CFosSpeed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
cFosSpeed
FejlesztőcFos Software GmbH
Első kiadás2004. július 7.
Legfrissebb stabil kiadás12.00
(2021. november 01.)
Operációs rendszerWindows 10,Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Server 2008
PlatformIA-32 és x86-64
Méret14.5 MB
KategóriaDinamikus átvitelkezelő (traffic shaping)
LicencShareware
A cFosSpeed weboldala

A cFos/cFosSpeed egy csomagoptimalizáló segédprogram Windows operációs rendszerekre (driver), amely folyamatosan figyeli a befelé és kifelé történő adatáramlást (le- és feltöltés), és optimalizálja azok sebességét. A program automatikusan kapcsolódik a Windowshoz, ahol elvégzi a le és feltöltött csomagok elemzését, illetve optimalizálását.

Működése[szerkesztés]

Ez a segédprogram a letölteni, illetve feltölteni kívánt fájlcsomagokat különböző prioritású osztályokra bontja. Ez a felosztás egy sor szabályon keresztül történik, amit maga a felhasználó ad meg. Ez történhet programnév szerint, Layer 7 protokoll szerint, port számok alapján (TCP vagy UDP), vagy akár más kritériumok alapján. Ezek alapján a kimenő adatforgalom nem "fejetlenül" történik, hanem először meghatároz a program egy sorrendet, majd a sorrend alapján kezdi meg a feltöltéseket.
Iy módon a sürgős, vagy fontosabb adatok előnyt élveznek a kevésbé fontos adatokkal szemben. Így akkor is, ha nagyobb adathalmaz kerül forgalomba azonos időben, a dinamikus átvitelkezelő mechanizmus (traffic shaping) stabil interaktív kapcsolatot biztosít olyan programoknak mint pl: SSH protokoll, VNC protokoll, VoIP hívások, online játékok, vagy más idő-kritikus programok számára. Mi több, a gyors TCP ACK csomagok feltöltése által gyorsítja a letöltések sebességét.Ez azért van, mert a küldő félnek szüksége van egy visszajelzésre hogy a fogadó félhez eljutottak a korábbi adatok (ACK csomagoknak - ACKnowledgement - nevezzük ezeket a visszajelzéseket), hogy elindíthassa a következő adathalmazt. Ha az ACK csomagok küldése folyamatos, akkor a letöltés is gyorsabb lesz (TCP folyamat vezérlés).
cFosSpeed csökkenti az adattorlódásokat oly módon, hogy optimalizálja a TCP méreteit, így visszatartja a feltöltőt a túl sok adat egyszeri küldésétől, amit a fogadó fél már nem tudna fogadni.
Ezen kívül a cFosSpeed tartalmaz még saját tűzfalat, idő és mennyiség korlátokat lehet állítani benne, személyre szabható felhasználói felülete van, és rendelkezik még nyelvi csomaggal is, amely különböző felhasználók számára könnyíti meg a megfelelő beállítások kiválasztását.

Hasonló programok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]