Chris Austin Hadfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chris Austin Hadfield
Chris Hadfield 2011.jpg
Született
1959. augusztus 29. (55 éves)
Sarnia
Nemzetisége kanadai
Foglalkozása űrhajós

Chris Austin Hadfield weboldala
Chris Austin Hadfield az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Chris Austin Hadfield témájú médiaállományokat.

Chris Austin Hadfield (Sarnia, Ontario, Kanada, 1959. augusztus 19. – ) kanadai űrhajós, ezredes. Az első kanadai, aki űrsétát tett, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) első – és eddig egyetlen – kanadai parancsnoka.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1974-ben vitorlázó repülő, 1975-ben motoros repülő jogosítványt szerzett. 10 éven keresztül oktatóként tevékenykedett. 1982-ben a Repülő Iskolán kitüntetéssel szerzett mérnök-pilóta oklevelet. Repült géptípus: CF–18. Kaliforniában részt vett egy berepülőpilóta képzésen, megtanulta a repülőbalesetek kivizsgálásának módszerét. A kanadai légierő berepülő pilótája, több mint 70 különböző típusú repülőgépet tesztelt. 1992-ben a Tennessee Egyetemen mérnöki diplomát szerzett.

A Kanadai Űrügynökségnél (CSA) 5330 pályázóból választották űrhajósnak. 1992. június 9-től részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait. Három űrszolgálata alatt összesen 165 napot, 16 órát és 21 percet töltött a világűrben. Két űrséta (kutatás, szerelés) alatt, összesen 14 órát és 50 percet töltött az ISS űrállomáson kívül. 2001-től 2003-ig a NASA műveleti igazgatója Moszkvában. Munkája során koordinálta, az ISS-en működő (készülő) valamennyi nemzetközi legénység tevékenységét. Felügyelte a képzésüket, a kisegítő tevékenységet. Képviselte a nemzetközi Űrügynökségeket az orosz űrprogramban való közreműködésben.

Hadfield akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor intenzíven elkezdte használni a közösségi média eszközeit az űrhajózás és a tudomány népszerűsítésére.[1] Fiai segítségével az űrállomásról rendszeresen twitterezett és videókat készített. Dalt is komponált már az űrben, és űrkoncertet is adott gitárral. Iskolások kérdéseire választ adó kísérletet is végzett már, amit élőben közvetítettek.

2013. június 10-én bejelentette, hogy július 3-tól befejezi aktív űrhajós tevékenységét, de továbbra is népszerűsíteni szándékozik az űrkutatás fontosságát.[2]

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • STS–74 az Atlantis űrrepülőgép útján küldetésspecialista. Az első kanadai űrhajós. A NASA második űrsikló küldetése a Mir űrállomásra. Rakománya élelmiszer, víz és tudományos eszközök az előírt kísérletek, kutatások elősegítésére. Első űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 4 órát és 31 percet töltött a világűrben.
 • STS–100 az Endeavour űrrepülőgép repülésén küldetésfelelős. Szállították és telepítették az új kanadai építésű Canadarm2 robotkart. Második űrszolgálata alatt összesen 11 napot, 21 órát és 31 percet töltött a világűrben. Végrehajtott két űrsétát (kutatás, szerelés), összesen 14 órát és 50 percet töltött az ISS űrállomáson kívül.
 • Szojuz TMA–07M fedélzeti mérnöke/ISS parancsnoka. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 145 napot, 14 órát és 16 percet töltött a világűrben. Az első kanadai,aki az ISS parancsnokaként tevékenykedhetett.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Viselheti az űrhajós jelvényt.
 • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Egy űrhajós tanácsai földlakóknak – Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig bármire készen kell állni. (Gabo Kiadó, 2014) ISBN 978 963 252 08 03
 • You Are Here: Around the World in 92 Minutes (Ön itt áll: 92 perc alatt a Föld körül) Fényképalbum (2014)

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Menye magyar, akinek családja Dunaharasztiban él. Hadfield többször üdvözölte őket az űrből.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A Balatont fotózta az ISS űrhajósaIndex, 2013. április 25.
 2. Chris Hadfield retiring from Canadian Space Agency – Spaceflightnow.com, 2013. június 10. (angolul)
 3. Űrből kapnak képeslapot Törökék – Blikk, 2013. május 11.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Chris Austin Hadfield témájú médiaállományokat.