Cetil-alkohol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cetil-alkohol

Vonalváz

Kalottamodell
IUPAC-név 1-Hexadekanol
Más nevek Cetanol, Hexadekanol, Hexadecil-alkohol, Palmitil-alkohol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 36653-82-4
PubChem 2682
ChemSpider 2581
SMILES
OCCCCCCCCCCCCCCCC
InChI
1/C16H34O/c1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17/h17H,2-16H2,1H3
InChIKey BXWNKGSJHAJOGX-UHFFFAOYSA-N
UNII 936JST6JCN
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C16H34O
Moláris tömeg 242,44 g/mol
Megjelenés fehér kristály
Sűrűség 0,811 g/cm³
Olvadáspont 49 °C
Forráspont 344 °C
Oldhatóság (vízben) nem oldódik
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
LD50 5000 mg/kg (patkány, szájon át)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A cetil-alkohol, más néven 1-hexadekanol vagy palmitil-alkohol színtelen, szagtalan, viaszos, fehér, szilárd vagy pelyhes anyag. Vízben nem, alkoholban és éterben oldódik. Oxidációval palmitinsavvá alakul.

Előállítás[szerkesztés]

Először Michel-Eugène Chevreul állította elő 1817-ben spermaceti hevítésével. A spermaceti az ámbráscet fejüregében található viaszos anyag. (A spermacetit először a cet spermiumának gondolták. Cetus = bálna, acetum = ecet, sav latinul – innen a neve.)

Palmitinsavval alkotott észtere a cetil-palmitát, a spermaceti 10%-át alkotó anyag.

Ma már kőolajból vagy növényi olajból (kókuszolaj, pálmaolaj; innen a palmitil-alkohol név) állítják elő.

Felhasználás[szerkesztés]

Kozmetikumokban konzisztencianövelőként, enyhe emulgeáló, illetve nedvességmegkötő tulajdonsága miatt használják. Az emulziókhoz adagolt csekély mennyiségű cetil-alkohol segíti a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja, ill. receptúrától függően csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön. Bőrsimító, bőrpuhító hatású.

Enyhe emulgeáló tulajdonsága miatt kiegészíti az emulgátorok hatását. Hűtőkenőcsökben a méhviasszal és a cetil-palmitáttal együtt emulgátorként alkalmazzák.

Hasonló vegyületek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d A cetil-alkohol vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. 02. 11. (JavaScript szükséges) (angolul)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cetyl_alcohol című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Spermaceti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Michel-Eugène Chevreul című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.