Campo Imperatore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Campo Imperatore
OrszágOlaszország
HegységGran Sasso d’Italia
Elhelyezkedése
Campo Imperatore (Olaszország)
Campo Imperatore
Campo Imperatore
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 42° 26′ 37″, k. h. 13° 33′ 30″Koordináták: é. sz. 42° 26′ 37″, k. h. 13° 33′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Campo Imperatore témájú médiaállományokat.
A Campo Imperatore, háttérben a Cono Grande

A Campo Imperatore egy fennsík Olaszország Abruzzo régiójában, a Gran Sasso d’Italia hegységben. Az Appenninek vonulatának legnagyobb fennsíkja; gyakran olasz Tibetként is emlegetik.

Földrajzi jellemzői[szerkesztés]

A fennsík alluviális (feltöltődéses) jellegű, a közeli hegységeinek gleccserei alakították ki. A fennsík 27 km hosszú és átlagosan 8 km széles. Az Appenninek legmagasabb csúcsa, a Corno Grande (2912 m) valamint Európa legdélibb gleccsere, a Calderone lábainál terül el. A fennsíkot a Monte Prena, Monte Aquila, Monte Scindarella, Monte Camicula, Monte Mesola valamint Monte Bolza fogják körül. Magassága 1500-1900 méter között változik.

Látnivalók[szerkesztés]

A Campo Imperatore nyugati oldalán fekszik Olaszország legrégebbi síparadicsoma, mely napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen mindössze 132 km-re fekszik Rómától. Itt raboskodott 1943 augusztusában Benito Mussolini. A fennsík keleti oldalán levő 4 km hosszú sípálya Castel del Monte városához tartozik.

A város déli lejtőjén két középkori vár emelkedik, az egyik Castel del Monte város területén a másik pedig Santo Stefano di Sessanióban, mely egyben Európa legmagasabban fekvő erődítménye (Rocca Calascio erőd).

A fennsíkon építették fel 1951-ben a Campo Imperatore Csillagvizsgálót, mely a római intézménynek van alárendelve.

Élővilága[szerkesztés]

A fennsíkon alakították ki 1952-ben a Campo Imperatore Botanikus Kertet, mely a helyi és magashegységi több mint 300 növényfaj genetikai állományának megőrzésével foglalkozik. A veszélyeztetett növények közé tartoznak a sárga tárnics, havasi gyopár valamint a sárga hérics.

A fennsík állatvilágának a képviselői a farkas, vadmacska, vaddisznó, róka, zerge, vízisikló, szirti sas és vándorsólyom.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Campo Imperatore
A Wikimédia Commons tartalmaz Campo Imperatore témájú médiaállományokat.