Marilyn Manson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brian Hugh Warner szócikkből átirányítva)
Marilyn Manson
Életrajzi adatok
ÁlnévMarilyn Manson
Született1969. január 5. (55 éves)[1][2]
Canton
HázastársaDita von Teese (2005–2007)
Élettárs
Iskolái
  • Broward College
  • GlenOak High School
  • Heritage Christian School
Pályafutás
Műfajok
Hangszerénekhang
Hangbariton
Tevékenység
Kiadók

Marilyn Manson weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marilyn Manson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marilyn Manson, született: Brian Hugh Warner (Canton, Ohio, 1969. január 5. – ) amerikai énekes, dalszövegíró, zenész, zeneszerző, színész, festő, író és zenei újságíró. A Marilyn Manson együttes névadója és énekese. Művésznevét Marilyn Monroe színésznő és modell keresztnevéből és a hírhedt bűnöző, Charles Manson vezetéknevéből formálta meg. Hosszú múlttal rendelkezik a médiában, amely szerint rossz hatással van a gyermekekre.[forrás?] Ezt a vitatott[forrás?] színpadi megjelenésével és a szókimondó, lázító dalszövegeivel érte el.[3][4]

Gyermekkora[szerkesztés]

Marilyn Manson Brian Hugh Warner-ként született az Ohio állambeli Cantonban, Barbara és Hugh Warner egyetlen gyermekeként. Manson apai ágról német származású és távoli unokatestvére a politikai hírmondó Pat Buchanannek. Gyermekként az édesanyjával látogatta az episzkopális egyház miséit, bár az apja katolikus vallású volt. Brian a Heritage Christian School-ban végezte el az első tíz osztályát. Az iskolában a tanárok próbálták a gyerekeket eltántorítani a rocktól és metáltól, mivel úgy hitték ezen zenék iránti rajongás drogokhoz és bűnözéshez vezet. Ezért bemutatták a tanulóknak milyen zenét nem szabad hallgatni, és ebbe szeretett bele Manson. Miután elköltöztek Fort Lauderdale-be, a Cardinal Gibbons High School-ban folytatta tanulmányait. Manson 1987-ben érettségizett le, ezután a Broward College hallgatója lett 1990-től. Majd újságíróként dolgozott a dél-floridai 25th Parallel-nél, ahol zenei cikkeket írt. Munkája során találkozott több zenésszel is – mint például Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere vagy a My Life With the Thrill Kill Kult -, akik hasonló irányzatot képviseltek, mint Manson későbbi bandája.

Karrier[szerkesztés]

Manson és Scott "Daisy Berkowitz" Putesky, gitáros alapították a Marilyn Manson & the Spooky Kids-et egy beszélgetést követően a floridai Fort Lauderdale-ben, 1989-ben. Később a banda nevét lerövidítették csak simán Marilyn Mansonra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. GeneaStar
  3. Képek
  4. Dalszövegek

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]