Budapesti Vidám Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Budapesti Vidámpark szócikkből átirányítva)

Koordináták: é. sz. 47° 31′ 11″, k. h. 19° 04′ 59″

Budapesti Vidámpark
Hullámvasút 1.jpg
A Hullámvasút
Információk
Ország  Magyarország
Város 1146 Budapest
Cím Állatkerti krt. 14-16.
Megnyitás éve 1950
Bezárás éve 2013
Attrakciók
 • 34 összesen
 • 4 hullámvasút
 • 1 vízi attrakció
Üzemeltető Budapesti Vidámpark Zrt.
RCDB Park az RCDB-ben
Elhelyezkedése
Budapesti Vidámpark (Budapest)
Budapesti Vidámpark
Budapesti Vidámpark
Pozíció Budapest térképén

Budapesti Vidámpark weboldala

A Budapesti Vidámpark (utolsó üzemeltetője a Budapesti Vidámpark Zrt.) a budapesti Városligetben működött 1950. május 22-től 2013. szeptember 30-ig, 6,5 hektárnyi területen.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai Városliget szélén már a 18. században mutatványosok szórakoztatták a köznépet: kiskocsmák, rosszhírű mulatók, alvilági figurák uralták a környéket. A 19. században, különösen a millennium idejére némileg rendezettebb viszonyok alakultak ki; létrejött az Angol Park. 1950 tavaszán hatalmas átalakulás kezdődött, új nevét is ekkor kapta a Budapesti Vidám Park. A Belügyminisztérium április 27-én jóváhagyta a döntést, és május 22-én már új formában nyitott ki a Vidám Park, amihez az Angol Park kerítésének lebontásával hozzácsatolták a Vurstlit is.

Az államosítással végleg eltűnt a liliputi faluval együtt a liliputi színház is, a Kék Hordó vendéglő, lebontották a Feszty Körkép épületét. Megszépítették a Vurstlit is, a bódékat kicsinosították, eltüntették a rikító foltokat, aszfaltutat kapott. Az Álomvasút helyére a Robogó került, amelynek barlangjában nem csontvázak ijesztgették a kiskocsik utasait, hanem a régi és az új falut mutatták be a látogatóknak. A végállomás előtt pedig Moszkva és Budapest képei voltak láthatók.

1953-ban fejeződött be a volt Vurstli és Angol Park egyesítése, az egészet körülkerítették, a moszkvai gyerekparadicsomhoz, a Gorkij Parkhoz hasonlóvá igyekeztek alakítani. 1956-ban már 65 szórakoztató játék üzemelt. Szépen alakult a látogatók száma, 1956-ban több mint 2 millió ember kereste fel a Vidám Parkot.

1959 és 1960 a látogatás csúcsévei voltak. Jól sikerült a Vidám Park 10 éves fennállásának megünneplése is. Tíz év alatt a látogatók száma megnégyszereződött. Ebben az időszakban jelentek meg a nagy szenzációt keltő automata játékok is.

A Vidám Park újkori történetének második szakasza mintegy hét évet ölel fel az önálló gazdálkodás kezdetéig. Jellemzője, hogy a régi, nagy játékok fokozatosan elöregedtek, de nem volt elegendő pénz a felújításukra, és az igényeknek megfelelő, korszerű játékok beszerzésére. Ennek következménye, hogy fokozatosan csökkent a Vidám Park látogatottsága. A látogatók elmaradása, az érdektelenség pedig maga után hozta a bevételek csökkenését.

A válság 1967-ben tetőzött, amikor is egy felmérés szerint 100 millió forintba került volna a teljes felújítás, modernizálás. A felettes szervek döntöttek: önállósították a Vidám Parkot, ami annyit jelentett, hogy a továbbiakban a bevételekből kellett eltartania magát.

A sikeres 1970-es esztendőben már 5 külföldről hozott vendégjáték is fogadta a látogatókat. Továbbra is szerepel a tervek között a külföldi játékok szerződtetése, amelyeknek hiánypótló szerepük van.

Az 1970-es években a nagy nyereséget hozó, modern elektromos játékok tartották el a veszteséges régieket. A Park legnépszerűbb helye akkoriban télen-nyáron a Villanyautó (Dodgem) és a Játékház volt. Az utóbbi három termében összesen 144 játékautomata üzemelt.

