Carla Bruni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carla Bruni
Carla Bruni-Sarkozy (3).jpg
A francia köztársasági elnök hitvese 2008-ban
Életrajzi adatok
Születési név Carla Gilberta Bruni Tedeschi
Született 1967december 23. (47 éves)
ITA Torino, Olaszország
Házastársa Nicolas Sarkozy
Pályafutás
Műfajok sanzon, pop
Aktív évek 1987-től mint modell
1995-től mint dalszövegíró
2002-től mint énekes
Hangszer gitár, zongora
Tevékenység manöken, énekes, dalszerző
Kiadók Naïve Records

Carla Bruni weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carla Bruni témájú médiaállományokat.

Carla Gilberta Bruni Tedeschi,[1] ismert nevén Carla Bruni (Torino, 1967. december 23. –) olasz származású, francia állampolgárságot nyert manöken, énekes-dalszerző,[2] a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy felesége.[3] Házasságkötése után hivatalosan a Carla Bruni-Sarkozy, illetve a Carla Sarkozy nevet használja, azonban művészi tevékenységéhez továbbra is megtartotta a Carla Bruni nevet.

Az öt évesen Franciaországban letelepedett Carla 1987 és 1997 között modellkedett, majd zenével kezdett foglalkozni. Ő írta 2000-ben Julien Clerc Si j'étais elle című albuma szövegének többségét, majd 2002-ben megjelentette első saját lemezét Quelqu’un m’a dit (Valaki mondta nekem) címmel. 2003-ban a Victoire de la musique francia zenei versenyen az év előadónője lett. 2007-ben jött ki No Promises, 2008-ban pedig Comme si de rien n'était című albuma.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Alberto Bruni Tedeschi gazdag iparmágnás, műgyűjtő és operaszerző,[4] anyja Marysa Borini színésznő és zongoraművész. Nővére, Valeria Bruni Tedeschi színésznő, forgatókönyvíró-rendező, bátyja, Virginio Bruni Tedeschi 2006. július 4-én elhunyt.

Családja 1973-ban települt át Franciaországba, mivel féltek a Vörös Brigádok olasz terrorszervezet emberrablásaitól.[5] Kiskora óta a zene vette körül, s örökölte családja művészetszeretetét. Előbb zongorázni, majd gitározni tanult. Imádta az irodalmat és a szépírást, dalokat szerzett, melyeknek szövegét is ő írta.

Tanulmányait svájci és francia magánintézetekben folytatta, majd építészetet tanult Párizsban.

Manökenkarrierje – 1985–1997[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

19 éves korában abbahagyta tanulmányait és modellkedni kezdett[6] a párizsi City Models ügynökségnél, ahol nagyon gyorsan, már 1988-ban topmodell lett, hogy aztán a 90-es évek modellújságjainban és olyan nagy divatcégek kifutóin legyen folyamatosan jelen, mint Christian Dior, Paco Rabanne, Sonia Rykiel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent, Chanel, Versace stb. 1990-től az évi 7,5 millió dolláros keresetével a 20 legjobban fizetett topmodell között tartották számon.[7] Filmben először 1994-ben volt látható, Robert Altman Prêt-à-Porter – Divatdiktátorok című filmszatírájában, majd Robert Leacock dokumentumfilmjében, a Catwalk-ban. Ezt követően 1997-ben Alain Berberian Paparazzi című vígjátékában vállalt szerepet.[8] Azóta is többször tűnt fel filmvásznon vagy a tévé lépernyőjén.[9] Ugyanebben az évben, 29 évesen, véget vetett manökenkarrierjének, hogy életét a zenének szentelhesse.

Énekes-dalszerző karrierje – 2000-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1999-ben, egy vacsorán találkozott Julien Clerk énekessel, akinek bevallotta, hogy dalszövegeket ír. Néhány héttel később elküldte neki Si j’étais elle (Ha ő lennék) című versét. Julien Clerk zenét komponált rá, majd Si j’étais elle címmel elkészítette új albumát, amelynek további öt dalszövegét is Carla Bruni írta. 2000-ben az albumot 250 000 példányban adták el.[8]

Louis Bertignac zeneszerző segítségével 2002-ben összeállított egy albumot Quelqu'un m'a dit (Valaki mondta nekem) címmel, amelynek zenéjét és dalszövegét is ő írta. A dalokat egyedül, egy szál gitárkísérettel adta elő. A kritika jól fogadta, a lemezt mintegy 2 millió példányban adták el.[5]

2003-ban elnyerte a francia dalszövegírók, zeneszerzők és kiadók szövetségének fiatal dalszerzőket vagy zeneszerzőket bátorító Raoul-Breton-díját.[10]

2006-ban Those Little Things címmel, angolul énekelte fel a Monsieur Gainsbourg Revisited album részére Serge Gainsbourg Ces petits riens című dalát. Ugyanebben az évben elvállalta, hogy a torinói téli olimpia megnyitóünnepségén az olasz zászlót vigye.

