Carcharhinus dussumieri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carcharhinus dussumieri
Kifogott példány
Kifogott példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Kékcápaalakúak (Carcharhiniformes)
Család: Kékcápafélék (Carcharhinidae)
Nem: Szirticápák (Carcharhinus)
Blainville, 1816
Faj: C. dussumieri
Tudományos név
Carcharhinus dussumieri
(J. P. Müller & Henle, 1839)
Szinonimák
  • Carcharhinus menisorrah (J. P. Müller & Henle, 1839)
  • Carcharhinus sealei (non Pietschmann, 1913)
  • Carcharhinus tjutjot (non Bleeker, 1852)
  • Carcharias dussumieri J. P. Müller & Henle, 1839
  • Carcharias malabaricus Day, 1873
  • Carcharias menisorrah (non J. P. Müller & Henle, 1839)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharhinus dussumieri témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharhinus dussumieri témájú médiaállományokat és Carcharhinus dussumieri témájú kategóriát.

A Carcharhinus dussumieri a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe, ezen belül a kékcápafélék (Carcharhinidae) családjába tartozó faj.

Neve[szerkesztés]

Ez a szirticápa a fajnevét Jean-Jacques Dussumier (1792-1883) francia utazóról kapta. Dussumier 1816 és 1840 között számos állatot gyűjtött be az Indiai-óceán térségéből.

Előfordulása[szerkesztés]

A Carcharhinus dussumieri előfordulási területe a Indiai-óceánban van. A Perzsa-öböltől egészen Indiáig lelhető fel. Az egész elterjedési területe még nem ismert.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennél a cápafajnál a hím legfeljebb 96 centiméter, míg a nőstény 100,7 centiméter hosszú. Körülbelül 70-75 centiméteresen már felnőttnek számít. 113-129 csigolyája van. Ennek a kisméretű cápának a pofája eléggé hosszú; az orra majdnem kihegyesedik. Szájában 52-59 fog ül. Az első hátúszó eléggé alacsony és nem sarló alakú. A második hátúszó az elsőnél jóval kisebb és szélesen háromszög alakú. Háti része világosbarna, hasi része fehéres. A második hátúszó felső harmadánál egy fekete folt látható. A farok alatti úszók kissé sarló alakúak.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi cápafaj, amely a korallzátonyok közelében él. 100 méternél mélyebbre nemigen úszik le. Habár az élőhelyén eléggé közönségesnek számít, eddig csak keveset tanulmányozták. A kontinentális selfek és a szigetek vizeinek lakója. Tápláléka főleg halak, de ezek mellett fejlábúakat és rákokat is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A Carcharhinus dussumieri elevenszülő. A nőstény testében fejlődő peték szikzacskója kiürül mire az embriók egy adott méretet érnek el, ezután pedig a szikzacskó méhlepényszerűen az anya szöveteihez kapcsolódik. Egy alomban körülbelül 2-4 kölyökcápa is lehet. Születésekkor a kis cápa 37-38 centiméter hosszú. Belső megtermékenyítéssel szaporodik, párosodáskor a felnőttek egymáshoz simulnak. Az eddigi megfigyelések szerint, ennek a fajnak nincs meghatározott szaporodási időszaka.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a szirticápát ipari mértékben halásszák. Mellékfogásként is gyakran bekerül a hálókba. Emberi fogyasztásra alkalmas. Az úszóit az cápauszonyleveshez használják fel.

Források[szerkesztés]

  • Carcharhinus dussumieri (Müller & Henle, 1839) FishBase
  • White, W.T., 2012. A redescription of Carcharhinus dussumieri and C. sealei, with resurrection of C. coatesi and C. tjutjot as valid species (Chondrichthyes: Carcharhinidae). Zootaxa 3241:1-34. [1]
  • Müller, J. and Henle, F. G. J. 1838-41. Systematische Beschreibung der Plagiostomen. Berlin. Plagiostomen i-xxii + 1-200.