1984-től a látogatók már minden létesítményt egész nap használhattak, a Park elkészült a játékok rendbehozatalával, az új játékok üzembeállításával. Folyt a Hullámvasút szerkezetének felújítása, elkészült a Viharvasút sci-fi változata, új pályát kapott a Kanyargó és elkészültek a tervek az Elvarázsolt Kastély újjáépítéséről. 1994. január elsején egyszemélyes részvénytársasággá alakult a Vidám Park. Ezzel újabb lehetőségek nyíltak, hiszen a részvénytársaság mobilabb forma, mint a vállalat.

Új, vonzó berendezések kerültek a Parkba, mint pl. az Óriáscsúszda vagy a Break Dance. E középtávú koncepció alapján megindultak a felújítások, fejlesztések. Nemcsak a játékokra fordított nagyobb figyelmet a Park, hanem a környezet barátságosabbá tételére is: az utak díszburkolatot kaptak, fákat telepítettek, virágokat ültettek és korszerűsítették a mosdókat.

1999 az Ikarusz működésének kezdete, aminek óriási emelkedése, a kabinok forgása semmivel össze nem hasonlítható élmény. 2000 tavaszán a nagy dobás a Looping Star beszerzése volt. Húsz kamion szállította ezt a berendezést a Vidám Parkba. A fémvázas, átforduló hullámvasút időnként 75 kilométeres sebességgel száguld és 24,5 méteres a legnagyobb hurok a pályáján, benne egy pillanatig fejjel lefelé utaznak a látogatók. 2004-ben adták át a Gólkirály és a Fényvadász játék. A Gólkirály interaktív góllövő játék. A magas pontszámot elérő játékosok a világháló segítségével összemérhetik teljesítményüket a világ bármely táján kapura lövő játékosok eredményeivel.

A Fényvadász dodzsem európai viszonylatban a legnagyobb pályán működő játék, amellyel sötétített arénában lehet száguldozni a pontot érő zöld fénykörökre vadászva. Eközben számítógépes kijelzőn követhető nyomon a csapatok teljesítménye éppúgy, mint a játékosok egyéni pontjai.

A Budapesti Vidámpark 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony-díjban részesült, amellyel a Park fő célkitűzését: a hagyományőrzés és megújulás, modernizálás ötvözését is elismerték.

A bezárás tervei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012 során több, egymásnak ellentmondó hír is született a park jövőjéről. Ezek egyike szerint a park 2012 végéig működött volna vidámparkként. Helyén egyrészt a Magyar Mesepark nyílna, melyben a gyerekek a mesék szereplőivel ismerkedhetnének meg, másrészt az Ősvilág Csarnok, amiben a látogatók esőerdei környezetben sétálgathatnának.[1] A szezon utolsó napján, 2012. november 4-én bezárt a park téli szünetre. Végleges bezárása esetén a tervek szerint területét a Fővárosi Állat- és Növénykert venné át. A Dzsungel Mesepark játékait megtartanák az új projekthez, a többi játékot eladnák.[2] A pénzügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a 4-ei bezárásra vonatkozó javaslatot,[3] a Wing Zrt pedig bejelentette, hogy új vidámparkot hozna létre a Duna-parton a Rákóczi hídtól délre.[4] A műemlékké nyilvánított hullámvasút és körhinta ebben az esetben is a Városligetben maradna.[5] A 2012. novemberi szezonzárásig nem született döntés a park jövőjéről. Az újabb döntés értelmében a park 2013. szeptember végén végleg bezárt.

A Vidám Park utolsó napja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. szeptember 30-án, hétfőn volt az utolsó nyitvatartási nap. A munkanap, valamint a késő őszies, borús, szeles idő ellenére a Park fénykorára emlékeztető látogatottság volt. A bejárattól balra lévő, Körhinta mögötti keskeny, már az Állatkerthez csatolt sávot leszámítva az összes részleg üzemelt. Az egyik újabb attrakciónál, a Hullámvasút előtti részen, egy népszerű disc-jockey adott hagyományos, konferálós műsort a menetek alatt. Szép számmal lehetett látni kifejezetten koros, a múltra emlékező látogatót is a fiatalok és gyerekek mellett. Többen adtak hangot annak, hogy a Park vesztesége a város lakosságához mérten elenyésző, sok embernek adott munkát, még többnek szórakozást, a bezárás a Park történelmi múltját is figyelembe véve indokolatlan. A látogatók az utolsó percig a helyszínen tartózkodtak, sokan lemaradtak az utolsó menetekről. Zárás előtt fél órával a Hullámvasúton kisebb üzemzavar volt, emiatt néhány menet kimaradt. Hét órakor, az utolsó menet után a műsorvezető elbúcsúzott a parktól, miszerint a fények soha többé nem gyúlnak ki, az attrakciók soha többé nem indulnak el, egy 175 éves történet ért ebben a percben véget. Zárás után néhány száz fős tömeg gyűlt össze a főbejáratnál, a bejárat előtt letett égő gyeryák tömegével búcsúztak a parktól.

