Canterbury-esetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canterbury-esetek
(Canterbury's Law)
amerikai televíziós sorozat
RendezőJace Alexander
ProducerDenis Leary
Jim Serpico
Walon Green
Vezető producerDenis Leary
Műfajtelevíziós dráma
ForgatókönyvíróDave Erickson
Pamela J. Wechsler
FőszerepbenJulianna Margulies
Ben Shenkman
Keith Robinson
Trieste Kelly Dunn
Terry Kinney
Aidan Quinn
James McCaffrey
ZeneDanny Lux
OperatőrTom Houghton
Gyártás
GyártóSony Pictures Television
Apostle
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő43 perc epizódonként
Forgalmazás
ForgalmazóUSA FOX
HUN RTL Klub
Bemutatóamerikai 2008. március 10.
Eredeti adóFox Broadcasting Company
További információk
SablonWikidataSegítség

A Canterbury-esetek (eredeti címe: Canterbury's Law) egy amerikai filmsorozat, mely leginkább bűnügyi és drámai kategóriába sorolható. A film története egy ügyvédnőről szól.

Amerikában a FOX csatornán, míg Magyarországon az RTL Klubon vetítették. Eredetileg 13 részesre tervezték az első évadot, de csak hat került legyártásra. A sorozatban több ismert színészt szerepeltettek, így Julianna Marguliest (Vészhelyzet), Keith Robinsont (American Dreams) vagy James McCaffreyt (Száguldó Vipera, Nagymenők). Ennek ellenére a sorozat első évadja gyengén szerepelt, s 2008. május 15-én a FOX bejelentette, hogy nem folytatják a sorozatot.[1]

Érdekesség, hogy Julianna Margulies szintén ügyvédnőt alakít A férjem védelmében című sorozatban, amely viszont nagy sikert hozott számára.

Alaptörténet[szerkesztés]

Elizabeth Canterbury (Julianna Margulies) ügyvédnő, ha elvállal egy ügyet, akkor nagyon kitartó és senkivel sem alkuszik. Munkája során kihasználja a kiskapukat és nagyon rugalmas elveket vall. Ellenfelei többször megfenyegetik, de mégis tud aludni, hiszen tiszta a lelkiismerete. Társa, Russell Krauss (Ben Shenkman) már nehezebben birkózik meg azzal a ténnyel, hogy Elizabeth a törvényt is képes áthágni azért, hogy ártatlanul megvádolt személyeket megmentsen. Az ügyvédnő rendkívül sikeres annak ellenére, kizárólag a kockázatos és népszerűtlen ügyekkel foglalkozik. Sikerének az a titka, hogy csak akkor hajlandó védeni valakit, ha leendő ügyfelének ártatlanságáról meg van győződve.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Szerep Színész Magyar hang
Elizabeth Canterbury ügyvéd Julianna Margulies Tóth Enikő
Russell Krauss ügyvéd Ben Shenkman Rajkai Zoltán
Chester Grant ügyvéd Keith Robinson Szabó Máté
Molly McConnell ügyvédjelölt Trieste Kelly Dunn Németh Borbála
Zach Williams fő államügyész Terry Kinney Barbinek Péter
Matthew Furey Elizabeth férje Aidan Quinn Rosta Sándor
Frank Angstrom magánnyomozó James McCaffrey Széles Tamás
Ethan Foster vádlott, majd tanú Charlie Hofheimer
Kate Cooley főügyész helyettes Jenna Stern
Sam Furey Elizabeth és Matthew fia Jeremy Zorek

Epizódok[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hamis vallomás (Pilot)[szerkesztés]

Ethan Fostert azzal gyanúsítják, hogy megölt egy fiút (Thomas Jasper-t), akinek a holttestét nem találták meg. A vád egy szolgálaton kívüli rendőr vallomására alapszik, valamint azon, hogy Ethan az ügyvédje nélkül tett kihallgatásán beismerte a gyilkosságot, amit később visszavont, de ez az esküdtekben nyomot hagyott.

Ethan védelmét a Canterbury és Társai Ügyvédi Iroda látja el, de csak Elizabeth Canterbury (az iroda vezetője, a perben a vezető ügyvéd) hisz a fiú ártatlanságában, ügyvéd kollégája Russell Krauss nem. Elizabeth szerint az áldozat apja (Scott Jasper) verte össze saját fiát, majd elásta holttestét az erdőben. Az apát a védelem nem tudja beidéztetni tanúnak, ezért Elizabeth más utat választ. Ráveszi Ethant, vallja azt, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén és látta, amint Scott Jasper fiát ököllel megütötte. Ezzel eléri, hogy az ügyész tanúként idézze be Scott-ot, hogy megcáfolhassa állításait.

Elizabeth a tanú kihallgatásakor szemébe mondja Scott Jaspernek, hogy hogyan ölte meg fiát, aki elveszti fejét, s ököllel arcon csapja Elizabethet, akinek felreped a szája és elered az orra vére. Ethant a bíróság felmenti, míg Scott Jaspert letartóztatják. Russell a tárgyalás után tudomására adja Elizabethnek, hogy nem ért egyet az alkalmazott módszerrel, tudja, hogy a fiút hamis tanúvallomásra bírta.

