Center (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Center
Közigazgatás
TelepülésÓzd
Alapítás ideje1413. (első említés)
Városhoz csatolás1978.
Korábbi rangjaközség
Irányítószám3651
PolgármesterJaniczak Dávid (Jobbik)
Országgyűlési képviselőRiz Gábor (Fidesz)
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Center (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
Center
Center
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye térképén
é. sz. 48° 15′ 21″, k. h. 20° 21′ 45″Koordináták: é. sz. 48° 15′ 21″, k. h. 20° 21′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Center témájú médiaállományokat.

Center Ózdhoz tartozó településrész Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Fekvése[szerkesztés]

A Hangony-patak jobb oldalán helyezkedik el, Sajónémetitől 3 kilométerre, Sajóvárkonytól pedig 5 kilométer távolságra. Autóbusszal megközelíthető a Volánbusz 33-as és 33A helyi járatain. A vonatok már nem állnak meg a falunál.

Története[szerkesztés]

Területe a honfoglalás után a Hanva nemzetség szállásbirtokához tartozott, de ezeket a földjeiket korán elveszítették. A település feltehetően a kunok letelepítése után keletkezett, a mónosbéli Bél nemzetség alapította. Oklevélben először 1413-ban említik. A 15. században Chenther falwa írásmód mellett a Nagh Czenther község nevet is említik. A törökdúlást követő újratelepülés után már csak a Czenter nevet találjuk. Fényes Elek 1851-es leírásában is Czenterként írta le, amely a legrégebbi időtől kezdve Borsod vármegye községe volt. Az itt húzódó Bánréve-Ózd-Nádasd iparvasút először kisvasútként, 1000 mm nyomtávolságal épült meg, de a Bánréve-Ózd szakaszt átépítették normál nyomtávra. Centeren egy megálló, és egy, a helyi salakfeldolgozót, az ózdi vasgyárat a bánszállási és farkaslyuk szénbányákat is kiszolgáló állomás is felépült.

Látnivalók[szerkesztés]

A településrészen található a Nagyboldogasszony Iskolakápolna és az első és a második világháború áldozatainak emelt emlékmű.

Források[szerkesztés]

  • A kisvasútról: [1]