Carlo Abate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlo Abate
Carlo Abate (Nürburgring, 1963)
Carlo Abate (Nürburgring, 1963)
Született1932. július 10.[1]
Torino
Elhunyt2019. április 29. (86 évesen)[2]
Torino
Állampolgársága
  • olasz (1946. június 18. – 2019. április 29.)
  • olasz (1932. július 10. – 1946. június 18.)
Foglalkozása
  • autóversenyző
  • mérnök
  • Formula–1-es versenyző

A Wikimédia Commons tartalmaz Carlo Abate témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Carlo Maria Abate (Torino, 1932. július 10. – Torino, 2019. április 29.) olasz autóversenyző.

Kezdeti évek[szerkesztés]

A francia családból származó fiatalember 1955-ben kezdte a pályafutását a Sestrieres Rallyn, ahol egy FIAT 1100-as autóval indult. Két évre rá már az olasz GT-bajnokság 1300 köbcentiméteres kategóriájának a bajnoka volt, valamint először indult a híres olasz derbin a Mille Miglián, ahol elsőre a 33. helyet szerezte meg Alfa Romeójával.

Nemzetközi karrier[szerkesztés]

1958-ban bajnok az olasz hegyiverseny-bajnokságban, és a Targa Florión a 9. helyet szerezte meg Gianni Balzarini társaságában. A következő évben a Mille Miglia bajnoka Balzarinivel, olasz GT-bajnok ismét, második a Coppa Inter Europa Monza versenyen, és az autós Tour de France-on az 5. helyet szerezte meg. 1960-ban a karrierje töretlen, ugyanis győzött a Coppa Inter Europán, nyolcadik a sebringi futamon Giorgio Scarlattival és Siennával trióban, nyolcadik a nürburgringi 1000 kilométeres futamon Colin Davisszel, majd hatodik a hegyi Európa-bajnokságon az összetettben. A következő évben szerepelt először a Le Mans-i 24 órás autóversenyen egy Ferrarival, de váltóhiba miatt kiállt, azonban a nürburgringi 500-ason győzött.

Együléses „kiruccanás”[szerkesztés]

Az évet a Trophée d'Auvergne megnyerésével kezdte, majd év közben átnyergelt az együlésesekre és mindjárt a Formula–1 kategóriára, de egyelőre csak vb-n kívüli futamokra nevezett, nem is kevés sikerrel, ugyanis a XV. Grand Premio di Napolin a negyedik lett Porschéjával, Ennában pedig a harmadik. Ebben a szezonban nevezett a francia nagydíjra és a német nagydíjra egy Lótusszal, de különböző problémák miatt nem indult.

1963-ban a Targa Florión győzött Joakim Bonnierrel párban, majd Reimsben ismét nyert a GT kategóriában, az együléseseknél pedig Siracusában ismét harmadik lett, és vb futamra is nevezett az olasz nagydíjra egy Porsche versenygéppel, de ismét hiányzott a rajtlistáról.

Későbbi évek[szerkesztés]

Az utolsó autós szezonjában (1964-ben) csak Sebringben és Le Mans-ban indult, de már nem volt sikeres. Emiatt vissza is vonult.

A későbbi években a Renio Papa dell'Acs Ticino klinika igazgatója lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carlo_Mario_Abate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carlo_Mario_Abate című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]