Camacha (Madeira)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a cikk a Madeira szigetén található településről szó. Azonos nevű falu van egyebek közt az ugyancsak a Madeira-szigetekhez tartozó Porto Santo szigetén is.

Camacha
A régi templom
A régi templom
Camacha címere
Camacha címere
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióMadeira
Népesség
Teljes népesség7991 fő (2001) +/-
Népsűrűség408,1 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület19,58 km²
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 41′ 29″, ny. h. 16° 51′ 48″Koordináták: é. sz. 32° 41′ 29″, ny. h. 16° 51′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Camacha témájú médiaállományokat.
Az új templom
A Szent József kápolna
Largo da Achada – az első portugáliai futballmérkőzés színhelye (a 19. század végén)
Fonott bútorok és a Santa Maria

A Madeira szigetén található, mintegy 6500 lakosú Camacha egy lapos hegyhátra épült csaknem 700 m magasan, a sziget fővárosától, Funchaltól mintegy 10 km-nyire, a sziget Santa Cruz járásában.

Gazdaság[szerkesztés]

A falu alapvetően mezőgazdasági jellegű, ennek megfelelően a környező hegy- és domboldalakat teraszosan művelik. Jellemző gyümölcs az alma; ebből készítik a helyi specialitásnak számító pezsgő almabort (cidra).

Itt van a madeirai kosárfonó kézműipar központja; ennek megfelelően gyakoriak a gömb alakra nyírt, vesszők nevelésére tartott fűzfák is. A nyomott mezőgazdasági árak miatt a fűzfavessző termelése is kevéssé jövedelmező; a felhasznált vesszők mind nagyobb részét importálják (főleg Chiléből.

Kosárfonó kézműipar[szerkesztés]

Fonott állatok és berendezési tárgyak

A lakosság mintegy harmada kosárfonásból él. A kosárfonókat a rekettye, sás jelentésű vimes szóból képezve vimeiróknak nevezik. A kosárfonást a szigeten letelepült angolok „futtatták fel” a 19. században: ők vették rá a helybélieket, hogy ne csak kosarakat készítsenek a vesszőkből, hanem bútorokat is, mivel a fonott bútornak az idő tájt nagy divatja volt Angliában. A fűzvesszőkből font berendezési tárgyak hamarosan keresett exportcikké váltak, és az olcsó ázsiai konkurencia megjelenéséig jó keresetet biztosítottak a kosárfonóknak.

Tavasszal a fűzfavesszőket:

  • levágják,
  • vaskondérokban felfőzik (hogy a kérgük fellazuljon), majd
  • hetekig áztatják;

eközben a vesszők fehérről vörösbarnára sötétednek.

Ezután a vesszőket

  • hántolják (manapság már főleg gépekkel),
  • méret szerint válogatják, majd
  • nyalábokba kötve szárítják, amíg fonásra éretté nem szikkadnak.

Látnivalók, nevezetességek[szerkesztés]

  • Café Relógio – a házat a 19. században egy gazdag angol család építtette nyárilaknak. Óratornya a londoni Big Bent utánozza. Az épületben kosárfonó múzeumot és -árudát rendeztek be. A pinceszinten működő kosárfonó műhely is megtekinthető.

A múzeumban kiállított különleges fonatok a szakma múltját idézik: az ezekhez szükséges szakmai fogások többé-kevésbé feledésbe merültek. A különféle állatokat, hajókat stb. nem a fűzfa, hanem az annál lényegesen finomabb , de munkaigényesebb rekettye vesszőiből fonták.

  • Sporttörténet: A kosárfonó múzeum előtti téren emléktábla emlékeztet arra, hogy itt játszották le (1875-ben) Portugália földjén az első futballmérkőzést: egy itt nyaralgató angol úriember hozott magával egy labdát a szigetországból, és tanította meg a szabályokra a helybéli fiatalokat.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Camacha (Madeira)
A Wikimédia Commons tartalmaz Camacha (Madeira) témájú médiaállományokat.
  • Rita Henss: Madeira, Porto Santo. Marco Polo Útikönyvek, Corvina Kiadó, 2006.
  • Susanne Lips, 2002: Madeira. Polyglott kiadó, Budapest. 108 p. ISSN 1587-6373; ISBN 963-9458-00-7