Burkina Faso hadereje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burkina Faso hadereje
OrszágBurkina Faso
Típusfegyveres erők
A Wikimédia Commons tartalmaz Burkina Faso hadereje témájú médiaállományokat.

Burkina Faso hadserege szárazföldi erőből, légierőből, nemzeti csendőrségből, rendőrségből és a nemzetőrségből áll. Tengeri hadierővel nem rendelkezik. Az ország védelmi minisztere Yero Boly.

Statisztika[szerkesztés]

Szárazföldi erők:

5800-6000 fő (önkéntes)

Nemzetőrség:

45 000 fő (hivatásos)

Hadügyi kiadások amerikai dollárban:

$40.1 millió

Hadügyi kiadások a GDP százalékában:

1,4%

Szárazföldi erők[szerkesztés]

Burkina Faso hadserege 5800-6000 főből áll, melyet kiegészít a Nemzetőrség mintegy 45000 fővel. A rendőrséggel és a biztonsági szolgálattal ellentétben a hadsereget, valamint a Nemzetőrséget szovjet és kínai minta alapján szervezték. A hadsereg páncélozott könnyű járművekkel rendelkezik, melyek közül néhány felfegyverzett.

Az elmúlt években az Egyesült Államok támogatásával három, egyenként 750 fős zászlóaljt képeztek ki, melyeket Dárfúrban vetettek be különböző békeműveletek során. A képzés további részeként terrorelhárítási és humanitárius segélyezési feladatokat is kapnak.

Fegyverzet[szerkesztés]

Ferret páncélozott jármű

Kézifegyverek[szerkesztés]

Légierő[szerkesztés]

A Burkina Fasói Légierő emblémája

A Burkina Fasói Légierőt 1964-ben alapították francia közreműködéssel, számos Douglas C–47-es és MH.1521M Broussard repülőgép alkotta flottával. Ezeket követte később két Alouette III SA.316 B helikopter és ugyancsak kettő Nord 262 típusú szállítójármű. 1993-ra a gépek többségét leselejtezték.

1984-ben Líbia katonai adományaként kapott a légierő nyolc MiG–21-es vadászgépet, valamint kettő, hasonló típusú kiképző repülőgépet. Ezeket a gépeket Líbia üzemeltette, de csak 1985-ig. Egyik gépet sem vetették be éles bevetésben ez idő alatt. A légierő rendelkezett továbbá egy MiG–17F típusú géppel is, de a karbantartási és üzemeltetési nehézségek miatt már nem használják. Éles bevetésben is megmutatkozott a repülőgép, majd 1994-ben végleg kivonták a hadrendből. 1986-ban egy belga társaság segítségével szereztek be nyolc SF.260WP Warrior repülőgépet a Fülöp-szigetek légierejétől. Valamivel később további négy gépet vásároltak Olaszországból, ugyanebből a típusból.

2005 végén szerezték be azt a négy Mi–35 típusú helikoptert Oroszországból, melyekkel a szomszédos Elefántcsontpartban dúló polgárháborúban növelték saját támadási képességeiket.

A légierő gépei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]