Mutatványok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mára már műemlékké nyilvánították az 1906-ban épült Körhintát (Europa Nostra-díjas), az 1922-ben átadott faszerkezetű Hullámvasutat, az 1912-ben épült Barlangvasutat, a Mesecsónakot, a régi Céllövölde hátfalát (jelenleg a Körhinta csarnokában kiállítva) és a Lézer Dodgem faszerkezetű épületét.

A Looping Star hullámvasút
Név Gyártó Befogadó képesség (fő) Magasság(m)
Looping Star (2000) Anton Schwarzkopf Megszűnt
Família Expressz (2002) Pinfari Megszűnt
IKARUS Huss 56 30
GOKART - 4
TÚLVILÁG KAPUJA - HORROR UTAZÁS - 9x2
TRAMBULIN -
TÜKÖRÚTVESZTŐ -
TORONY Zamperla 12 37
FLYING CIRCUS - 20
SKYFLYER - 32
TOP SCAN -
SPINNING COASTER -
LÉZER DODZSEM - 16x2
MESECSÓNAK - 8x4
HULLÁMVASÚT Hossz:1 km 40 km/h Dragon Ervin 3x28 17
HULLÁMHAJÓ (2004) Zamperla 24
BREAK-DANCE - Huss 32
ELVARÁZSOLT KASTÉLY -
HIP-HOP Moser 10
TOP SPIN Huss 40 18
T-REX Moser 32
KUKOMOTÍV (1998) 30 km/h Daniel Pinfari 12+12 3
SZIMULÁTOR -
PANORÁMAKERÉK - 20x4 31
KANYARGÓ - 12x2
TRÉFÁS DZSUNGEL VASÚT - 10x2
VERSENYAUTÓ -
GÓL KIRÁLY -
BARLANGVASÚT(1912) - 30
KIS DODZSEM -
TŰZOLTÓJÁTÉK -
VILLANYAUTÓ -
KÖRHINTA (1906) -
DZSUNGEL MESE PARK -

Megszüntetett, vagy megváltoztatott funkciójú régi mutatványok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alábbi nem teljes lista a Budapesti Vidám Park állandóra létesített, az 1965–1975 közötti évek legalább egy részében még működött, de 2013 őszére már nem létező, vagy jelentősen átépített attrakcióit sorolja fel. A már 1965 körül sem létezett, valamint a későbbi létesítésű, de rövid életű mutatványokat, vendégjátékokat nem soroljuk fel.

A játékokat egykoron külön-külön kellett fizetni. A menetdíj az egyszerűbb attrakciókon 1975 körül 1 forint volt, a komolyabbakon (pl. Hullámvasút) 2 forint. Egyetlen kivétel a dodzsem volt, melyhez 5 forintos zsetont kellett venni. A főbejáratnál és a mutatványok bejáratánál pénztárfülke üzemelt, a pénzt perselybe kellett bedobni, ettől a négyrekeszes beeresztő forgó egy negyednyit elfordult, egy személyt beengedve. A pénztáros csak a rendre felügyelt, szükség esetén aprót váltott. A forgóajtók sok helyen a legvégső időkig fennmaradtak.

