Christiaan Barnard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christiaan Barnard
Christiaan Barnard (1968).jpg
Született
1922. november 8.
Elhunyt
2001. szeptember 2. (78 évesen)
Páfosz
Foglalkozása Sebész
orvos
Iskolái Fokvárosi Egyetem
University of Minnesota

Christiaan Barnard (teljes neve: Christiaan Neethling Barnard) (Beafurt West, Dél-afrikai Köztársaság, 1922. november 8.Páfosz, Ciprus, 2001. szeptember 2.) dél-afrikai sebészfőorvos, aki az első, emberen végrehajtott szívátültetéssel világhírnevet és elismertséget szerzett.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja, Adam Barnard holland protestáns lelkész volt, négy testvére közül az öt évvel fiatalabb öccse, Ábrahám szívrohamban halt meg. Ekkor határozta el, hogy szívsebész lesz.

1940-től a fokvárosi orvosi egyetemen tanult, 1945-ben szerzett diplomát. 1953-ban tett professzori vizsgát. A fokvárosi Groote Suur Kórházban dolgozott, 1956 és 1958 között az Egyesült Államokban kétéves ösztöndíjjal a Minnesotai Egyetemen fejezte be orvosi tanulmányait és vezető szívsebészként tért haza Afrikába. Amerikában ismerkedett meg Norman Shumway szívsebésszel, aki úttörő kutatásokat végzett a szívátültetések terén.

Barnard bevezette hazájában a nyitott szívműtéteket, több új típusú műszívbillentyűt dolgozott ki és szívátültetési kísérletsorozatot végzett kutyákon. 1967. december 3-án hajtotta végre az első emberi szívátültetést, húsz fős orvosi csoport segítségével, kilencórás műtéttel Louis Washkansky 54 éves dél-afrikai zöldségesen, akinek egy autóbalesetben elhunyt fiatal nő szívét ültette be. A műtét sikeres volt, de a páciens 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt. Későbbi műtétei egyre sikeresebbek voltak, sok betege hosszú évekig élt új szívvel. Az 1971-ben megműtött Dirk van Zyl huszonhárom évet élt az új szívvel. 1983-ig vezette a kórház kardiológiai részlegét.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1948-ban nősült először, a Groote Suur Kórházban ápolónőként dolgozó Aletta Gertruida Louwt vette feleségül, két gyermeke született, Deirdre és André. 1969-ben elvált, a következő évben a 19 éves Barbara Zoellnert vette el, ebből a házasságból is két gyereke született, Frederik és ifj. Christiaan. 1982-ben vált el másodszor, harmadik házassága 1988-tól 2000-ig tartott Setzkorn Karinnal, ebből a házasságból is két gyereke született, Armint és Lara. Amikor világhírnevet szerzett, sok híres nővel hozták kapcsolatba a médiák, többek között említették Gina Lollobrigidát és Françoise Hardyt.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]