Catalina Sky Survey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A diagram a különböző földközeli kisbolygók felfedezésére létrejött projektek eredményeiről ad tájékoztatást, féléves bontásban

A Catalina Sky Survey (rövidítve CSS, magyarul Catalina égboltfelmérés) egy égboltfelmérési program, melyet elsősorban a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok (kisbolygók és üstökösök) felfedezésére indítottak 1999-ben, eredetileg az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának megbízása alapján. Feladata az 1 kilométernél nagyobb, veszélyes égitestek legalább 90%-ának felfedezése volt. 2005-ben, új megbízás alapján, már az összes, 140 méternél nagyobb ilyen égitest felfedezésére adtak megbízást és 3,16 millió amerikai dollár támogatást,[1] ezek keresésébe 2012-től bekapcsolódnak a Pan-STARRS sokkal korszerűbb és nagyobb, direkt erre a célra épült távcsövei.

Három távcsővel, illetve a rájuk szerelt 16 megapixeles CCD-kkel végzik a keresést.

Egy negyedik, 1 méter átmérőjű távcső beüzemelését tervezik, mely csak a felfedezett égitestek követésére és pályájuk meghatározására fog szolgálni. Egy-egy távcső éjszakánként 20 GB adatot termel.

A Catalina Real-Time Transient Survey[szerkesztés]

Az eredetileg csak a Naprendszeren belüli égitestek kutatására indított program pár naponta végigfényképezi a teljes égboltot, viszonylag nagy határfényességgel, így számos olyan, rövid ideig tartó (tranziens) jelenséget is megörökít, melynek „felfedezésére” egyszerűen nincsen elég csillagász. Az ilyen jelenségek felfedezését, a teljes képanyagot az interneten keresztül elérhetővé téve, érdeklődők bevonásával tervezik megvalósítani. Erre a célra pályázaton 890 ezer dollárt nyertek, ebből indították el a Catalina Real-Time Transient Survey programot.[2] Bár hasonló, a felhasználók bevonásával bizonyos égitesteket osztályozó webkettes programok már korábban is futottak (legismertebb talán az SDSS adataira épülő GalaxyZoo), ez az első, az észlelési adatokat azonnal elérhetővé tévő csillagászati program. Az adatok hasonló, azonnali közzétételét és feldolgozását tervezi a 2015-ben induló Large Synoptic Survey Telescope program is.

Jelentősebb, felfedezett objektumok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sárneczky, Krisztián: 3,16 millió dollár a Föld bolygó védelmére. Hírek.csillagászat.hu, 2009. február 24. [2009. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 24.)
  2. Sárneczky, Krisztián: Fedezzen fel Ön is robbanó csillagokat!. Hírek.csillagászat.hu, 2009. szeptember 20. [2009. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 20.)