Brownie (gitár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
„Brownie”
Fender Stratocaster

Típuselektromos gitár
CégFender
Gyártás1956
Testtömör, jávor (faanyag)
sunburst 3 színben
Nyakcsavarozott, jávor (faanyag) fogólappal
Menzúra650 mm
Érintők21
Húrok6
Hangszedők3 db egytekercses
Húrlábvintage tremolórendszer

„Brownie” Eric Clapton első Stratocaster márkájú elektromos gitárja (korábban Gibson modelleket használt), amit az 1970-es évek elején használt a Derek and the Dominos tagjaként, például a Layla and Other Assorted Love Songs lemezen. Egy évvel később Clapton gitárt váltott, de maradt a Fender Stratocastereknél. Új gitárja a híres Blackie, melyből később megszületett az Eric Clapton Signature Stratocaster.

A Brownie három árnyalatú sunburst testtel (innen ered a neve) és jávor „skunk-stripe” nyakkal van szerelve. 1956-ban készült, sorozatszáma 12073. Clapton a stúdióban és koncerteken egyaránt használta a gitárt. Rajta játszik debütáló albumán, az Eric Claptonon is, ahol a hangszer a lemez borítójára is felkerült. 1971-től Brownie átadta helyét minden idők egyik leghíresebb Stratocasterének, Blackie-nek.

1999. június 24-én Clapton a New York-i Christie’s aukciósháznak adta el Brownie-t, hogy a befolyt összeggel a saját drog- és alkoholbetegek gyógyítására létrehozott központját támogassa. Brownie 450 000 dollárért kelt el, ami minden idők legdrágább gitárárverését jelentette, egészen Blackie eladásáig. Brownie jelenleg Paul Allen, a Microsoft társalapítójának tulajdonában van, és a seattle-i Experience Music Project kiállításon bárki által megtekinthető.

További információk[szerkesztés]