Burger King

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burger King
Burger king.JPG
Jelmondat Az íz mindenek felett
Típus vállalat
Alapítva 1953. július 28., Insta-Burger King néven
Székhely Miami, Florida, Egyesült Államok
Alapító Kieth J. Kramer, Matthew Burns, David Edgerton, James McLamore
Iparág gyorsétterem

A Burger King weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Burger King témájú médiaállományokat.
A Burger King főhadiszállása

A Burger King a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca, amely mára 11 100 éttermet üzemeltet az Egyesült Államokban és további 65 országban.

Cégtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Burger King vállalatot két korábbi étteremtulajdonos, James McLamore és David Edgerton alapította 1954-ben, a Florida állambeli Miamiban. Céljukat úgy fogalmazták meg, hogy elfogadható áron, gyorsan és tiszta környezetben szolgálják ki vendégeiket. Gyors növekedés következett, tíz évvel később 8000 embert foglalkoztattak 274 éttermükben. 1975-ben vezették be Drive Thru szolgáltatásukat, vagyis az autóban ülők kiszolgálását. Mára a forgalom 60%-a a kiadóablakoknál bonyolódik, további 18%-ot kérnek a vendégek „elvitelre” (nem helyben fogyasztásra). A vállalat kevés éttermet üzemeltet közvetlenül, a Burger King egységek többségének üzemeltetési jogát franchise rendszerben alvállalkozók gyakorolják.

Mára a több mint 11 000 étteremben 300 000 alkalmazott szolgál ki 15 millió vendéget nap mint nap. Ausztráliában a lánc Hungry Jack's néven üzemel.

Magyarországi cégtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első magyarországi éttermét 1991. augusztus 8-án nyitotta az Oktogonon.[1] Ezek után sorra nyitotta üzleteit, első vidéki éttermét Szegeden. Első autós éttermét a korábbi Wendy's egységének helyén, 2002-ben alakította ki.[2] Magyarországon jelenleg (2012) összesen 30 Burger King üzemel az éttermek kizárólagos üzemeltetője a Fusion Befektetési Zrt.[3]

Az éttermek belső és külső kialakítását világszerte egységes arculat alapján végzik: az 1970-es évek Amerikájának hangulatát igyekeznek megteremteni a szín- és képvilág felhasználásával.

Érdekesség: a világ második legnagyobb alapterületű Burger King étterme Budapesten, az Oktogonnál található meg.

Éttermek Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tervezett éttermek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Whopper[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Burger King egyik varsói étterme

A Burger King alapszendvicsét 1957-ben vezették be, és mára 1,6 millió darabot adnak el belőle naponta szerte a világon. Minden Whopper szendvics tartalmaz a zsemlén és a húspogácsán kívül uborkát, salátát, paradicsomot, hagymát, majonézt és ketchupot.
A Whopper szendvics alapváltozatán kívül minden étteremben kaphatók a Whopper Cheese (sajtos), Double Whopper (dupla), Western Whopper (bacon-barbecue) és a Chicken Whopper (csirkehússal). Ha az évek során eladott Whopper szendvicseket egymás mellé tennénk, ötször körbeérnék a Földet.

Választék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Burger King éttermek a világ országaiban

A Whopper mellett számos állandó és időszakos terméket forgalmaznak, így a klasszikus hamburgert és sajtburgert. A gyorséttermekben megszokott menü (angolul: meal) tartalmazza a szendvicset, a sült krumplit (King Fries) és a szénsavas üdítőt. A Burger King a Coca Cola Companyval kötött szerződése alapján világszerte kizárólag Coca-Cola üdítőitalokat forgalmaz.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Burger King témájú médiaállományokat.