C Stamp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A C Stamp – magyarul: C bélyeg – egy mikrovezérlő modul, tehát egy minden szükséges elemet tartalmazó kompakt számítógép. Az A-WIT Technologies, Inc. cég gyártja és igen népszerű volt a diákok és elektronikai hobbisták között 2006 júniusa óta, mivel a használatához szükséges ismeretek igen gyorsan elsajátíthatók, használata könnyű, ehhez képest igen sok lehetőséggel rendelkezik, és az ára is alacsony.

Bár a C Stamp kinézetre egy DIP tokozású csiphez hasonlít, valójában egy kis nyomtatott áramkör, amely hordozza a mikroprocesszoros rendszer elemeit:

  • CPU, integrált memóriával
  • Egy óra
  • Tápegység
  • Bemeneti és kimeneti csatlakozások

A C Stampokon tehát egy mikrovezérlő csip található, amely tartalmazza a C Stamp Operációs Rendszert (C Stamp Operating System), szintén ebben vannak a memóriaegységek (RAM, EEPROM és Flash). A csip melletti tápegység egy 5 V-os regulátor. Az általános célú be- és kimeneti vonalak is 5 V-on működnek, TTL szintű Schmitt-trigger bemenetekkel és 0–5 volt tartományú kimenetekkel.[1] A C Stamp egyéb kommunikációs és másfajta perifériákat is tartalmaz, valamint analóg funkciókat. Szoftverét egy programkönyvtár támogatja, amely matematikai, jelvezérlő és sok más egyéb funkciót tartalmaz. Az egység tehát programozható, a C nyelv egyik nyelvjárásában, amely a WC nevet viseli.

A C Stamp programozása[szerkesztés]

A C Stamp a WC jelű C nyelvváltozatban programozható forrásnyelven. A WC egy mikrovezérlőkhöz alkalmazott C alapú infrastruktúra, az A-WIT Technologies, Inc. fejlesztése.

Szintaxis[szerkesztés]

Egy WC program írásakor a programozónak be kell illesztenie a forrásprogram elejére a C Stamp header fájlt, ahogy az alábbi példa mutatja:

#include "CS110000.h"

Ezután a programban már használhatók a megfelelő könyvtári függvények.

A WC szoftver-infrastruktúra magában foglalja az általános mikrovezérlő funkciókat, amik közé beletartozik pl. a PWM, soros kommunikáció, I²C kommunikáció, általános LCD áramkörök meghajtóival való kommunikáció, hobby szervo impulzussorozatok és pszeudo-szinuszhullám frekvenciák előállítása, és digitális-analóg átalakítások.

A hobbisták egy 9 V-os elem csatlakoztatásával azonnal egy kész, működő rendszerhez jutnak, azonban a működés megfigyelésére és a vezérlés céljaira egyéb eszközökre is szükség van. A C Stampok legegyszerűbben a hozzá kapható Starter Kit próbapanelon hajthatók meg. A próbapanel programozóeszközként is szolgál; a C Stampra a programok PC kapcsolaton keresztül tölthetők fel, azok a csipen lévő állandó memóriában tárolódnak, amely a tartalmát kikapcsolás után is megőrzi, így a programok megmaradnak, azok külön törölhetők vagy felülírhatók más programmal.

Technikai jellemzők[szerkesztés]

A CS110000 jelű C Stamp modul jellemzői
Tokozás 48-pin DIP
Tokozás mérete (L × W × H) 6 × 2,5 ×1 cm (2.4” x 1.0” x 0.4”)
Csatlakoztatás típusa lyukon át (through hole)
Üzemi hőmérséklet -40 – 85 °C (-40 – 185 °F)
Mikrovezérlő típus Microchip PIC18F6520
Processzor órajel 40 MHz
Programvégrehajtás sebessége kb. 10 000 000 utasítás/másodperc
RAM méret 2 KiB
Gyorstár méret (scratch pad RAM) 2 KiB
Programmemória mérete 32 KiB, kb. 16 000 utasítás
I/O csatlakozók 41 + 2 dedikált soros
Feszültség 5 – 24 V DC
Fogyasztás 5 V-on 19 mA Run / 0.7 μA Sleep
I/O source/sink áram csatlakozónként 25 mA / 25 mA
Source/sink áram modulonként 100 mA / 100 mA per 4 I/O láb
PC programozó interfész soros (57600 baud)
C STAMP™ IDE MPLAB IDE (v7.22 and up)
EEPROM (adat) méret 1 KiB
Megszakítások 4
Digitális-analóg átalakítók (DAC) 2 csatorna (10 bit) egyvégű
Más kommunikációs interfészek 3-wire SPI™, I2C Mester és Szolga
Párhuzamos szolga port 8 bites
Analóg-digitális átalakító 12 csatorna (10 bites) egyvégű
Analóg komparátorok 2

Forrás:[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Orlando J. Hernandez: Microcomputer Based Electronics: Using the C Stamp™ in PreEngineering, Technology, and Engineering Programs (angol nyelven) (PDF) pp. 1–6. Proceedings of the 2006 Mid-Atlantic Section Conference of the American Society for Engineering Education, 2006. (Hozzáférés: 2013)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a C Stamp című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]