 • Hajóhinták - hajó alakú, az utas lendületével hajtott hinták, melyek akár teljes átfordulásra is képesek voltak. A régi Óriáskerék és a Krinolin között álltak, az összeset lebontották.
 • régi Óriáskerék - kb. 10 méter magas kerék. A összes utas beszállása után néhány percig viszonylag nagyobb sebességgel forgott. A Körhinta után állt, kb. a kupolás dodzsemmel szemben. 1962-ben baleset történt rajta, az egyik gondola tengelye eltört, ketten megsérültek. 1970 körül elöregedés miatt lebontották. Ezután ideiglenes jelleggel egy hasonló vendég-óriáskerék üzemelt, majd 1974-ben átadták a Panorámakereket.
 • Krinolin - krinolin szoknyára emlékeztető igen régi szerkezet, az utasok a külső peremen kifelé fordulva ültek. Körben forgott, majd eközben egyre nagyobb hullámzó mozgást is végzett. A régi Óriáskerék és a Robogó között állt. Eleinte nyitott volt, később tetőt kapott, 1970 körül lebontották, helyén épült a fedett Autóverseny.
 • Kishajó - a Robogó körüli kis tavon járó hajó volt. Az attrakciót régen megszüntették, de a tó medre még az 1990-es évek végén is látható volt, később betemették. A Robogóhoz kis hídon kellett a tó fölött átmenni, a híd az utolsó időig fentmaradt.
 • Erdei útvesztő - közvetlenül a Barlangvasút bejáratától jobbra állt, a kijárat irányában. Erdei házikót utánzó bejáraton kellett bemenni, bent egy kisebb erdőben lehetett barangolni, sziklák, fák, hidacskák között. Később lebontották, a nagy játékterem épült a helyén.
 • Régi céllövölde - főként a János vitéz és különféle mesék témaköréből válogatott célok, melyek eltalálása után azok különféle mozgásokat végeztek. Az Erdei útvesztő bejáratától jobbra, a kijárat irányában állt, lebontották, a Planetárium épült a helyén.
 • Planetárium - kisebb méretű, de kifogástalan minőségű planetárium volt, ahol a kupolára vetített mozgó csillagos ég érdekességeit egy csillagász ismertette. A régi céllövölde helyén létesült az 1960-as évek második felében, később megszüntették, a nagy játékterem épült a helyén.
 • Villanyautó - a legutolsó időkig létezett kupolás dodzsem helyén állt régi dodzsem. 1969-ben még állt, majd az épületet lebontották.
 • Nagy Játékterem - a Planetárium és Erdei útvesztő helyén, a kupolás dodzsem mellett működött. A földszinten és az emeleti körgalérián játékgépek tucatjai álltak. Át lehetett járni a mögötte lévő kis játékterembe. Később a lapos épület tetőszerkezetet kapott, új funkcióval.
 • Röpcsi - a Kanyargó mögött állt. Korabeli sugárhajtású repülőgépek mintájára épített kis szerkezetek, körben jártak, botkormánnyal fel-le mozgást végeztek. A sűrített levegős üzemmód miatt főként leszálláskor igen hangosak voltak, utánozva a repülőgépek zaját. A mutatvány mellett miniatűr irányítótórny is állt, a kezelő onnan irányította. Később modernebbre cserélték, majd lebontották.
 • Rakéta - A Ciklon hullámvasút előtt működött, viszonylag rövid életű attrakció volt a nyolcvanas évek eleje során. Az utasok rakéta formájú zárt szerkezetbe ültek, ami ezután fel-le mozgott és jobbra-balra forgott, rázkódott.
 • Gőzmozdonyos kisvasút - valódi miniatűr gőzmozdony húzta kisvasút volt, mely a mai lézer dodzsem mögötti rész és a Panorámakerék között közlekedett a Park hátsó fala mentén. Az 1960-as évek végén megszüntették.
 • Inga - Két utas számára szolgáló mutatvány volt, az óra ingájához hasonlóan rögzített kabin egyre magasabbra mozgott, majd körbefordult. A bejárattól balra állt, lebontották. Később hasonló utóda létesült.
 • Régi játékterem - a Hullámvasút előtti részen található oszlopdíszes épület, bent játékgépek álltak. Az új játékterem átadásával abban a formában megszüntették. Az épület a legutolsó időkben is állt, de rendezvényterem céljára.
 • Kis új játékterem - az egykori Planetárium mögött épült kisebb, földszintes épület az 1960-as évek közepéről. Legutóbb fotóműhely és ajándékbolt működött benne.
 • Sikló - óriási lapátkerék által mozgatott víz egy torony felé vitte a csónakban ülő utasokat. Ezután egy lift a magasba emelte a csónakot, ami kb. 4 emelet magasból kis tóba siklott, nagy fröccsenés közepette. A csónak lefékezését a benne ülő kezelő végezte. A Hullámvasút bejáratától balra állt, lebontották.
 • Ciklon - a Sikló helyén, az 1970-es évek közepén épített új hullámvasút, baleset miatt néhány év után lebontották. Később egy újabb épült a helyén, de azt is lebontották.
 • Régi Elvarázsolt Kastély - dohos szagú, valóban régies kastély, a lovagteremben trükkös székek és görbetükrök, odébb futószalag, ingó lépcsők, sötét folyosók, trükkös csapdák, tántorgó részeg szoba és hasonlók voltak. A kijáratnál volt a forgó Hordó. A kastély 1979-ben leégett, a gyújtogató tettest egy kutya találta meg. Később új kastély épült a Hullámvasút mellett.
