Caracciolo Szent Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caracciolo Szent Ferenc
pap, rendalapító
Születése
1563. október 13.
Villa Santa Maria, Chieti mellett, Pápai állam
Halála
1608. június 4. (44 évesen)
Agnone, Nápolyi Királyság
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Boldoggá avatásaRóma, 1769. június 4.
Boldoggá avatta: XIV. Kelemen pápa
Szentté avatása1807. május 24., Róma
Szentté avatta: VII. Piusz pápa
KegyhelySanta Maria di Monteverginella templom, Nápoly
Ünnepnapjajúnius 4.
Védőszentje ennekNápoly, olasz konyha
A Wikimédia Commons tartalmaz Caracciolo Szent Ferenc témájú médiaállományokat.

Caracciolo Szent Ferenc (születési nevén: Ascanio Pisquizio) (Villa Santa Maria, Chieti mellett, 1563. október 13.Agnone, 1608. június 4.) szentté avatott római katolikus pap, a caracciolóiak rendjének alapítója.

Élete[szerkesztés]

Caracciolo Szent Ferenc sírja, Nápolyban

Ascanio Pisquizio gazdag családban született, a Chieti mellett mint a Caracciolo család Pisquizio ágának tagja. Kora fiatalon súlyos betegség támadta meg, vagy elefántkórban, vagy pedig leprában szenvedett, melyből 1585-ben csodálatos módon meggyógyult. Ekkor fogadalmat tett, hogy pap lesz. Teológiai tanulmányait Nápolyban végezte el, 1587-ben szentelték pappá.

Ezután csatlakozott a Bianchi della Giustizia nevű papi közösséghez, amelynek fő célja a halálraítéltek lelki támogatása volt.

Pár évvel később három társával megalapította a caracciolinók rendjét, majd 1589-ben Spanyolországba utazott, hogy ott is elterjessze a közösséget. 1590-ben tért vissza Nápolyba, ahol 1592-ben rendfőnökké választották, amely szolgálatot 1607-ig látta el.

Le sette stazioni sopra la Passione di N.S. Gesù Christo címet viselő fő irodalmi műve halála után, Rómában jelent meg 1610-ben.

1608. június 4-én halt meg Úrnapja előestéjén Agnone községben, a Nápolyi Királyság területén. XIV. Kelemen pápa 1769-ben boldoggá, VII. Piusz pápa 1807-ben szentté avatta.

Az olasz szakácsok őt tartják védőszentjüknek.

Források[szerkesztés]

Szobra a római Szent Péter-bazilikánál

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francis Caracciolo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.