Chilecebus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chilecebus
Evolúciós időszak: Kora miocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Strepsirrhini)
Alrendág: Szélesorrú majmok (Platyrrhini)
Család: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
Alcsalád: Csuklyásmajomformák (Cebinae)
Nem: Chilecebus
Flynn, 1995
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chilecebus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chilecebus témájú kategóriát.

A Chilecebus az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjéhez, ezen belül a csuklyásmajomfélék (Cebidae) családjához és a csuklyásmajomformák (Cebinae) alcsaládjához tartozó kihalt nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Chilecebus a főemlősökön belül a szélesorrú majmokhoz tartozó csuklyásmajomfélék családjának egyetlen típuspéldánnyal rendelkező neme, amely a neogén végén, a korai miocén korszakban élt körülbelül 20 millió évvel ezelőtt, a mai Chile területén. E nem típusfaja, a Chilecebus carrascoensis az „újvilági majmok” ma talált egyik legdélibb példányát képviseli.

A nem típuspéldányát 1995-ben, az észak-amerikai őslénykutató, John Flynn írta le[1] a „Legyezőképződményen” (Formación Abanico), a Las Leñas-szurdokban, Rancagua városától keletre, a Bernardo O'Higgins Felszabadító Tábornok Régióban. A típuspéldány koponya-, valamint csontvázmaradványokból áll. Tudományos nevét a fosszilist felfedező chilei őslénykutató, Gabriel Carrasco tiszteletére kapta. A Chilecebus és más szélesorrú majmok koponyájának morfológiája nagyon hasonló néhány afrikai főemlőséhez, valószínűsítve így az újvilági majmok afrikai eredetét.

A Chilecebus carrascoensis súlya körülbelül 600 grammot nyomhatott.

Források[szerkesztés]

  • Flynn, J., et al. An Early Miocene anthropoid skull from the Chilean Andes. Nature 373, 603 - 607 (February 16, 1995). [1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chilecebus című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.