Carandiru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Carandiru (portugál Complexo Penitenciário do Carandirú) egy hírhedt börtön volt[1] a brazíliai São Paulóban. A börtönt 1920-ban Samuel das Neves tervezte és építette. Modellbörtön volt abból a szempontból, hogy tervezésekor arra koncentráltak, hogy megfeleljen az 1890-es brazil büntetőtörvénykönyvnek. A börtön 2002-ig működött. Fénykorában 8000 elítéltnek adott otthont.Rohter, Larry. „The Fall of Brazil's Big House” (fee required), The New York Times, 2002. szeptember 22. (angol nyelvű) </ref> 1992-ben itt történt egy fegyenclázadás során a carandirui vérfürdő.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A börtönt a mészárlás után, 1992. december 9-én lerombolták. Csak egy börtönblokkot hagytak meg, amelyben múzeumot rendeztek be. [2] Ez többek közt a Carandiru metróállomáson (Estação Carandiru) keresztül közelíthető meg. Helyén ma a Parque da Juventude (magyarul "ifjúsági park") komplexum van.[3]

A kultúrában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Carandiruban 1989 és 2001 között működött fizetés nélküli önkéntesként Drauzio Varella orvos, elsősorban azért, hogy megfékezze a börtönben terjedő AIDS-t. Tapasztalatairól, a szörnyű életfeltételekről írta Estação Carandiru című könyvét. A könyv alapján Hector Babenco rendező Carandiru címmel filmet készített (2003. A könyvet és a filmet is nagyra értékelték a kritikusok.


A Carandiru adta a A szökés című amerikai tévéfilmsorozat harmadik szezonjában szereplő Penitenciaría Federal de Sona börtön mintáját, ahol a filmben Michael Scofield raboskodott.[4]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Carandiru Brazilian Prison - Deadliest Jail in the world
  2. Trivia for Carandiru”, Internet Movie Database (Hozzáférés ideje: 2010. június 17.) 
  3. Parque da Juventude revitaliza antiga área prisional do Carandiru”, Portal do Governo do Estado de São Paulo, 2010. február 9. (Hozzáférés ideje: 2010. június 18.) (portugál nyelvű) 
  4. FOX Broadcasting Company: Prison Break