A médium (Baggage)[szerkesztés]

Egy Louis Minol nevű férfi felkeresi Elizabethet és közli vele, hogy egy férfi holtteste van nála. A táskájában csontok vannak, melyek a táskában lévő papírok szerint Christopher Hadamark maradványai. A férfi azt állítja, hogy ő látnok, és nincs köze a gyilkossághoz, de maga előtt látta, hogy hol volt elásva az áldozat és kiásta. A férfit az ügyészség emberöléssel vádolja meg.

A főügyész (Zach Williams) egyezséget ajánl, hogy a férfit nyilvánítsák beszámíthatatlannak, így nem tudnák megbüntetni. Elizabeth nem fogadja el az alkut és bíróságra viszi az ügyet. Az ügyészség az eljárás során a vádat hat rendbeli gyilkosságra módosítja, mert öt korábbi áldozatot is ugyanúgy öltek meg.

Louis egy Bogieman-t nevez meg gyilkosként, aki nem más, mint a Louist korábban kezelő elmeorvos (Dr. Patch). Elizabeth rámutat, hogy csakis Dr. Patch lehetett a gyilkos. Louis ellen ejtik a vádat és Patch-et tartóztatják le. Elizabeth Louis látnoki képességét is segítségét hívja, hátha meg tudná találni 3 éve eltűnt fiát. A férfi azonban nem tud neki segíteni, mert ő csak holtak helyét tudja meghatározni, de a fiú szerinte még él.

Zűrös napok (What Goes Around)[szerkesztés]

Zach Williams államügyészt nem hagyja nyugodni az Ethan Foster-ügyben elszenvedett veresége. Biztos benne, hogy Elizabeth bírta rá Ethan-t hamis tanúzásra. Vizsgálatot indítanak Elizabeth ellen hamis tanúzásra felbujtás gyanúja miatt.

Molly McConell az iroda záróvizsga előtt álló ügyvédjelöltje megkapja első ügyét, melyben egy ittas vezetéssel vádolt férfit védenek. A férfit felmentik.

Elizabethet esküdt megkörnyékezése vádjával letartóztatják, ugyanis az Ethan Foster-ügyben megbízta Frank Angstrom magánnyomozót, hogy derítse ki az egyik esküdttől, mennyire hisznek a fiú alibijének. Ezt az esküdt elismerte.

Édes kis tinik (Sweet Sixteen)[szerkesztés]

Russell óvadék ellenében kihozza az előzetesből Elizabethet.

Az iroda két tizenéves lány védelmét látja el, akiket gyilkosságra felbujtással vádolnak. A két lány az interneten publikált egy listát, amelyen azok neve szerepelt, akiket holtan szeretnének látni, s az első helyen szereplő Caroline-t megölték. A feltételezett gyilkos öngyilkos lett.

Az egyik lány (Linda Matthew) visszavonja Elizabeth megbízását, vádalkut köt az ügyésszel és a másik lányra (Izebel „Izzy” Shapira-ra) vall. Molly, Russell még meglévő ügyészi jelvényét felhasználva ügyésznek adja ki magát, hogy megszerezze a lányok e-mailezését. Izzy eltűnik a tárgyalás alatt, de Elizabeth Frank segítségével megtalálja a lányt. A lány elmondja neki a teljes igazságot, amit eddig nem tett meg, mert nem akarta Lindát vádolni. Elizabeth a tárgyaláson feltárja ezt, ezek után az esküdtek ártatlannak találják Izzy-t.

Vádalku (Trade-Off)[szerkesztés]

Zach Williams fő államügyész megegyezik Ethan Fosterrel, hogy vallomásban mondja el azt, hogy Elizabeth beszélte rá a hamis tanúzásra. Így Zach Williams vádat emel a hamis tanúzásra felbujtás bűntettében is Elizabeth ellen.

Az iroda többi jogásza neki lát, hogy kitaláljanak valamit, amivel Elizabeth felmenthető. Russellnek eszébe jut, hogy volt egy hasonló eset (Danny Santos-ügy) az ügyészségen, amikor még ott dolgozott, amelyben Zach direkt elhallgatott egy tanúvallomást a bíróság elől, majd büntetlenséget ígérve meggyőzte a tanút, hogy mást valljon.

Arra alapoznak, ha ezt be tudják bizonyítani, Zach belemegy az alkuba, hogy mindkét ügyet ejtsék. Rusellék elérik a perújrafelvételt a Danny Santos-ügyben. Zach megijed, és ezért iratmegsemmisítővel eltünteti az ügy teljes anyagát.

Elizabeth rájön, hogy blöffölniük kell. Elhozzák a kukából a ledarált csíkokat, majd az ő példányuk egy lapját teleírják, mintha Zach jegyzetei lennének rajta, ezután azt ledarálják, és összeragasztják. Zach elhiszi, hogy az eredeti iratot ragasztották össze. Ezek után alkut köt Russell-lel, hogy Danny Santost azonnal szabadlábra helyezik, Elizabeth ellen ejtik a vádakat, cserébe Russell elismeri, hogy az ügyészségen ő hibázott és miatta ítélték el Santost.

