Agathosma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Buchu szócikkből átirányítva)
Virágzó hajtása

Az Agathosma mintegy 140 fajt tartalmazó nemzetség a rutafélék családjában; Afrika déli részén őshonos. A nemzetség ismert még a következő neveken: buchu, boegoe, bucco, bookoo és diosma. Szigorúan véve a buchu csak két mérgező gyógynövényt jelöl, amik illatanyagaik illetve gyógyászati alkalmazásaik révén nevezetesek.

Felhasználás[szerkesztés]

A fent említett két faj Nyugat-Fokföldön honos: ezek az Agathosma betulina és az Agathosma crenulata, mindkettőt illóolajaikért termesztik. Az előbbi növényt emésztő- és kiválasztórendszeri panaszok kezelésére alkalmazták:[1] ennek hátterében vizelethajtó illetve antiszeptikus hatású fenolvegyületek állnak. Az 1860-as évektől kezdve angol nyelvű országokban palackozott infúziókban árulták mint „buchuteát”; a kereslet az 1880-as években visszaesett, de napjainkig sem szűnt meg.[2]

A belőle kinyert illóolajat ízesítésre és parfümökben használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1998. december 1.) „Buchu--South Africa's amazing herbal remedy.”. Scottish Medical Journal 43 (6), 189–91. o. DOI:10.1177/003693309804300610. PMID 9924759.  
  2. Watt, John Mitchell, Breyer-Brandwijk, Maria Gerdina: The Medicinal and Poisonous Plants of Southern and Eastern Africa 2nd ed Pub. E & S Livingstone 1962

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Agathosma című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.