Buliszerviz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buliszerviz
(Van Wilder: Party Liaison)
2002-es amerikai–német film
RendezőWalt Becker
ProducerPeter Abrams
Robert L. Levy
Műfajvígjáték
ForgatókönyvíróBrent Goldberg
David T. Wagner
FőszerepbenRyan Reynolds
Tara Reid
Kal Penn
Tim Matheson
ZeneDavid Lawrence
OperatőrJames Bagdonas
VágóDennis M. Hill
Gyártás
GyártóMyriad Pictures
Tapestry Films
Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő93 perc
Költségvetés5 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Films
BemutatóEgyesült Államok 2002. április 5.
Magyarország 2002. szeptember 5.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel38,3 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőBuliszerviz 2: Taj előmenetele (2006)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Buliszerviz (egyes változatokban Van Wilder: Buliszerviz) 2002-ben bemutatott német-amerikai koprodukcióban készült vígjáték, melynek főszerepében Ryan Reynolds és Tara Reid látható. Egy folytatás és egy előzményfilm készült hozzá.

Történet[szerkesztés]

Van Wilder egy barátságos és népszerű diák a Coolidge Főiskolán, ahová már hét éve jár. Az elmúlt hat félévben már egyáltalán nem törődött a tanulással, helyette bulizott, illetve változatos módokon segített az iskola különféle klubjainak. Amikor az apja szembesül vele, hogy a fia még mindig iskolába jár, úgy dönt, megvonja tőle a tandíjat. Ez csapásként éri, hiszen önerőből nem tudja azt fedezni, és akkor ott kellene hagyni az iskolát. Felfedezi, hogy nagyszerű szervezőkészségének hála remek bulikat tud csinálni, így elhatározza, hogy ebből tesz szert pénzre. Segítségül felvesz maga mellé egy asszisztenst, az indiai cserediák Taj Mahal Badalandbadot, akinek életét is igyekszik egyengetni. Közben egy fiatal diák, Gwen Pearson, aki újságíró a főiskola lapjánál, a sok sablonos cikk után végre igazi sztorit kap: egy riportot kell készítenie Van Wilderről. Ráadásul nem is akármilyet: a srác népszerűsége miatt a cikk címoldalon jelenhet meg, a diplomaosztó különszámában. Kezdetben a dolog nem nagyon akar működni, mert Van a találkozókat randiként kezeli, amivel sikerül magára haragítani Gwen barátját, a bunkó és fellengzős Richardot. Miután folyamatosan ugratják egymást, Van egy különösen kegyetlen tréfával túl messzire megy: süteménybe süti a kutyájából kinyert spermát, majd megeteti azt Richardék diákszövetségével.

Richard ekkor bosszúként felkéri Vant, hogy szervezze meg a legénybúcsúját, mert összeházasodik Gwennel. A lány erről nem is tud, de Vant lesújtja a hír, mert köztük elkezdett alakulni a románc. Cserébe megkapja a tandíjához még hiányzó összeget. Richard azonban egy ravasz húzással kiskorúakat juttat be az egyik buliba, ami miatt Van az iskolai fegyelmi tanács elé kerül. Eléri, hogy ne csapják ki, de cserébe a hátralévő hat napban teljesítenie kell a diplomázásához szükséges tárgyakat. A tanács megadja neki ezt a lehetőséget, és végül sikerrel jár: minden tárgyból átmegy.

Gwen el van ragadtatva, és megírja remekbe szabott vezércikkét, amit eljuttat Van apjának is, egy meghívóval. Mikor rájön, hogy minden Richard műve, és hogy megcsalta őt egy másik lánnyal, bosszút áll: hashajtót kever a proteinitalába aznap, amikor az orvosi egyetemre felvételizik. Az írásbeli tesztje emiatt katasztrofális lesz, szóbelizni pedig nem is tud, miután a neves bizottság előtt egyszerűen összecsinálja magát. Van lediplomázásának örömére bulit szerveznek, ahol összejön Gwennel, és az apja is felbukkan, aki gratulál a fiának.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Vance "Van" Wilder Jr. Ryan Reynolds Minárovits Péter
Gwen E. Pearson Tara Reid Zsigmond Tamara
Taj Mahal Badalandabad Kal Penn Bódy Gergely
McDougal professzor Paul Gleason Gruber Hugó
Vance Wilder (Van apja) Tim Matheson Rosta Sándor
Richard Bagg Daniel Cosgrove Kossuth Gábor
Ms. Haver Cynthia Fancher Illyés Mari
Hutch Teck Holmes Csík Csaba Krisztián
Jeannie Emily Rutherford Erdős Borcsa
Elliot Grebb Tom Everett Scott Kapácsy Miklós
Mini Cochran Deon Richmond Seder Gábor
Gordon Alex Burns Simonyi Balázs

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet bemutatták mozikban is, ahol meglehetősen vegyes fogadtatásra lelt; főleg a sekélyes altesti poénokat és a sablonosságot kritizálták. Igazán sikeres a DVD-megjelenéssel lett, így került Magyarországra is. Ez a változat tartalmazta a film vágatlan és cenzúrázott (mozis) változatát is), kivágott jeleneteket, bakikat, illetve reklámfilmeket. 2006-ban újra kiadták, ezúttal kétlemezes változatban, kommentárral, és werkfilmmel. 2007-ben ez a változat jelent meg Blu-Rayen is.

Folytatások[szerkesztés]

2006-ban készült hozzá egy közvetlen folytatás. A Buliszerviz 2: Taj előmenetele már a film mellékszereplőjét, Tajt helyezte a középpontba. 2009-ben egy előzményfilm is készült, a Buliszerviz 3: A gólyák éve, mely az elsőéves Van Wilder kalandjait dolgozza fel.

További információk[szerkesztés]