Charlie és a csokigyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlie és a csokigyár
(Charlie and the Chocolate Factory)
Charlie és a csokigyár.jpg
IMDB 3hvof5.svg 7,3/10 (53 254 szavazat)
Rendező Tim Burton
Producer Brad Grey
Richard D. Zanuck
Alapmű Karcsi és a csokoládégyár
Forgatókönyvíró John August
Főszerepben Johnny Depp
Freddie Highmore
Zene Danny Elfman
Operatőr Philippe Rousselot
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Village Roadshow Pictures
The Zanuck Company
Ország USA USA
Egyesült Királyság Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Időtartam 110 perc
Költségvetés 150 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
magyar InterCom
Bemutató USA 2005. július 15.
magyar 2005. augusztus 18.
Korhatár USA PG
magyar KN
Bevétel USA $ 206 459 076
Earth flag PD.jpg $ 474 968 763
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory) című 2005-ben készült film Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című regényén alapul. A filmet Tim Burton rendezte, a magyar mozikban 2005. augusztus 18-án mutatták be.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A képzelt világban játszódó történet főhőse Willy Wonka (Johnny Depp), a különc csokoládégyár-tulajdonos, akit még senki nem látott. Egyik nap kihirdeti: öt tábla csokiba elrejtett egy-egy aranyszelvényt, a szerencsés megtalálókat pedig meghívja a gyárába. Charlie-nak, aki szüleivel és nagyszüleivel a csokoládégyár mellett él, minden vágya, hogy megtalálja az egyik aranybilétát. Végül sikerrel jár, és négy másik gyerek (a kövér és falánk Augustus Kugel, az elkényeztetett és akaratos Veruka Show (Julia Winter), a nagyravágyó Violet Nyálias (AnnaSophia Robb), a rágózás világbajnoka, és az erőszakos és televízió-függő Kép Ernő (Mike Teevee) és szüleik társaságában Wonka úr és törpe méretű munkásai, az aprócska umpa-lumpák végigkalauzolják őket a gyáron. A négy másik gyerek nem állja ki a próbákat, amiket a csokoládégyár eléjük állít, és jellemhibáik következtében mindnyájan pórul járnak: Augustust elnyeli a csokoládéfolyó, Violet egy csodarágót rágva elkékül és felfúvódik, Verukát a diótörő mókusok a szemetesbe hajítják, Mike pedig egy televízióban törpe méretűre zsugorodik. Az umpa-lumpák minden gyerek sorsát egy-egy gúnyos dallal kommentálják. Végül csak Charlie marad Wonka úrral, aki egy csodálatos ajándékkal jutalmazza: a fiú megörökli a csokoládégyárat. Mivel azonban ehhez ott kellene hagynia a családját, Charlie először visszautasítja Wonka úr ajánlatát, és azt mondja neki, hogy neki a családja fontosabb. Ezen Willy Wonka elgondolkozik. Mikor újra találkoznak, Charlie és Willy Wonka meglátogatják a csokoládégyáros régen látott apját, Wilbur Wonka fogászt, aki annak idején kitagadta a kis Willyt. Wonka úr kibékül az apjával, és megismétli az ajánlatát Charlie-nak, aki ezúttal boldogan mond igent, mivel a családjával együtt beköltözhet a csokigyárba.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Willy Wonka Johnny Depp Nagy Ervin
Charlie Bucket Freddie Highmore Morvay Gábor
Veruca Salt Julia Winter Talmács Márta
Mrs. Bucket Helena Bonham Carter Antal Olga
Mr. Bucket Noah Taylor Lippai László
Joe nagypapa David Kelly Versényi László
Violet Beauregarde AnnaSophia Robb Kántor Kitty
Dr. Wonka Christopher Lee Reviczky Gábor
Mike Teevee Jordan Fry Baráth István
Augustus Gloop Philip Wiegratz Kardos Bence

Változások a könyvhöz képest[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film viszonylag hűen követi Roald Dahl művét, viszont a befejezését teljesen megváltoztatja: a könyvben Charlie-nak nem kell választania a csokigyár és a családja között, sőt, Wonka úr erőlteti, hogy az eleinte ellenkező család is jöjjön velük a csokoládégyárba. Wonka úr és apja viszonyáról egyáltalán nincs szó az eredeti műben, Wilbur Wonka figuráját a filmhez alkották meg, hogy megindokolják, Willy Wonkának mi a baja a családdal.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]