills című, 69 fekete-fehér fotóból álló munkáján dolgozott (film, fotográfia, színház). Különböző női típusok bőrébe bújt (pl.: szajha, kislányos nő), a smink és a ruha eligazítása után lefényképezte magát. A képei mindig fiktívek.

1980-tól a fotók színessé és életnagyságúvá váltak, hol horrorisztikus, hol kihívóan erotikus, hol fanyarul groteszkek lettek, hol pedig művészettörténeti vonatkozást nyertek. 1981-ben készítette egyik leghíresebb felvételét a Untitled #96-ot, mely egyike a világ legdrágább fényképeinek. Végül eltüntette magát a képeiről, és az orvosképzésben használt protézisekkel és műanyag testrészekkel készített groteszk testeket a szürrealista fényképész, Hans Bellmer stílusában. Sherman érdeklődése a változások ellenére is töretlen maradt a huszadik század utolsó évtizedeiben: nem csak a nemi sztereotípiák sekélyességére, hanem a kukkolás borzongató élvezetére is felhívta a figyelmet.[1]

Díjak, elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1995-ben elnyerte a MacArthur Fellowships fődíját (ismertebb becenevén a „Zseni díjat”) mely egy 5 évre szóló, $100 000 értékű ösztöndíj volt, melyet művészi továbbfejlődésének elősegítésére használhatott fel.

Könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete. 464. old. (Typotex Kiadó, 2011, ISBN 978 963 279 427 3 )

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]