Camorra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Camorristák Nápolyban, 1906-ban

A Camorra maffia-típusú bűnöző szervezet, titkos társaság, Campania területén és Nápoly városában Olaszországban.

Háttérinformáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Camorra a 19. század-ban élte első fénykorát, amikor tagjait a Bourbon uralkodócsalád monarchiája Nápoly-Szicíliai Királyság idején felhasználta a rendőrségben, hadseregben, és az állami hivatalokban. Miután a nápolyi királyság 1861-ben az egyesített Olaszország részévé vált, a Camorrát elnyomták és nagyon sok tagja az Amerikai Egyesült Államokba menekült, ahol csatlakoztak az amerikai-olasz maffiához. Benito Mussolini hatalomátvétele után 1922-ben megszorításokat hoztak a Camorra ellen.

A többi hasonló más olaszországi bűnszövetkezethez viszonyítva (mint például a Puglia területén tevékeny Sacra Corona Unita vagy a Calabria-i 'Ndrangheta) a Camorra inkább a kalózkodással foglalkozott. A szicíliai Cosa Nostra piramisszerkezetéhez hasonlóan a Camorra is sok gyakran egymással is harcoló klánból épül fel. A camorristák által gyakorolt autós lövöldözéseknek a helyi lakosok közül gyakran vannak áldozatai, de az ilyenféle incidenseket a rendőrség gyakran nehezen tudja felderíteni, mert az Omerta iratlan és irgalmatlan törvénye hallgatásra kényszeríti úgy az érintetteket, mint a kívülállókat is.

A Camorra családokat Raffaele Cutolo a szicíliai maffia mintája alapján próbálta meg egyesíteni, megalapítva a Nuova Camorra Organizzata-t vagy NCO-t (Új Szervezett Camorra-t), de ez sikertelen kísérletnek bizonyult.

A Camorra egy néhány megbízható forrás szerint egy Garduna nevű késő középkori Sevilla-i bűnszervezetben gyökeredzik, amelyet a város spanyol uralom alá kerülése után plántáltak át Nápolyba.

Jelenléte az USA-ban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Camorra az USA-ban is aktívan tevékenykedett az 1800-as évek közepe tájától az 1900-as évek elejéig, a Morello maffiacsaláddal versenyeztek a New York feletti hatalomért. A bűnszervezet jelenlétét Amerikában a Nápolyban gyártott hamisított ruhaárukkal történő üzletelés biztosítja, amiket kábítószerrel együtt szállítanak az USA-ba.

Egy 2000. évi olasz parlamenti jelentés szerint Olaszországban a következő városokban rendelkezik a Camorra jelentős gazdasági befolyással a gazdasági életben:

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]