Bróm-monoklorid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
bróm-monoklorid

vonalváz

kalottamodell
Más nevek bróm(I)-klorid
bróm-klorid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 13863-41-7
ChemSpider 55600
EINECS-szám 237-601-4
SMILES
BrCl
InChI
1/BrCl/c1-2
InChIKey CODNYICXDISAEA-UHFFFAOYSA-N
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet BrCl
Moláris tömeg 115,357 g/mol
Sűrűség 2,172 g/cm³
Olvadáspont −54 °C
Forráspont 5 °C
Oldhatóság (egyéb oldószerek) 1,5 g/l
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A bróm-monoklorid, más néven bróm(I)-klorid vagy bróm-klorid interhalogén vegyület, képlete BrCl. Barnássárga instabil gáz. Olvadáspontja −66 °C, forráspontja 5 °C. Erős oxidálószer.

Felhasználása[szerkesztés]

A bróm-monokloridot az analitikai kémiában használják kis mennyiségű higany kimutatására, mivel a mintában levő higanyt kvantitatíve Hg(II)-vé oxidálja. Alga- és gombaölőszerként is használatos, valamint fertőtlenítőszerként és ipari hűtővíz recirkulációs rendszerekben is alkalmazzák. Bizonyos típusú Li-SO2 elemekben bróm-monoklorid hozzáadásával növelik a feszültségét és az energiasűrűségét.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bromine monochloride című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Battery Chemistry - Lithium / Thionyl Chloride. GlobalSpec. [2007. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 9.)