 • Nagy Röpcsi - körülbelül 5 emelet magasságú vastorony körül kábeleken felfüggesztett repülőgépek köröztek, eléggé nagy ívben. Az ió a mai lézer dodzsem mögött állt, a Hungária körút felújításakor szüntették meg, területének elcsatolása miatt.
 • Velence - az utasok velencei gondolákhoz hasonló csónakokba szálltak. A csónakos rúddal hajtotta a gondolát, az utasok kirándulást tettek az éjszakai Velencébe, kivilágított házacskák, gondolák között. A játék hátsó részén a Szent Márk tér díszlete volt, ahol látványos, kivilágított szökőkút működött, közben zene szólt. A lézer dodzsem bejáratától jobbra üzemelt mutatványt régen lebontották (1970 körül).
 • Ródli - néhány emelet magasságú toronyból egy ródlira ülve lehetett lesiklani. A ródlit két markos kezelő kapta el a lejtő alján. A lézer dodzsem bejáratától jobbra üzemelt, 1970 körül lebontották.
 • Virág-körhinta - A Ródli és a Velence mellett üzemelt. Egy körbeforgó korongon négy kisebb, ellenkező irányban forgó korong mindegyikén négy-négy virágkehely-szerű hinta volt, amiket az álló középtengelyükön lévő kerékkel az utasok forgathattak tetszőleges irányban.
 • Hernyó - gyors tempóban körbeforgó attrakció volt. A végtelenített kocsisorban ültek az utasok. A pálya egy része sima, másik része hullámos volt. A nagy sebesség az utasokat a külső irányba préselte. Eleinte acélkerekei voltak, amitől menet közben erős, süvítő zaj volt, később a kerekek gumiperemet kaptak. Az 1970-es évek elején lecserélték a hasonló, de modernebb Ámor Expresszre, majd a mutatványt lebontották. Közvetlenül a bejárattól jobbra üzemelt.
 • Go-Kart - a Kanyargó háta mögött volt, a pálya sokáig megmaradt, de a játék nem üzemelt.
 • Erdei céllövölde - a Tükörútvesztő helyén, vagy mellette állt. Különféle méretű és távolságú, jobbra-balra, fel-le mozgó, madarakat utánzó célokra lehetett lőni légpuskával.
 • Cilinder - kalapledobó-nyerőjáték. Fel-le mozgó fejekről rongylabdával kellett ledobni a cilindert. Siker esetén nyeremény volt. A Mesecsónaktól jobbra, a Panoptikum helyén üzemelt.
 • Durr-bele - dobozledobó-nyerőjáték. Három rongylabdával hat, egymásra rakott dobozt kellett maradéktalanul ledobni, nyereményért. A Mesecsónaktól jobbra, a Panoptikum helyén üzemelt.
 • Szivárvány-nyerőjáték - Rovátkázott, különféle színekkel jelzett tárcsa forgott körbe-körbe. A hozzá vezető vályúk valamelyikén elengedett golyó valamelyik rovátkában landolt. A rovátka színétől függött a nyeremény. A Mesecsónaktól jobbra, a Panoptikum helyén üzemelt.
 • Pisztoly-céllövölde - Légpisztollyal lehetett lőni. A Mesecsónaktól jobbra, a Panoptikum helyén üzemelt.
 • Kézremegés-ellenőrző nyerőjáték - Egy függőleges fémrúdon kellett alulról felfelé végighúzni egy alig nagyobb fémgyűrűt. Ha a játékos keze megremegett és a gyűrű hozzáért a csőhöz, csengő szólalt meg. A Mesecsónaktól jobbra, a Panoptikum helyén üzemelt.
 • Cápa (horgász-nyerőjáték) - Apró medencében műanyag halak úszkáltak, mindegyikük fejénél kis akasztó. Horgászbottal kellett őket kipecázni. A hasukon lévő szám alapján lehetett nyerni. A mai lézer dodzsem előtt állt.
 • Karikadobáló nyerőjáték - tenyérnyi műanyag karikát kellett eldobni úgy, hogy tökéletesen ráessen a kiválasztott nyereményre. Ha mellé ment, vagy felakadt, nem volt nyeremény.
 • Kalapács - erőnléti játék, egy nagy kalapáccsal kellett lesúlytani egy mérleghez hasonló szerkezet bizonyos pontjára. A számlap kijelezte az ütés erejét.
 • Ringlispíl - hagyományos vásári láncos körhinta, a Hullámvasút előtti emelt részen állt, lebontották.
 • Vízikörcsónak - körben haladó kishajók gyerekek számára, a bejárat és kijárat között állt, lebontották.
 • Lökd meg a kecskét - erőnléti játék. A kb. 40 centis, kecske formájú kiskocsit olyan erővel kellett meglökni, hogy minél előrébb jusson az emelkedő pályán. Nyeremény akkor volt, ha a kecske a pálya legvégén álló részeg ember figuráját a szarvaival úgy meg tudta lökni, hogy a kalapja leessen.
 • Fedett autóverseny - a Krinolin helyén épült autóversenypálya, 1972 körül nyílt. A kiskocsik nyolcas alakú pályán haladtak, az áramot a padlón keresztül vették fel. 2013 nyarán az attrakciót szétbontották.
 • Autóverseny - Benzines kis autókkal, később go kartokkal lehetett versenyezni. A bejárattól jobbra található pályát később kissé átépítették.
 • Régóta nem működik továbbá a Hullámvasút bejáratától a lépcsőkön egyenesen fel, onnan jobbra működött hagyományos, felszolgálós étterem-kertvendéglő.
 • A Vidám Park bejáratától balra működött a kisgyerekek számára létesített Kisvidámpark. Létesítményei közé tartozott többek között egy négy gondolás apró óriáskerék, néhány kisebb gyerekhinta, kishajó, kis Kanyargó. Az összes mutatványt lebontották, a parkot is megszüntették.