Régi ügy (Sick as Your Secrets)[szerkesztés]

Gill Newhall 15 évvel azután, hogy megerőszakolt egy egyetemi bulin egy lányt, jelentkezik a rendőrségen. Elizabeth segít neki, hogy tárgyaláson kívül megszülessen a mindkét félnek megfelelő ítélet. Elizabeth megegyezik az ügyésszel 3 év letöltendő börtönben, de az áldozat nem fogadja el.

Ezek után Elizabeth vissza akarja adni az ügyet, mert a fiúra életfogytiglant kérnek, amit a fiú felmentésével tudna elkerülni, de bűnösöket elvből nem véd. Végül mégsem adja vissza az ügyet, mert óriási igazságtalanságnak tartja, hogy ugyanezen lányt megerőszakoló másik fiú 2 év felfüggesztettet kapott.

A védelem kénytelen a felmentést kérni. Az egész per abszurd, a fiú kijelenti, hogy megtette amivel vádolják, de Elizabeth kéri az esküdteket ne ítéljék el, mert aránytalanul súlyos büntetést kapna. Már visszavonultak az esküdtek, mikor az áldozat felkeresi Elizabeth-et, hogy megegyezne velük, mert szerinte az esküdtek felmentenék Gillt. Ezek után a bíró elé járul a vád és védelem, és indítványozzák, hogy a bíróság döntsön az esküdtek nélkül, mindegyik fél 5 év börtönbüntetéssel egyet ért.

Hanlon bíró azonban életfogytig tartó szabadságvesztést akar kiszabni Gillre. Elizabeth vitába száll a bíróval, aki végül elfogadja az 5 év szabadságvesztést, s megtoldja még 10 év próbaidővel.

A Newhall üggyel párhuzamosan egy polgári peres ügy is zajlik, ahol Chester látja el a felperes képviseletét. Chester elutasít egy 50.000 dolláros peren kívüli egyességet, amit utólag megbánt, de mint kiderül jól döntött, a bíróság ugyanis 620.000 dollárt ítél meg.

Molly sikeresen abszolválta az ügyvédi szakvizsgát. Matthew – akit kirúgtak munkahelyéről (egy egyetemről), mert viszonyt létesített egy tanítványával – elköltözik Elizabethtől.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Nézettség[szerkesztés]

Az első rész nézettsége még a várakozásoknak megfelelően alakult, 7,62 millió néző nézte az amerikai premiert. A nézettség innentől azonban nem felfelé mozdult el, sőt közel két millióval nézték kevesebben a második részt, mint az elsőt. Ezek után az este 8 órás sávból áttették az esti 9 órás sávba, de ez sem hozott javulást, egyetlen rész sem közelítette meg a pilot (első rész) nézettségét. Az utolsó epizódot már csak 4,68 millióan látták a FOX csatornán, vagyis az első részhez képest a nézők 40%-a elpártolt a sorozattól.

Az amerikai kudarc után meglepő volt, hogy az RTL Klub műsorára tűzte az akkor már biztosan csak hat részes sorozatot.[2] Ugyanakkor a csatornánál nem is számoltak komoly nézettséggel, hiszen a szombat 14:55-ös műsorkezdet garantálta az alacsony nézettséget.

Kritika[szerkesztés]

Az IMDb-n 5,4-esre értékelték a sorozatot. A nőknek minden korosztályban jobban tetszett a férfiaknál. Leginkább a 18 és 29 év közötti nőknek tetszett a sorozat.[3]

Összetett kérdés, mi lehetett az alacsony nézettség oka. Alapvetően a témaválasztás jó volt, hiszen nagyon kevés sorozat az, amely a nyomozati szakaszon túl bemutat bűneseteket. Ezt alátámasztja a pilot relatív magas nézettsége. A téma eladhatóságát mutatja az egy évvel később induló A férjem védelmében című sorozat is, ahol ráadásul ugyanúgy Julianna Margulies játssza a főszerepet. Azzal, hogy mindössze hat részt gyártatott a FOX, lehetetlenné tette a több szálon futó történetet. A sorozatban gyakorlatilag egy szál fut, a Canterbury és társai jogesetei. Elizabeth személyes életét tartalmazó szál nagyon halovány, szinte alig tudunk valamit róla. Természetesen erre 6 epizódban nem is lenne mód. Összehasonlítva A férjem védelmében című sorozattal, különösen kitűnik az, hogy az esküdtek döntése elveszíti a film drámai jellegét, hiszen minden ügyet megnyer az iroda, borítékolható az ítélet. Továbbá nincsenek olyan esetek, amikor valaki bűnös, vagy olyan eset, amikor a siker nem feltétlenül a felmentés, hanem valamely jogi minősítés elérése lenne.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Canterbury-esetek az Internet Movie Database oldalon (angolul)