Christiaan Barnard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christiaan Barnard
Christaan Barnard (1968).jpg
Született
1922. november 8.
Elhunyt
2001. szeptember 2. (78 évesen)
Páfosz
Iskolái Fokvárosi Egyetem
University of Minnesota

Christiaan Barnard (teljes neve:Christiaan Neethling Barnard) (Beafurt West, Dél-afrikai Köztársaság, 1922. november 8.Páfosz, Ciprus, 2001. szeptember 2.) Dél-afrikai sebészfőorvos, aki az első, emberen végrehajtott szívátültetéssel világhírnevet és elismertséget szerzett.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja, Adam Barnard holland protestáns lelkész volt, négy testvére közül az öt évvel fiatalabb öccse, Ábrahám szívrohamban halt meg. Ekkor határozta el, hogy szívsebész lesz.

1940-től a fokvárosi orvosi egyetemen tanult, 1945-ben szerzett diplomát. 1953-ban tett professzori vizsgát. A fokvárosi Groote Suur Kórházban dolgozott, 1956 és 1958 között az Egyesült Államokban kétéves ösztöndíjjal a Minnesotai Egyetemen fejezte be orvosi tanulmányait és vezető szívsebészként tért haza Afrikába. Amerikában ismerkedett meg Norman Shumway szívsebésszel, aki úttörő kutatásokat végzett a szívátültetések terén.

Barnard bevezette hazájában a nyitott szívműtéteket, több új típusú műszívbillentyűt dolgozott ki és szívátültetési kísérletsorozatot végzett kutyákon. 1967. december 3-án hajtotta végre az első emberi szívátültetést, húsz fős orvosi csoport segítségével, kilencórás műtéttel Louis Washkansky 54 éves dél-afrikai zöldségesen, akinek egy autóbalesetben elhunyt fiatal nő szívét ültette be. A műtét sikeres volt, de a páciens 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt. Későbbi műtétei egyre sikeresebbek voltak, sok betege hosszú évekig élt új szívvel. Az 1971-ben megműtött Dirk van Zyl huszonhárom évet élt az új szívvel. 1983-ig vezette a kórház kardiológiai részlegét.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1948-ban nősült először, a Groote Suur Kórházban ápolónőként dolgozó Aletta Gertruida Louwt vette feleségül, két gyermeke született, Deirdre és André. 1969-ben elvált, a következő évben a 19 éves Barbara Zoellnert vette el, ebből a házaságból is két gyereke született, Frederik és ifj. Christiaan. 1982-ben vált el másodszor, harmadik házassága 1988-tól 2000-ig tartott Setzkorn Karinnal, ebből a házasságból is két gyereke született, Armint és Lara. Amikor világhírnevet szerzett, sok híres nővel hozták kapcsolatba a médiák, többek között említették Gina Lollobrigidát és Françoise Hardyt.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]