A Vidám Park 1975 előttről fennmaradt és 2013-ban is működött attrakciói[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Körhinta - Europa Nostra-díjas attrakció, 1906-ból. A körhintán a kor ízlése szerinti dekorációk, angyalkás hintó, fel-le mozgó kishajók, rugós lovak, forgóülőkék és hasonlók találhatók. Eredetileg a menetek alatt verkli-jellegű zene is szólt, az építése utáni első években, az alagsorban dolgozó lovak forgatták. A díszes mennyezeti festményeket a nagy restauráláskor állították helyre. Ugyanekkor derült ki, hogy az egyes figurák; lovak, angyalkák tucatnyi festékréteget kaptak az idők folyamán, ezeket a restaurálás során mind eltávolították. Védettséget élvez, ezért bizonyosan fennmarad.
 • Barlangvasút - 1912-ben nyílt, védettséget élvező attrakció. Barlang-jellegű alagútban kocsik futnak, amelyeket sárkány alakú mozdony húz. A díszletek a János vitéz történetét dolgozzák fel. Az utóbbi években több változtatás is történt, a sárkánymozdony is másolat. Az eredeti két mozdony a jelenleginél nagyobb és mívesebb kidolgozású volt. A sárkányoknak jóval hosszabb nyakuk volt és fémpikkelyek borították őket. Eredetileg két szerelvény járt, nem volt zene és mesemondás, a kocsik a jelenleginél lassabban, de megállás nélkül haladtak az akkor teljesen sötét alagútban, több figura mozgott a jelenleginél.
 • Kanyargó - Az 1920-as évek közepén épült attrakció, jórészt az utolsó időkig eredeti kocsikkal és berendezéssel, az elhasználódott pályát, amely futópályára emlékeztető alakú volt, egy alkalommal kicserélték. A kocsik egyenes szakasz után a fordulókban felgyorsultak, majd kicsapódtak. Eredetileg szabad ég alatt működött, de 1975-80 körül tetőt kapott. Magas kora ellenére nem élvez műemléki védettséget.
 • Robogó - Az 1930-as években épült, kétüléses kis kocsikkal működő vasút, egy ajtónak nekivágódva sötét alagútban haladt, ott igen gyors irányváltoztatásokat végzett. Bent az aktuális jellegnek megfelelő, részben mozgó diorámák fogadták a látogatókat. Építése után Álomvasút volt a neve, pontos leírása nem maradt fent, egyes források szerint Szellemvasút volt. Az 1950-es évek végén átépítették, Robogó lett a neve. A bejárat fölött egy nagy méretű földgömb volt, rajta átlósan a Robogó felirat. Ezután néhány évig a korszellemnek megfelelően a háború előtti régi és a szocialista új falu közötti különbséget mutatta be. A be- és kijáratnál Budapest és Moszkva képei voltak láthatók. Később a belső teret ismét átépítették, ezután hosszú ideig utazás a Föld körül témája volt. Diorámái között az utasok felé ugró oroszlán, valamint cápák között úszkáló könnyűbúvár is volt. Az 1970-es évek elején egy rosszul sikerült műszaki átadás során kigyulladt és leégett. Az újjáépítéskor a pályát is megváltoztatták, a menetirányt megfordították, új, tágasabb kocsikat kapott, ezután Davy Jones Locker néven futott. Utoljára Tréfás dzsungel vasút neve volt. Körülötte kis tó volt, hídon kellett a bejárathoz átmenni. A víz nélküli meder még az 1990-es években is látható volt, később betemették. Noha tréfás dzsungel vasút profillal beilleszthető lenne az Állatkert profiljába, mivel nem élvez védettséget, fennmaradása kétséges.
 • Viharvasút - a Robogóhoz hasonló attrakció az utolsó időkig működött. Pontos építési ideje nem ismert, valószínűleg az 1930-as évekből való. Többször átdíszletezték. Eleinte Szellemvasút volt a szokásos csontváz-jellegű díszletekkel, majd 1950 körül átnevezték és átépítették Viharvasúttá. Ekkoriban a természet vadságát mutatta be viharok, árvizek, földrengések tablóképeivel, majd bemutatta ezek legyőzésének módjait is. Nevét is innen kapta. Az 1950-es évek szellemének letűnésével újabb, ezúttal komolyabb és látványosabb berendezést kapott, életképeket mutatott be az emberi történelem korszakaiból az őskortól a jövő űrkorszakáig, jórészt mozgó diorámák között. Látványosabb díszletei közé tartozott az ókori rabszolgák a korbácsos munkafelügyelővel és az inkvizíciós kínzókamra a nyújtópadon fekvő volt vallatottal. Eredeti felirata sziklára emlékeztető épületfrontjának tetején volt, ezt később lecserélték a bejárat fölötti jóval kisebb és egyszerűbb - helytelen - Vihar Vasut feliratra. 1990 után átépítették sci-fi vasúttá, majd legutóbb Túlvilág Kapuja néven horrorvasútként üzemelt, frontját az új berendezésnek megfelelően félelmetesre alakították és szürkére festették a korábbi lilás helyett. A pálya mindvégig változatlan maradt, akárcsak a fából készült kocsik.

Ebben az attrakcióban működött volna A tanu című film, valójában sohasem létezett „Szocialista Szellem Vasútja”. A Viharvasút a film forgatásának idejére (1969) egy kisebb, festett, Szellemvasút táblát kapott közvetlenül a bejárata fölé, ezt cseréltette le Pelikán a szintén kicsi és egyszerű Szocialista Szellem Vasútja táblára.

 • Hullámvasút - az 1920-as években épült favázas vasút. Az 1990-es évek elején teljesen új feljáratot kapott a régi fa feljáró helyett. A kocsik mindvégig az eredetiek maradtak, de a mechanikus fékezést hidraulikusra alakították át, s azt a rajtuk, középen ülő vezető kezelte.
 • Mesecsónak - pontos építési ideje nem ismert, 1940 körül már működött, de fiatalabb a felette lévő Hullámvasútnál. A Hullámvasút alatt, sötét, barlangszerű alagútban, hatalmas lapátkerék hajtotta vízben haladtak a csónakok. Az út alatt kisebb-nagyobb diorámák voltak láthatók. Az ötvenes években egyes források szerint a kínai munkások természet elleni harcát mutatta be, de fénykép erről nem maradt fent. A hatvanas-nyolcvanas években klasszikus mesék jelenetei voltak itt, igen sok figura mozgott. A leglátványosabb díszlet egy a csónak által félig körbejárt nagyobb teremben volt, ahol az arab mesék világa elevenedett meg mozgó táncosnővel, dzsinnel. Ezek elöregedése és a rongálások miatt, jóval egyszerűbb utolsó díszletezéssel volt látható a Park bezárásáig, s ekkor már a díszletek védőrács mögött voltak, a korábbi gyenge védőháló helyett. A kb. 6 személyes fa csónakokat a kilencvenes években kisebbekre cserélték. A lapátkerék mellett egy kockás inget viselő, alvó-szuszogó óriás feküdt. 2000 körül egy erős téli fagy miatt kettérepedt, ezután lebontották. Műemléki védettséget élvez, ezért bizonyosan fennmarad.
 • Kupolás dodzsem - 1970 körül építették, a helyén Villanyautó néven előzőleg is dodzsem volt, amely 1968-ban még működött, 1969-ben még állt.
 • Lézerdodzsem - eredetileg Kis Troli néven hagyományos dodzsem volt, az egyik legnagyobb pályájú egész Európában. A park két dodzseme 1968-ban 30 új, zsetonnal működő kocsit kapott.
 • Tükörútvesztő - gyalogosan bejárható útvesztő, amelyben tükrök között kellett a kivezető utat megtalálni.
 • Panorámakerék - 1974-ben épített, 31 méter magas szovjet óriáskerék. Az utasok egy fordulatot tettek meg, menetideje 5 perc volt. Eredetileg a váz ízzólámpák százaival ki volt világítva, valamint a kabinok ülései körben elfordíthatóak voltak az utasok által.

Védettséget élvező attrakciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Koruk miatt műemléki védettséget élveznek, ezért bizonyosan fennmaradnak:

 • Körhinta
 • Barlangvasút
 • Hullámvasút
 • Mesecsónak
 • Lézer-dodzsem épülete

Koruk ellenére sem élveznek védettséget[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magas koruk, építészeti ritkaságuk ellenére sem élveznek védettséget az alábbi régi attrakciók, így fennmaradásuk kétséges:

 • Robogó / Tréfás dzsungel vasút (1930-as évek)
 • Viharvasút / Túlvilág kapuja (1930-as évek)
 • Kanyargó (1920-as évek)
 • Kupolás dodzsem, az épület kupolája az 1960-as évek építészetének Magyarországon egyedülálló emléke (1968)
 • Panorámakerék, a városra nyújtott egyedülálló panorámával (1974)

Filmek és a Vidám Park[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Vidám Parkban több film jeleneteit is forgatták.

 • Ifjú szívvel (1953), rendező: Keleti Márton - a filmben látható a főbejárat, a Hullámvasút, a Sikló, a Mesecsónak, a Kalapács, valamint néhány régebbi ügyességi nyerőjáték.
 • Bors, Ujjé, a ligetben epizód (1968) - abban látható a Hullámvasút előtti körhinta, a Sikló és a régi Elvarázsolt kastély.
 • A tanu (1969) rendező: Bacsó Péter - a filmben a háttérben látható a Hullámvasút bejárata, a Mesecsónak az alvó óriással, a Sikló, a Lökd meg a kecskét, a kijárat mögötti hosszú sétány, rajta a régi Óriáskerék, messziről a Robogó és a Krinolin, Barlangvasút, Erdei útvesztő, a Villanyautó nevű régi dodgem, valamint az utcáról nézve a film miatt ideiglenesen Angolpark feliratú főbejárat. Maga a Szocialista Szellem Vasútja az akkori Viharvasút volt.
 • Családi tűzfészek (1979), rendező: Tarr Béla - a filmben látható a Panorámakerék, a Kanyargó, a már modernebbre cserélt Röpcsi, a kábeleken függő nagy Röpcsi.
 • Végzetes végjáték (2000), rendező: Marleen Gorris
 • Gingerclown (2011), rendező: Hatvani Balázs

Dalok és a Vidám Park[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Mi lesz a budapesti Vidámpark helyén?. ingatlanhirek.hu, 2012. április 4. (Hozzáférés: 2012. április 4.)
 2. Végleg bezár a budapesti vidámpark. Nol.hu. (Hozzáférés: 2012. szeptember 28.)
 3. Visszavonták a Vidámpark bezárásáról szóló javaslatot. hvg.hu, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2012. október 3.)
 4. Index: új vidámparkot építene egy cég Budapesten. hvg.hu. (Hozzáférés: 2012. október 3.)
 5. Tarlós: Ebben a formában megszűnik a Vidámpark. Nol.hu, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2012. január 3.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapesti Vidám Park témájú médiaállományokat.