Borut Pahor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borut Pahor
Borut Pahor 2010.jpg
Pahor elnök
A Szlovén Köztársaság 4. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2012. december 22.
Előd Danilo Türk
A Szlovén Köztársaság 8. miniszterelnöke
Hivatali idő
2008. november 21.2012. január 28.
Előd Janez Janša
Utód Janez Janša

Született 1963. november 2. (50 éves)
Jugoszlávia Postojna, Jugoszlávia
Foglalkozás politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Borut Pahor témájú médiaállományokat.

Borut Pahor (Postojna, 1963. november 2. –) szlovén politikus, 2008 és 2012 között miniszterelnök, majd 2012 decemberétől államfő.

Ifjúsága és tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

10 éves korában elhunyt az édesapja, ettől kezdve varrónő édesanyja nevelte szerény körülmények között. Gimnáziumi tanulmányait Nova Goricában végezte. A nyári szünetekben munkát vállalt.[1]

Egyetemi tanulmányait a ljubljanai egyetem szociológia-politológia-újságírás szakán végezte, diplomáját 1987-ben védte meg. Diplomamunkája az el nem kötelezett országok mozgalmán belüli viták békés megoldásáról szólt, azért megkapta a Prešeren-alapítvány díját is.

Bár mint az egyik legjobb eredménnyel végzett diák, lehetőséget kapott arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban folytasson posztgraduális tanulmányokat,[2] még 1987-ben elfogadta Szlovén Kommunisták Szövetsége akkori elnökének, Milan Kučannak a meghívását és a Központi Bizottságban kezdett el dolgozni.

1990-ben a Szlovén Szocialista Köztársaság nemzetgyűlésének tagja, majd 1992-ben a független Szlovénia parlamentjének képviselője lett. 2004-től az Európai Parlament képviselője.

Angolul, olaszul, szerbül és horvátul jól beszél, franciául ért.

Aktívan sportol, rendszeresen részt vesz maratoni futóversenyeken és triatlon-versenyeken.[3][4][5]

Politikai tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gimnáziumi tanulmányai során, 1978-ban a szocialista ifjúsági szövetség helyi vezetőségében dolgozott. A Szlovén Kommunisták Szövetségének egyetemi tanulmányai vége felé, 1986-ban lett tagja. 1988-ban a párt hetilapjába írott cikkben bírálta a párt élcsapat-szerepének elméletét és felvetette a hatalomból való távozás gondolatát. 1989-ben a párton belül megalakult a Demokratikus Fórum, amelynek vezetője Pahor lett. 26 évesen a Szlovén Kommunisták Szövetsége Központi Bizottságának legfiatalabb tagja, majd az elnökség tagja is lett. 1990 januárjában részt vett a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége (JKSZ) utolsó kongresszusán és azt a szlovén delegáció egészével együtt még a befejezése előtt elhagyta.

Borut Pahor a Szociáldemokraták Egyesült Listája (Združena lista socialnih demokratov) nevű baloldali párt alapító tagja (1993) és vezetőségi tagja volt 1997 március 15-ig, amikor is nagy többséggel megválasztották a párt elnökének Janez Kocijančič után. Később a párt nevét „Szociáldemokraták”-ra (Socialni demokrati) változtatták. 2004-ben az európai szociáldemokraták pártja elnökségének tagja lett. 2006-ban a Nedeljski Dnevnik, 2007-ben a Mladina olvasói választották meg az év szlovén személyiségének.

A 2008. szeptemberi 21-i parlamenti választásokon pártja többséget szerzett. A sikeres koalíciós tárgyalások után november 7-én a szlovén parlament (Državni zbor) miniszterelnökké választotta.[6] Regnálása alatt élesen bírálta az Orbán-kormány „antidemokratikus”-nak nevezett intézkedéseit, és felvetette, hogy a magyar EU-elnökség után el kell szigetelni Budapestet.[7]

Koalíciós kormánya 2012 elején kisebbségbe került a parlamentben, miután partnerei között nézeteltérés támadt a reformpolitikát illetően, amelyet a szlovének a tavaszán folyamán – több népszavazáson is – nagy többséggel elutasítottak. A koalíciós viszály nyomán előbb a DeSUS (nyugdíjasok pártja), majd a Zaresz nevű liberális párt fordított hátat az általa vezetett kabinetnek, amely így már csak két párt 33 képviselőjére számíthatott a 90 tagú törvényhozásban. Öt új miniszter tervezett kinevezését összekapcsolta a kormánya iránti bizalom kérdésével, így akarván támogatást szerezni vitatott reformjaihoz. A DeSUS és a Zaresz képviselői azonban, az ellenzékkel együtt szavazva szeptember közepén megbuktatták a kormányt.[8]

Mindezek után mégis államfőként térhetett vissza a politikai élet első vonalába, miután fölényesen nyerte a december 2-ai szlovén elnökválasztás második fordulóját a hivatalban lévő Danilo Türkkel szemben.[9]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. playboy.si
  2. revija.mojedelo.com
  3. radenska.si
  4. timingljubljana.si
  5. triatlonska-zveza.si
  6. ...
  7. Borut Pahor nyert Szlovéniában URL hozzáférés – 2013. január 1.
  8. Megbukott a szlovén kormány URL hozzáférés – 2013. január 1.
  9. Szlovén elnökcsere. In.: HVG. 2012/49. sz., 10. p.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szlovénül: