Brioni (divatmárka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brioni
Brioni.png
Típus vállalat
Alapítva 1945
Székhely Penne (Abruzzo)
Vezetők Andrea Perrone
Iparág férfi ruházat
Termékek luxus divatáru
Árbevétel 200 millió euró
Alkalmazottak száma 1100

A Brioni weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brioni témájú médiaállományokat.

A Brioni egy divatmárka, amely 1945-ben alakult meg Olaszországban és a kézzel készített öltönyökre specializálódott. A cég székhelye ma Penne. A cég bevétele 2006-ban 200 millió euró volt.[1] A cég vezető testületének elnöke Andrea Perrone 2006-óta.

Kollekció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy értékű elismert alkalmi férfi divatöltönyöket állít elő a cég, ezek egy része kézi munkával készül. Brioni szabásvonalában tipikus az alak és a csípő hangsúlyozása. Megrendelésre mérték után is készülnek öltönyök, de sorozatgyártásban 1100 munkatárs közel 100.000 férfi öltönyt készít évente. [2]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1945-ben alapította Nazareno Fonticoli szabó és Gaetano Savini divattervező Róma városában a céget. A céljuk egy Haute-Couture-címet létrehozni a férfi divat területén. Az első divatbemutató 1952-ben Firenzében a Palazzo Pittiben volt. 1956-ban jelent meg az első női divatkollekcióval a divatház.

2002-ben a cég a kiemelkedő minőség és kreativitása miatt az IGEDO European Fashion Diamond Modeprice díjat.

Németországban a cég úgy tette ismertté magát, hogy az akkori kancellárnak Gerhard Schrödernek készített mérték utáni öltönyt.

A James Bond filmsorozat címszereplőjét a "GoldenEye" filmmel kezdve a "Casino Royale" filmig Brioni öltöztette a karakterisztikus Dinner Jackettel és a mellékszereplők nagy részének öltözéke is a cégtől származik. Az "A Quantum Trost" filmtől kezdődően ezt a feladatot átvette a Tom Ford International.

A Brioni név az Adria Brijuni szigetétől kapta a nevét. Az alapítók egyike a sziget meglátogatásakor annyira el volt bűvölve attól, hogy elnevezte róla a céget.

Ismert személyiségek Brioni öltönnyel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Boutique Los Angelesben

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brioni (Modeunternehmen) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]