Chloranthaceae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Chloranthales szócikkből átirányítva)
Chloranthaceae
Evolúciós időszak: Kora kréta - jelen
Sarcandra glabra
Sarcandra glabra
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Mesangiosperms
Rend: Chloranthales
R.Br.
Család: Chloranthaceae
R.Br. ex Sims (1820)
Nemzetségek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chloranthaceae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chloranthaceae témájú kategóriát.

A Chloranthaceae trópusi és szubtrópusi elterjedésű növénycsalád, a Chloranthales rend egyetlen családja. Évelők és kis cserjék tartoznak ide.

Rendszerezésük[szerkesztés]

Korszerű rendszerezés[szerkesztés]

Az APG II (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása még nem ismerte el rendként, a zárvatermők rendbe be nem sorolt családjaként (Chloranthaceae) értelmezi, mely 4 nemzetséget tartalmaz. Az APG III-rendszerben[1] és az APG IV-rendszerben már rendként szerepel. Korábban a rendet a magnoliids kláddal tekintették egy csoportnak, de a 2014-es cikkek ezt nem támogatták, így pontos helye a törzsfában még nem eldöntött.[2]

zárvatermők

Amborellales




Nymphaeales




Austrobaileyales




magnoliids



Chloranthales




egyszikűek




Ceratophyllales



valódi kétszikűek








Egy 2004-ben publikált cikk homológ DNS-darabok összehasonlítása alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Chloranthaceae család és jelenkori nemzetségei, az Ascarina, Chloranthus, Hedyosmum és Sarcandra is monofiletikusak, méghozzá a Hedyosmum vált le elsőként a közös törzsfáról, az Ascarina pedig a Sarcandra és Chloranthus alkotta klád testvércsoportja. 2016. júniusi tudásunk alapján a család négy nemzetségből áll, kapcsolataikat pedig a következő kladogram fejezi ki.[1][3]

Chloranthaceae




Chloranthus



Sarcandra




Ascarina




Hedyosmum




A kihalt Chloranthistemon génusz is a családba tartozik.[4]

Hagyományos rendszerezés[szerkesztés]

A Chloranthaceae családot Cronquist Archiválva 2011. szeptember 27-i dátummal a Wayback Machine-ben a borsvirágúak (Piperales), míg Dahlgren Archiválva 2007. február 14-i dátummal a Wayback Machine-ben a liliomfa-virágúak (Magnoliales) rendbe sorolja.

Tahtadzsjan viszont a Lauranae főrend egyetlen családot (Chloranthaceae) tartalmazó rendjeként (Chloranthales) értelmezi.

Jellemzők[szerkesztés]

A levelek átellenesek, fogazott szélűek. A virágok kicsik, monoszimmetrikusak, a virágtakaró (ha van) 3 lepellevélből nőtt össze, porzóból és termőből is egy van.

Nemzetségek[szerkesztés]

  • Ascarina – 3 faja Új-Zélandon, egy faja Madagaszkáron él (ezt egyesek Ascarinopsis néven külön nemzetségként tekintik, az APG II az Ascarina-hoz sorolja).
  • Chloranthus – 12 faja Kelet-Ázsiában él. A C. spicatus illatos virágaival a zöld teát ízesítik.
  • Hedyosmum – A család legtöbb (45) fajt tartalmazó nemzetsége. Kelet-Ázsiában egy faja él, a többi Közép- és Dél-Amerikában.
  • Sarcandra – Hazájuk Kelet-Ázsia.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Stevens, P.F.: Chloranthaceae. Angiosperm Phylogeny Website , 2001. (Hozzáférés: 2016. június 12.)
  2. Angiosperm Phylogeny Group (2016). „An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV”. Botanical Journal of the Linnean Society 181 (1), 1–20. o. DOI:10.1111/boj.12385.  
  3. (2004) „Morphological Phylogenetic Analysis of Living and Fossil Chloranthaceae”. International Journal of Plant Sciences 165 (1), 107-151. o. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)  
  4. Herendeen, P. S., W. L. Crepet, and K. C. Nixon. 1993. Chloranthus-like stamens from the Upper Cretaceous of New Jersey. American Journal of Botany 80 (8): 865-871.

További információk[szerkesztés]