Chor Voli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Chor Voli egy afgán kártyajáték, melyet 1992-ben írt le Zsigri Gyula.

A játék menete[szerkesztés]

A játék 52 lapos standard francia kártya paklival játszható. A játékot négy játékos játssza, mind egy-egy érmét tesz meg tétként körönként, majd minden játékos kap 13 kártyalapot. A 13 lapból kell minden játékosnak 4 darab 3-as csoportokat alkotnia (Mindenki egy kártyát el kell dobjon), amelyeket aztán erősségük sorrendjében kell bemutatni, akinek az adott bemutatás folyamán a legerősebb csoport van a kezében az nyer egy érmét, majd a következő kört a nyertes kezdi. A legutolsó kör nyertese pedig az osztó.

Kombinációk[szerkesztés]

A képzett csoportokat értéksorrendben az alábbi táblázat ismerteti. Két ugyanolyan csoport esetén (például két sor esetén) a nagyobb értékű nyer. (Például a 3-4-5 a 2-3-4-gyel szemben.)

Érték Megnevezés Kombinációk értéksorrendje Megjegyzés
1. Chor Voli (Négy egyforma) A-A-A-A...2-2-2-2 Az a játékos, amelynél a kiosztáskor Chor Voli található a teljes kört megnyerte.
2. Három egyforma A-A-A...2-2-2 A cikk alapjául szolgáló forrás bizonytalan abban a tekintetben, hogy a három ász, vagy a három hármas-e a legmagasabb értékű kombináció.
3. Szín sor A-K-Q,3-2-A...4-3-2
4. Sor A-K-Q,3-2-A...4-3-2
5. Szín Értékét a legmagasabb lap határozza meg, ha a másik játékosnak is ugyanaz a legmagasabb lapja, akkor a második, majd a harmadik lap.
6. Három nem összekapcsolható kártyalap Értékét a legmagasabb lap határozza meg, ha a másik játékosnak is ugyanaz a legmagasabb lapja, akkor a második, majd a harmadik lap. A cikk alapjául szolgáló forrás szerint nem alkothat ilyen csoportot három kártyalap, ha közülük kettő egyforma értékű, vagy színű.

Amennyiben két játékos is egyforma értékű csoportot tesz le, az nyer, aki később rakta le.

Források[szerkesztés]

  • McLeod, John (2011 Augusztus 14.) Chor Voli / Ramchi pagat.com (Megtekintés dátuma: 2014.01.02.) - angol nyelven