Brega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brega (مرسى البريقة)
Közigazgatás
Ország Líbia
Tartomány Váhát
Népesség
Teljes népesség13 000 fő (2003)
– elővárosokkal7 000 (2010) fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság23 m
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 30° 24′ 22″, k. h. 19° 34′ 26″Koordináták: é. sz. 30° 24′ 22″, k. h. 19° 34′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Brega témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Brega (időnként Marsza al-Brega, arabul مرسى البريقة, Marsā al Burayqah) egy településkomplexum (több kisebb településből álló közigazgatási egység) és ipari övezet Líbiában, Váhát tartományban.

Fekvése[szerkesztés]

Líbia keleti részén, a történelmi Kireneika tartomány nyugati részén helyezkedik el, a Földközi-tengerhez tartozó Szidra-öböl partján. A fővárostól, Tripolitól 782 km-re keletre, Bengázitól 244 km-re délnyugatra, Adzsdábijától 84 km-re nyugatra található.

Története[szerkesztés]

A település történelmileg Kireneika régió része, melynek az idők folyamán legfontosabb tengeri kikötőjévé nőtte ki magát. Brega történetének első említésre méltó fejezete a második világháborúhoz, azon belül az észak-afrikai hadjárathoz kötődik. 1941 márciusában Erwin Rommel, a német csapatok parancsnoka innen indította meg első hadműveletét a brit hadsereg egységei ellen, amelyeknek Bregában - mely ekkor még csak egy kis halászfalu volt - kiépített állásait március 31-én elfolgalta. Rommel hadművelete a később szövetséges győzelemmel végződő tobruki csatába torkollott.

Brega kiépítése 1960-tól vette kezdetét, 1961-ben építették fel területén az első kőolajfinomítót.

A város - stratégiai fontossága miatt - szintén fontos szerephez jutott a 2011-es líbiai polgárháború idején. Brega birtoklásáért négy csatát is vívtak a Moammer Kadhafihoz hű és ellene lázadó csapatok, végül csak 2011 augusztusának végére sikerült a város végleges bevétele a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg részéről.[1] A harcokban a bregai ipari létesítmények súlyosan megrongálódtak és a bregai repülőtér is huzamosabb időre használhatatlanná vált.

Gazdasági szerepe[szerkesztés]

Brega a líbiai olajkitermelés egyik központja, kikötője miatt pedig a kereskedelemben is fontos szerepet tölt be.[2] Úgyszintén Brega a kiindulópontja a 670 km hosszú Brega-Homsz kőolajvezetéknek.[3]

Bregának saját repülőtere is van, mely a polgárháború pusztításait követően 2013 decemberében nyílt meg újra a légi közlekedés számára.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]