Byron Kurt Lichtenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Byron Kurt Lichtenberg
Byron Lichtenberg.jpg
Született
1948. február 19. (67 éves)
Foglalkozása katonatiszt, közhivatalnok
űrhajós
mérnök
pilóta
Iskolái Brown Egyetem
Massachusetts Institute of Technology
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Byron Kurt Lichtenberg témájú médiaállományokat.

Byron Kurt Lichtenberg dr. (Stroudsburg, Pennsylvania, 1948. február 19. –) amerikai mérnök, űrhajós, alezredes.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1969-ben a Brown Egyetemen repülőmérnöki oklevelet szerzett. 1975-ben doktorált gépgyártásból, 1979-ben orvosbiológiai doktori címet szerzett (MIT). Az US Air Force pilótája, repülőgépei az F–4, F–100, és az A–10 voltak. A Vietnami háborúban 238 harci bevetésen vett részt.

1978-tól 1984-ig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársaként a Spacelab–1, Spacelab D–1, Spacelab SLS–1 és Spacelab SLS–2 mikrógravitációs laboratórium kutatásvezetője. Kidolgozta a Nemzetközi Mikrogravitációs Laboratóriumban (IML–1) dolgozó űrhajósok szellemi terhelésének és teljesítményének munkaállomásonkénti mérését. Systems , Inc. vállalatán keresztül támogatást nyújtott az űrrepülőgépen, a Miren és a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzendő MODE és MACE kísérletekhez.

1978. május 18-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kettő űrszolgálata alatt összesen 19 napot, 5 órát és 56 percet (462 óra) töltött a világűrben, 310 alkalommal kerülte meg a Földet. 1992. április 2-án köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–9, a Columbia űrrepülőgép 6. repülésének rakomány felelőse. Az első űrhajós, aki ezt a feladatot betöltötte. A Spacelab-1 mikrogravitációs laboratórium egyik speciális munkatársa. Összesen 73 kísérletet végeztek (légköri-, plazma fizikai-, csillagászati-, napfizikai-, anyagtudományi-, technológiai-, élettudományi-, a Föld vizsgálata). Első űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 7 órát és 47 percet (248 óra) töltött a világűrben. 6 913 505 kilométert repült, 167 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–45, az Atlantis űrrepülőgép 11. repülésének rakomány felelőse. Az ATLAS–1 kutató mikrogravitációs laboratóriumban 13 légköri- és csillagászati megfigyelést végzett. Második űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 22 órát és 9 percet (214 óra) töltött a világűrben. 5 211 340 kilométert repült, 143 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]