2007 elején újabb albummal jelentkezett, No Promises címmel, amelyben olyan angol nyelvű költők verseire írt zenét, mint William Butler Yeats, Wystan Hugh Auden, Emily Dickinson, Christina Rossetti, Walter de la Mare vagy Dorothy Parker.[11] Ez a második album 1 200 000 példányban kelt el.[12] Az album Ballade at Thirty-Five című dala felcsendült az L televíziós sorozat 5. évadjának befejező részében. 2008. július 11-én került az üzletekbe harmadik nagylemeze, Comme si de rien n'était (Mintha mi sem történt volna) címmel. Tekintettel arra, hogy ekkor már a köztársasági elnök hitvese volt, páratlan sajtókampány kísérte a lemez megjelenését. A bevételt a nehéz helyzetben lévők megsegítésén fáradozó Fondation de France kapja.

Szerzőként és előadóként is részt vett jótékonysági akciókban. 2003-ban Même si je suis top című dalával iratkozott fel az AIDS-es gyermekeket és családjaikat támogató szervezet (Sol En Si – Solidarité Enfants Sida) Sol en cirque című kompilációs albumára, 2007-ben pedig több előadóval együtt szerepelt a Coluche által alapított Les Restos du Cœur (A Szív Éttermei) hálózat javára kiadott La caravane des Enfoirés című dupla nagylemezen.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Időről időre monogám vagyok, de jobban kedvelem a poligámiát és a poliandriát.[13]

Nagyszámú – bizonyított vagy feltételezett – kapcsolata miatt Carla Brunit „pillangó” vagy „férfifaló” címmel illették.[14] A bulvársajtó címlapján számos férfi oldalán tűnt fel, köztük Mick Jagger, Eric Clapton és Donald Trump.[15] Interjúiban Carla Bruni megvédte és igazolta ezt az életvitelét.[13]

Amikor Jean-Paul Enthoven francia irodalmi kiadóval élt együtt, kapcsolatot létesített annak nős fiával, a filozófiatanár Raphaël Enthovennel. Tőle született 2001-ben fia, Aurélien.[16] Bruni az egyik főszereplője Enthoven elvált felesége, Bernard-Henri Lévy író lánya, első bestsellerének (Rien de grave), amelyben részletesen taglalja válása történetét, és életének újraépítését, miután volt férje Carla Bruni miatt otthagyta.

2007. december 17-i számában a L'Express francia hetilap fényképet[17] közölt róla, melyen a nemrég elvált francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy társaságában volt látható az EuroDisneyland-ben; az esemény nagy port kavart mind a francia, mind a világsajtóban.[14] 2007 karácsonyát a pár Egyiptomban töltötte együtt, majd a következő hétvégét a jordániai Petrában.[18] 2008. február 2-án kötöttek házasságot a nyilvánosság teljes kizárásával az Élysées-palotában.,[19][20][21]

Ekkortájt mutatkozott a művésznő először az állítólagos biológiai apa, Maurizio Remmert társaságában.[22] Remmert a francia köztársasági elnök kíséretéhez tartozott, amikor az 2008 februárjában hivatalos látogatást tett Romániában.[23]

Carla Bruni mindvégig megőrizte olasz állampolgárságát. Házasságkötése miatt azonban hivatalosan kérte a francia állampolgársági eljárás megindítását.[24] Az állampolgárságot 2008. július 9. előtt megkapta.[25]

Politikai nézetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olasz állampolgárként nem szavazott a 2007-es franciaországi elnökválasztáson, de egy nyilatkozatában megerősítette, hogy Ségolène Royalra szavazott volna[26] Szembehelyezkedve a bevándorlók családegyesítése során a jobboldal által bevezetni tervezett DNS-teszt alkalmazásával, nézeteivel kapcsolatban kijelentette: „Nem vagyok politikus alkat, nem feltétlenül vagyok polemizáló hajlamú, ritkán írok alá petíciókat, és nem kürtölöm világgá, hogy kire szavazok.”[27]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Little French Songs, 2013

Listahelyezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Címe Kiadó Chart-pozíció
 FRA  CHE  BEL  ITA  POR  GER  AUT  NLD  SWE  GBR  IRL
2002 Quelqu'un m'a dit [31] Naïve 1 4 9 4 5 14 27
2007 No Promises [32] Naïve 1 1 2 10 6 2 10 47 55 65 72
2008 Comme si de rien n'était [33] Naïve 1 3 2 14 21 15 10 31 58

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Vezetéknevét gyakran írják a francia helyesírás szabályai szerint Bruni-Tedeschi formában, azonban eredeti, olasz alakjában külön írják.
 2. Carla Bruni életrajzaQuid (franciául)
 3. Az Élysée-palota megerősíti Nicolas Sarkozy és Carla Bruni házasságát - Reuters, 2008. február 2. (franciául)
 4. Maurizio Remmert, Brazíliában letelepedett olasz üzletember szerint ő Carla Bruni biológiai apja. Lásd: Kilépett az árnyékból Carla Bruni természetes apja - Le Nouvel Observateur, 2008. január 28. (franciául)
 5. ^ a b Carla Bruni életrajzaRadio France Internationale (franciául)
 6. Carla Bruni életrajza - laut.de (németül)
 7. Carla Bruni – Fashion Insider, 2008. január 7.
 8. ^ a b Julien Clerc és Carla Bruni művészi szövetsége: a herceg és a tündérnő, Julien Clerc hivatalos honlapja (franciául)
 9. Carla Bruni az IMDb-n
 10. Prix Raoul Breton : Carla Bruni – SACEM honlapja (franciául)
 11. Carla BruniArte televízió, 2007. február 13. (németül) (franciául)
 12. A 'No Promises' nem tartotta meg ígéreteit - Le Nouvel Observateur, 2007. december 31. (franciául)
 13. ^ a b Je suis monogame de temps en temps mais je préfère la polygamie et la polyandrie. lásd: Carla Bruni « vivre, vivre, vivre ! »Le Figaro madame, 2007. február 15. (franciául)
 14. ^ a b Az európai sajtó rajong az új Sarkozy-Bruni párértLe Nouvel Observateur, 2007. december 18. (franciául)
 15. A költészet szupermodel iskolájaThe New York Sun, 2007. február 2. (angolul)
 16. It’s A Chattefight As Novelist Levy Nips Carla BruniThe New York Observer, 2005. október 2. (angolul)
 17. Bruni és Sarkozy fényképe az express.fr-en
 18. Nicolas Sarkozy és Carla Bruni a jordániai PetrábanLe Nouvel Observateur (franciául)
 19. Az Élysées-palota a mindenkori francia köztársasági elnök rezidenciája.
 20. Megjegyzendő, hogy a diszkréció odáig terjedt, hogy a házasságkötési szándék kötelező előzetes kihirdetését a legfelső ügyész felmentésével mellőzték. [1]
 21. Reports claim French President marries girlfriendWikinews (angolul)
 22. Bruni-Tedeschi, a családregénytől a telenovelláig - Libération, 2008. február 4. (franciául)
 23. Sarkozy: megnyerni Romániát az európai prioritásoknak - Le Figaro, 2008. február 5. (franciául)
 24. Carla Sarkozy nem fog szavazni vasárnap, L'Express, 2008. március 7. (franciául)
 25. « Carla Bruni a obtenu sa naturalisation », Le Figaro, 2008. július 9. (franciául)
 26. „Nem igazán szeretem őt, de mindig balra fogok szavazni, mint ahogy azt a szüleim is mindig tették.”
 27. Carla Bruni: Mindig balra fogok szavazni - Le Nouvel Observateur, 2007. december 27. (franciául)
 28. Megjelenés: 2004. március; a felvételeket készítette és kiadta: Louis Bertignac – Naïve NV 43411
 29. Megjelenés: 2007. január; a felvételeket készítette és kiadta: Louis Bertignac – Naïve
 30. Megjelenés: 2008. július; zenei producer: Dominique Blanc-Francard – Naïve
 31. Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit - Music Charts (angolul)
 32. Carla Bruni - No Promises - Music Charts (angolul)
 33. Carla Bruni - Comme si de Rien N'E'tAit - Music Charts (angolul)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carla_Bruni című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]