Bukavu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bukavu
Bukavu központja
Bukavu központja
Közigazgatás
Ország Kongói Demokratikus Köztársaság
TartományDél-Kivu tartomány
Alapítás éve1901
PolgármesterNzita Kavungirwa
Testvérvárosok
Lista
Palermo (1998. június – )
Népesség
Teljes népesség471 789 fő (2004)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1498 m
Terület60 km²
IdőzónaCentral Africa Time
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 2° 30′, k. h. 28° 52′Koordináták: d. sz. 2° 30′, k. h. 28° 52′
Bukavu weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bukavu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bukavu a Kongói Demokratikus Köztársaság Dél-Kivu tartományának fővárosa. A város a Kivu-tó délkeleti végén fekszik a ruandai Cyangugutól nyugatra, melytől a Ruzizi-folyó választja el. 2012-es becslés alapján kb 700 ezer ember lakja.[2]

Története[szerkesztés]

Bukavut 1901-ben alapították a belga gyarmati hatóságok. Alapításkori neve Costermansville (hollandul Costermansstad) volt, melyet csak 1966-ban változtattak jelenlegi nevére. A gyarmati időszakban nagy számú európai lakosa volt. A városban élőket a szubtrópusi klíma (a Kivu-tó a tengerszint felett 1500 m magasan fekszik) és a tó festői elhelyezkedése vonzotta. Bukavu öt félszigeten épült, emiatt „tóba merített zöld kézként” jellemezték. Sok, gyarmati időben épült villa kertje egészen a tó partjáig nyúlik le. Ezzel éles ellentétben Kadutu, az átlagemberek lakónegyede a szárazföldi oldalon, a hegyoldalban épült. A környező hegyek magassága eléri a 2000 métert.

A város korábban az egész Kivu-régió adminisztratív központja volt, Goma város fejlődésével azonban státuszának egy részét elvesztette.

A ruandai népirtást követően hutu menekültek és a korábbi, hutu-vezetésű kormány számos tagja menekült el Ruandából. A Goma és Bukavu környéki menekülttáborok az új tuszi vezetésű ruandai kormány elleni hutu lázadás központjaivá váltak. Ennek következtében, 1996 novemberében, az első kongói háború kezdetén, a ruandai kormány erői megtámadták a hutu táborokat és a lázadásokat engedélyező akkori zaire-i kormány erőit. A ruandai kormány támogatta a Laurent Kabila által vezetett zaire-i lázadókat, a lázadás megdöntötte a kinshasai kormányt. Később Kabila viszonya megromlott a ruandai kormánnyal, és ez – más eseményekkel együtt – a második kongói háborúhoz vezetett. Ruanda a lázadó Rally for Congolese Democracy (RCD) szervezetet támogatta Kabilával szemben. Az RCD tagjai között többségben voltak a tuszik szövetségesei, a banyamulenge népcsoport tagjai. Bukavuban, különösen 2004 folyamán szórványos harcok folytak az RCD és a kormányerők közt.

2004. június 3-án, több kongói város tüntetői az utcára vonultak, hogy tüntessenek az Egyesült Nemzetek Szervezete ellen, mely képtelen volt megakadályozni, hogy Bukavu a ruandai támogatású, Laurent Nkunda által vezetett RCD erők kezére kerüljön.[3] Miután Nkunda tábornok azt üzente fegyvereseinek: „a város három napig tiétek”,[4] mintegy 16 000 nőt erőszakoltak meg egyetlen hétvége alatt. 2007 szeptemberében Nkunda, akit korábban meggyőztek, hogy sorakozzon fel a háborúnak véget vető békeegyezmények mögé, és egyesítse csapatait a kongói kormánycsapatokkal, ismét fellázadt és Gomától északra támadni kezdte a kormánycsapatokat.

Közlekedés[szerkesztés]

Függetlenség tér
A Notre Dame de la Paix székesegyház

Bukavu fontos közlekedési csomópont és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének kapuja volt, de a háborúk következtében az úthálózat tönkrement, és a Gomába, Kisanganiba és más városokba vezető utakat nem állították teljesen helyre. Gomához hasonlóan, a Kelet-afrikai burkolt úthálózat közelsége, és a Lagos-Mombasa-főút keleti, üzemelő szakasza révén a város más kongói városoknál hamarabb talpra állhat. Bukavunak a Tanganyika-tó partján fekvő Bujumbura és Kalundu-Uvira kikötőihez való közelsége további előnyt jelent, mivel innen jól elérhető a Dar es Salaamba vezető kigomai, és a Katangába vezető kalemie-i vasútvonal (bár ez utóbbi jelentős felújításra szorul).

Bukavuban a tóparton számos rakpart található, a jól járható utak hiányában a hajó az általánosan használt közlekedési eszköz.

A várostól 30 km-re északra fekszik a Kavumu Airport (ICAO: FZMA, IATA:BKY).

Gazdaság[szerkesztés]

A városban működik a Pharmakina gyógyszergyár, melyben malária elleni (kinin) és AIDS elleni (Afri-vir generikum) gyógyszert gyártanak. A gyárnak 2005-ben 740 állandó és mintegy 1000 alkalmi dolgozója volt. A gyógyszergyár a város egyik legnagyobb munkaadója.[5] Bukavu legnagyobb gyára a helyi sört előállító serfőzde, a Bralima, ahol a helyiek által jól ismert Primus sör készül.[6]

Körzeti felosztása[szerkesztés]

  • Bagira
  • Ibanda
  • Kadutu
  • Kasha

Természeti veszélyek[szerkesztés]

Bár Bukavut, Gomától eltérően nem fenyegetik a vulkánkitörések, a Kivu-tó limnikus kitörései rá nézve is ugyanolyan veszélyt jelentenek. A limnikus kitörésben a tó vizében oldott hatalmas mennyiségű szén-dioxid és metángáz törhet ki, mely a környéken élő 2 millió ember életét veszélyeztetheti.[7]

Egyéb jellemzők[szerkesztés]

A Kahuzi-Biéga Nemzeti Park, a keleti síkvidéki gorillák (Gorilla beringei graueri) egyik menhelye, a várostól nyugatra emelkedő hegységben található.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Diallo, Siradiou. Le Zaire aujourd'hui. Editions Jeune Afrique (1975). ISBN 2-85258-021-7 
  • UN Department for Humanitarian Affairs, Inter-Regional Information Network briefings IRIN
  • Tim Butcher: Blood River - A Journey To Africa's Broken Heart, 2007. ISBN 0-7011-7981-3

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bukavu
A Wikimédia Commons tartalmaz Bukavu témájú médiaállományokat.