CCTV Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CCTV Központ
Település Hujialou Subdistrict
Cím Guanghua Road
Megnyitás 2012. május 16.
Építész(ek) Office for Metropolitan Architecture
Hasznosítása
Felhasználási terület felhőkarcoló
Tulajdonos China Media Group
Magassága234 m
Elhelyezkedése
CCTV Központ (Kína)
CCTV Központ
CCTV Központ
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 54′ 54″, k. h. 116° 27′ 27″Koordináták: é. sz. 39° 54′ 54″, k. h. 116° 27′ 27″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz CCTV Központ témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Peking KÜN a CCTV toronnyal és a Kínai Világ Kereskedelmi Központja 3. tornyával (2008. július)
CCTV Központ, (2008. április)

A CCTV Központ vagy Kína Központi Televíziójának Központi épülete (kínaiul: 中央电视台总部大楼) egy felhőkarcoló Peking központi üzleti negyedében. Kína Központi Televíziójának főépülete. Az alapkőletételre 2004. szeptember 22-én került sor és az épület 2008 decemberében lett teljesen kész.

A 2000-ben Pritzker-díjjal kitüntetett Rem Koolhaas és Ole Scheeren az OMA építésze tervezte a felhőkarcolót. Az angol Arup cég biztosította a komplex mérnöki munka tervét. Az Arup cég többek között a Sydney-i Operaházról és a városnézők kedvencéről, a londoni Millennium-hídról híres. 234 méter magas és 51 emelete van.

A főépület nem hagyományos torony, de 6 vízszintes és függőleges részletnek van egy összefüggő hurka, 381 000 négyzetméteren terül el, szabálytalan rácsot képez az épület homlokzata, üres központi résszel. Az építkezésnél figyelembe vették a strukturális kihívást, főleg mert szeizmikus (földrengési) zónában épült. A radikálisan újító alakja miatt a "dà kùchǎ" becenevet kapta (大裤衩), melynek jelentése „nagy alsónadrág”.[1]

Az épületet kettő részletben építették, melyet 2007. december 26-án kötöttek össze. Az éjszaka leghidegebb részében tervezték összekötni a két részt, amikor a két torony azonos hőmérsékletre hűlt le. A CCTV épülete a média park része, mellyel a város képét mozgatták meg. Peking központi üzleti negyedének fő zöld tengelyének meghosszabbításaként helyezkedik el. Az általános szórakoztatást, a kültéri filmezést és a stúdió munkákat szolgálja a hely.[2]

A komplexumban mellette levő épület a Kulturális Televíziós Központ kigyulladt a Kínai újév egyik fesztiválján 2009. február 9-én, mielőtt az épület 2009 májusi határidőre elkészült volna. Peking központi üzleti negyedének fő útkereszteződésében rálátni a CCTV toronyra. Az épületet jelenleg átépítik. Peking központi üzleti negyedének 300 új tornya közé tartozik a CCTV székháza. Adminisztrációs munka, hírek közvetítése, rádió-televízióadások készítése és filmgyártás folyik az épületben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.wowa.cn. [2009. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 25.)
  2. China Central Television (CCTV) Headquarters Building & Cultural Centre, Beijing. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 27.)

További információk[szerkesztés]