Brezovica (Szlovénia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brezovica
Szent Anna templom Podpeč fölött
Szent Anna templom Podpeč fölött
Brezovica címere
Brezovica címere
Közigazgatás
Ország Szlovénia
KözségBrezovica
Rangváros
PolgármesterMetod Ropret
Irányítószám1351
Népesség
Teljes népesség12 771 fő (2020. júl. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság298.4 m m
Terület91,2 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 01′ 15″, k. h. 14° 25′ 04″Koordináták: é. sz. 46° 01′ 15″, k. h. 14° 25′ 04″
Brezovica község elhelyezkedése
Brezovica község elhelyezkedése
Brezovica weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Brezovica témájú médiaállományokat.

Brezovica (IPA: [ˈbreːzɔviʦa]) város és község neve Szlovénia Közép-Szlovénia statisztikai régiójában. Történelmileg a Belső Kranj régióhoz tartozott. A Barje mocsárterületen helyezkedik el. Keletre tőle fekszik Ljubljana és Ig, délre van Cerknica, nyugatra Borovnica és Vrhnika, északra meg a Dobrova-Polhov Gradec község.[2]

Földrajzilag eléggé változatos, egyrészt a Barje mocsárnak 30 km²-es területén fekszik, mely a „süppedt” dombjairól nevezetes, továbbá a Ljubljanica folyó része itt található, majd egy karszt tó, és 60 km² erdő is itt fekszik.

Történelem[szerkesztés]

A terület az ókori idők óta be van népesülve. Amikor a mocsarakat még tó fedte, a környékre érkeztek az un. Tólakók, kiket Janez Jalen szlovén író is említ a Bobri (Hódok) regényében. Később, a római korban, utat építettek a községen keresztül. Az útnak nyomai még ma is megvannak. A Ljubljanica folyón hajósok navigáltak. A rómaiak átirányították a folyót Podpeč felé, mely minőséges kövéről volt ismert.

A brezovicai templom Lérins-i Szent Antalnak lett szentelve és a Ljubljanai főegyházmegye alá tartozik. Először 1526-ban említik, de a jelenlegi épület a 19. század második feléből származik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Prebivalstvo po starosti in spolu, občine, Slovenija, polletno". Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 18.)
  2. Brezovica község honlapja
  3. Szlovén Kultúrminisztérium által megjelölt nemzeti örökség hivatkozási szám 1673

További információk[szerkesztés]