Cigánytelep nyolctól négyig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cigánytelep nyolctól négyig (Dávid naplója)
SzerzőKiss Dávid
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Tématársadalom
Műfajnapló
Kiadás
KiadóMagyar Máltai Szeretetszolgálat
Kiadás dátuma2011
Média típusakönyv
Oldalak száma88
ISBNISBN 978-963-89445-0-4
SablonWikidataSegítség

A Cigánytelep nyolctól négyig (Dávid naplója) című könyv szerzője Kiss Dávid (1979-) szociális munkás, programkoordinátor. A könyv 2011-ben jelent meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiadásában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának támogatásával. Dávid naplója a Jelenlét - módszertanmesék a telepi munkáról című könyv társkiadványa, amit jelez a két könyvet egybefogó Összetartozunk feliratú papírszalag. 2020-ban a POKET Zsebkönyvek kiadványaként is megjelent.

A könyv megírásának előzményei[szerkesztés]

A 400 lelkes monori cigánytelepen 2005 óta van jelen segítőként a Tabán Integrációs Programmal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Vecsei Miklós a máltai Jelenlét programok vezetőjeként arra ösztönözte újonnan belépő munkatársát, a szerzőt, Kiss Dávidot, hogy telepi munkája során írjon le mindent, amit tapasztal, amit fontosnak talál. Az első időszak élményeinek leírásából született a könyv.

Időszaka[szerkesztés]

A napló január 2-a, szerdától augusztus 11., hétfőig tartalmaz bejegyzéseket. A pontos évszámot nem adja meg a szerző, utólagos elmondása alapján 2007-ben zajlottak a naplóban történt események.[1]

Január 8. /kedd
Vesztemre ma csak délután értem ki a Tabánba. Az előző napi vízcsőmelegítés éjszakára érte el hatását, így az este nyitva hagyott csapból folyni kezdett a víz. Ez akár örömöt is okozhatott volna, de a kifolyó alján lévő lyuk miatt inkább árvizet okozott. Ötcentis víz fogadott a konténerben, a szőnyeg kb. 40 kg lett. Hívtuk a szerelőket, de közben épp arra járt a KÖVÁL főmérnöke egy szerelő kocsival. Egy bejelentés szerint a Cinka Panna utcában Trabantkerék van beszorulva egy csatornába. Ezt jött megnézni, mert ilyet még nem látott.…
– Cigánytelep nyolctól négyig - Dávid naplója

Szereplők[szerkesztés]

A könyv szereplői a saját nevükön megjelenített segítők (Dávid, János, Zsolti, Anikó nővér stb.) és a telepi lakosok, akiknek a nevét megváltoztatták.

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig, Dávid naplója (Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 2011)

Források[szerkesztés]