Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Limp Bizkit
Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water
LP
Megjelent2000. október 17.
Felvételek2000. március–június
Stílusnu metal
Nyelvangol
Hossz1:14:51
KiadóInterscope Records
ProducerJosh Abraham, Swizz Beatz, Terry Date, Fred Durst, DJ Lethal, Scott Weiland
Kritikák
Limp Bizkit-kronológia
Significant Other
(1999)
Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water
(2000)
New Old Songs
(2001)
SablonWikidataSegítség

A Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water a Limp Bizkit amerikai rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, mely egyben a legsikeresebb is. 2000. október 17-én jelent meg, az első héten pedig több, mint 1 millió példány kelt el belőle (ami rekordnak számít a maga nemében, hiszen rocklemezből azelőtt még sosem adtak el ennyit egy hét leforgása alatt!). Az albumból a kiadása pillanatától kezdve mostanáig szintén figyelemreméltó mennyiség, azaz, körülbelül 12 millió példány fogyott.

Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az albumról[szerkesztés]

A cím (jelentése miatt) hagy maga után elég cenzúrázni valót. Wes Borland szerint az első fele, a Chocolate Starfish (Csoki tengeri csillag, szlengben pedig segglyuk) Fred gúnyneve, és ez az album két számában is kiderül: a Livin' It Upban Fred azt mondja: „The chocolate starfish is my man Fred Durst” a Hot Dogban pedig: „Kiss my starfish, my chocolate starfish, punk”. Mindkét szám jelentése metafora ebből a szempontból, mely tisztán érthető. Az album címének második fele, a Hot Dog Flavored Water (Hot dog ízű víz) kifejezés azonban Wes fejéből pattant ki, mikor a turné idején meglátott az üzletben néhány tojást, s ebből viccet kerekített. A borító maga egy hot dog mezőt ábrázol, rajta az együttes tagjainak karikatúráival; ez állítólag utalás az anális szexre.

Az albumon teret kap néhány nagy tehetségű vendégénekes: Xzibit rapje a Getcha Groove On számot erősíti; a Hold Onban a Stone Temple Pilots frontembere, Scott Weiland énekel Freddel; az album utolsó előtti számában pedig egy négyes rappeli végig a Rollin' remixét, azaz a banda frontembere DMX-szel, Method Mannel és Redmannel kiegészülve szövegel; a színész Ben Stiller beszéde és nevetése az Outróban pedig már csak a hab a tortán.

Érdekességek[szerkesztés]

A My Way című szám volt a WWF Wrestlemania pankrációs mérkőzéssorozat nyitó dala 2001-ben, míg a Rollin' Undertakernek, a legendás pankrátornak a bevonulózenéje lett; ezenkívül az utóbbi számot felhasználták a WWF Smackdown! nevű playstationjátékban is.

Az album további érdekessége, hogy a második dalban, a Hot Dogban, a "fuck" szó 48 alkalommal hangzik el. Ugyanebben a dalban található egy refrén a Nine Inch Nails hírhedt Closer című slágeréből, melyet Fred teljes egészében átemelt a Hot Dogba. Annak ellenére, hogy ebben az időszakban konfliktusban állt a két banda frontembere, Trent Reznor megengedte a hangminta (sample) használatát. Durst szavaival élve: "ez nem támadás a részemről, hanem tisztelgés", bár ezt a média a mai napig gyakran félreértelmezi.

Kislemezek, videóklipek[szerkesztés]

Az albumról a következő zeneszámok jelentek meg videón, illetve kislemezen időrendi sorrendben:

  • Take A Look Around
  • My Generation
  • Rollin' (Air Raid Vehicle)
  • My Way
  • Boiler

Az album dalai[szerkesztés]

  Cím Hossz
1. Intro 1:18
2. Hot Dog 3:50
3. My Generation 3:41
4. Full Nelson 4:07
5. My Way 4:32
6. Rollin' (Air Raid Vehicle) 3:33
7. Livin' It Up 4:24
8. The One 5:43
9. Getcha Groove On 4:29
10. Take a Look Around 5:21
11. It'll Be Ok 5:06
12. Boiler 7:00
13. Hold On 5:47
14. Rollin' (Urban Assault Vehicle) 6:22
15. Outro 9:49

Közreműködők[szerkesztés]

Limp Bizkit[szerkesztés]

  • Sam Rivers – basszusgitár
  • Fred Durst – ének
  • DJ Lethal – lemezlejátszó, sample-ök, billentyűk, programozás
  • John Otto – dob
  • Wes Borland – gitár

További közreműködők[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap