Bruno Bozzetto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruno Bozzetto
SzületettBruno Bozzetto
1938. március 3. (86 éves)
Milánó
Állampolgárságaolasz
Nemzetiségeolasz
GyermekeiAndrea Bozzetto
Foglalkozásarajzfilmrendező

A Wikimédia Commons tartalmaz Bruno Bozzetto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bruno Bozzetto (Milánó, 1938. március 3.) olasz rajzfilmrendező.

Életpályája[szerkesztés]

A Milánói Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 1958-ban készítette el első animációs filmjét, majd létrehozta Rossi úr alakját, több filmjének főhősét. 1965-ben készítette el első egész estés animációs filmjét a West és szóda címmel, ami a nyugati filmek paródiája volt.[1] 1967-ben jelent meg Bozzetto Wip fivérem, a szuperember című spin-off-ja. Azonban a legismertebb műve talán az 1977-es Allegro non troppo volt. 10 év szünet után készült el 1987-ben A kínai étterem alatt, ami az utolsó nagyjátékfilmje a 2002-es Mammuk című filmig. 1995-ben készített egy animációs sorozatot Micsoda rajzfilm! címmel, melynek 26 epizódja volt.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno Bozzetto című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Interview with Academy Award nominee for Best Animated Short Film movie director Bruno Bozzetto (brit angol nyelven). The Shortlisted, 2022. május 23. (Hozzáférés: 2022. június 7.)

Források[szerkesztés]