Castrum Danorum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tallinn óvárosa
Világörökség
Toompea linnus.jpg
Castrum Danorum (2013)
Adatok
Ország Észtország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, IV
Felvétel éve 1997
Elhelyezkedése
Castrum Danorum (Észtország)
Castrum Danorum
Castrum Danorum
Pozíció Észtország térképén
é. sz. 59° 26′ 08″, k. h. 24° 44′ 14″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 08″, k. h. 24° 44′ 14″

A Castrum Danorum (mai észt nevén Toompea loss) a Toompeán álló várkastély Tallinn óvárosában. A 13. és 14. században, Dán Észtország idején ez volt az egész település neve.

Úgy tartják, hogy az első fából készült várkastélyt a hajdani Rävala megye lakói építették a 10. vagy 11. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.

1219-ben a kastélyt a II. Valdemár dán király által vezetett dán keresztes lovagok foglalták el. A dánok adták az addig Lindanisenak nevezett városnak a Castrum Danorum (vagyis a dánok várkastélya) nevet. Egyes elméletek szerint ennek a névnek a régi észt fordítása Taani(n) linna lehetett és ez rövidült később Tallinn alakra. A következő évtizedekben a várat tovább erődítették. Már 1220 körül megépült az első kőtorony. 1227 és 1237 között a vár a Kardtestvérek rendjének birtokában volt.

A vár falai és tornyai részben ma is állnak. A Hosszú Hermann (Pikk Hermann) nevű torony, amely ma a város jelképe, 1360 és 1370 között épült. A 16. században bővítették, és ekkor érte el jelenlegi 45,6 méteres magasságát. A tíz emeletes torony kilátójához 215 lépcsőn lehet feljutni. A Hosszú Hermann csúcsán hagyományosan Észtország uralkodóinak zászlaja lengett. Napfelkeltekor a zászló felvonásakor az észt himnuszt, naplementekor pedig a Mu isamaa armas című észt népdalt játsszák.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Castrum Danorum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Langer Hermann című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]