Báró Eötvös Loránd menedékház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
báró Eötvös Loránd menedékház
A Turistamúzeumnak helyet adó faépület
A Turistamúzeumnak helyet adó faépület
OrszágMagyarország
HegységVisegrádi-hegység
HelyDobogó-kő
Típusmenedékház
Turisztikai adatok
Megnyitás ideje1898. június 5.
Felújítás évefolyamatban van
TulajdonosMagyar Turista Egyesület
Nyitvaállandóan üzemel
Szálláshelyek44
Elhelyezkedése
báró Eötvös Loránd menedékház (Pilis)
báró Eötvös Loránd menedékház
báró Eötvös Loránd menedékház
Pozíció a Pilis térképén
é. sz. 47° 43′ 08″, k. h. 18° 53′ 53″Koordináták: é. sz. 47° 43′ 08″, k. h. 18° 53′ 53″
báró Eötvös Loránd menedékház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz báró Eötvös Loránd menedékház témájú médiaállományokat.

A báró Eötvös Loránd menedékház Magyarország egyik legrégebbi menedékháza (turistaháza) a Visegrádi-hegységben, Dobogó-kőn. Létrehozója és tulajdonosa a Magyar Turista Egyesület (MTE). A kisebb, fából épült házban ma a Turistamúzeum működik, a kőépület jelenleg is menedékházként szolgál.[1]

Történelem[szerkesztés]

A menedékház régen

A Magyarországi Kárpát-egyesület Budapesti Osztályának választmánya 1889-ben kezdeményezte, hogy Budapest környékének egyik legszebb pontján, az akkor még nehezen megközelíthető Dobogókőn turistatelep létesüljön, a megvalósítás viszont már a két évvel később, az osztály feloszlása után annak helyén létrejött Magyar Turista Egyesület nevéhez kötődik. A célra Prokopp Géza pilisszentkereszti vallásalapítványi főerdész ajánlott fel földterületet, melyen 1897 novemberére készült el a menedékház; felavatására 1898. június 5-én került sor. Pfinn József főmérnök, választmányi tag tervei szerint és vezetése alatt épült. Nevét az MTE első elnökéről, báró Eötvös Lorándról kapta.

A faház mellett 1906-ban felépült a nagyobb kőépület, de a befogadóképességet így is többször bővíteni kellett; csúcspontján elérte a 150 főt is. 1910-ben bevezették a telefont, később a gázt, 1932-ben a villanyvilágítást, 1935-ben pedig elkészült a Pilisszentkeresztre vezető műút is.

A II. világháború után a tulajdonos egyesületet feloszlatták, az épületeket munkásszállóvá alakították, később kiürítették és sorsára hagyták. A rendszerváltás után a házakat visszakapta és felújította az újjáalakult Magyar Turista Egyesület, a kisebbik épületben pedig létrehozták a Turistamúzeumot.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Gyurina Zsolt: A Báró Eötvös Loránd menedékház (magyar nyelven). Turista Magazin, 2013. július 7. [2014. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]