Bungie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bungie
Típus Magántulajdonban lévő vállalat
Alapítva Amerikai Egyesült Államok Chicago,
1991 májusában
Székhely Amerikai Egyesült Államok Bellevue, Washington[1][2]
Vezetők Harold Ryan
Jason Jones
Martin O'Donnell
Joseph Staten
Alapító Jason Jones
Alex Seropian
Iparág Videójáték-ipar
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek Videójátékok
Alkalmazottak száma 200 (2011)[3]
180 (2010)[4]
Anyavállalata Sony Interactive Entertainment

A Bungie weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bungie témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bungie, Inc (gyakran a BUNGiE írásmódot használják) egy amerikai videójáték fejlesztő vállalat, melynek székhelye jelenleg a Washington állambeli Bellevue városában található. A céget 1991 májusában alapította Bungie Software Products Corporation néven a Chicagói Egyetem egy hallgatója, Alex Seropian, akihez később csatlakozott Jason Jones, miután kiadták Jones Minotaur: The Labyrinths of Crete című játékát. Kezdetben az Illinois állambeli Chicagóban volt a székhelyük, pályájuk kezdetén főleg Mac OS rendszerekre fejlesztettek. Olyan sikeres játékok kötődnek a nevükhöz, mint a Pathways Into Darkness, a Marathon és a Myth sorozat. A Kalifornia állambeli San José városában 1997-ben megalapították a Bungie West nevű fejlesztőrészlegüket, melynek első és egyetlen játéka az Oni című third-person shooter volt.

A Microsoft 2000-ben felvásárolta a vállalatot. A játékot, amin akkoriban dolgoztak a Microsoft új, Xbox nevű konzoljára kellett elkészíteniük. A Halo: Combat Evolved a platform nyitócíme lett, majd a több milliós eladások a konzol egyik legnyereségesebb játékává tették és ezzel megalapozta a Halo sorozat útját.

2007. október 5-én a Bungie bejelenti, hogy kiválnak a Microsoftból és független cégként dolgoznak tovább. (Bungie, LLC) Nem sokkal később egy tízéves megállapodást kötnek az Activision Blizzard vállalattal, aminek értelmében az Activision a jövőben megjelenő Bungie játékok kiadói teendőit fogja ellátni.

A hivatalos oldalukon, mely a Bungie.net címen érhető el, a fórum mellett statisztikai rendszerrel is bír, melyet bizonyos játékaikba be is építettek. Ezen felül a céghez kapcsolódó relikviákat is árulnak, podcast adásokat készítenek, és játékos témákban publikálnak cikkeket. A cégnél baráti hangulatú, lelkes munkahelyi kultúra alakult ki, jelenleg pedig egy teljesen új játékon dolgoznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Osborne, Eric: Bungie heti frissítés: 2010/07/30. Bungie.net, 2010. július 30. [2011. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 15.)
  2. Bishop, Todd: A Halo készítői egy moziba költöznek be. TechFlash, 2009. március 19. (Hozzáférés: 2011. december 15.)
  3. Milian, Mark. „Költöznek a Halo alkotói”, CNN.com, 2011. május 11. (Hozzáférés ideje: 2011. december 15.) 
  4. Halo: Reach adatok. Xbox.com. Microsoft. [2010. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 15.)

További információk[szerkesztés]