Bors (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bors (filmsorozat) szócikkből átirányítva)
Bors
Antal Imre Sztankay István.jpg
Antal Imre és Sztankay István a sorozatban
Rendező Szabó István, Herskó János, Markos Miklós, Palásthy György, Simó Sándor, Fazekas Lajos
Forgatókönyvíró Köllő Miklós, Fülöp János
Dramaturg Erdős András
Főszerepben Sztankay István
Zene Vujicsics Tihamér
Operatőr Kenyeres Gábor, Dobay Sándor
Vágó Sívó György
Hangmérnök Pintér József
Jelmeztervező Lázár Zsazsa, Witz Éva
Gyártásvezető Elek Ottó
Gyártás
Gyártó Mafilm, Magyar Televízió
Nyelv magyar
Forgalmazás
Forgalmazó Magyar Televízió
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Bors egy 1968-ban készült fekete-fehér, 15 részes magyar kalandfilmsorozat. Ez volt a Magyar Televízió harmadik nagyobb vállalkozása a Tenkes kapitánya és a Princ, a katona után. A sorozat főrendezője Herskó János volt, de a rendezésben többen részt vállaltak, köztük volt Simó Sándor, Sándor Pál, Szabó István, Markos Miklós, Palásthy György, Fazekas Lajos.

A film főcímzenéje - több más sikeres filmsorozathoz hasonlóan - Vujicsics Tihamér szerzeménye. A címszereplőt, Bors Mátét Sztankay István alakította.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet az első világháború után játszódik, egy csapat orosz hadifogolytáborból szökött magyar katona kalandjairól szól a forradalmakat élő, részben megszállt Magyarországon.

A főcím tanúsága szerint a sorozatot eredetileg ötrészesre tervezték. Ezzel függhet össze, hogy az első öt rész cselekménye lényegében folyamatos, a magyar köztársaság-tanácsköztársaság idejében játszódik. Ezzel szemben a további tíz résznél - a cselekmény szerint - az egyes részek között több év is eltelik. A 6. rész valamikor az 1930-as években játszódik, míg az utolsó, 15. rész a második világháborúban.

A címszereplő az első részben egy minden hájjal megkent, de egyébként átlagos hadifogoly, Bors Máté (Sztankay István), akinek nincs más célja, mint hazajutni. A 4. résztől már meggyőződéses kommunista forradalmárként jelenik meg.

Állandó társa Dániel Ede (Antal Imre) latin szakos tanár, aki gyakran tolmácsként is működik, mivel a latin mellett oroszul, németül és franciául is folyékonyan beszél.

A 3. részben bukkannak fel Ormándy és Zentai, azaz Oszi és Dezső. Ők ketten szintén állandó szereplők, a 4. és 9. részt kivéve mindig megjelennek. Mindig a főhőst és társait igyekeznek elkapni, de mindig hiába: a legtöbb rész úgy végződik, hogy Bors és társai elmenekülnek, Oszi és Dezső pedig hoppon marad. Az utolsó rész végén szemtől szemben harcolva mindkettőjüket lelövik.

A sorozat záró jelenetében megemlíti Dániel Edének, hogy csak ketten maradtak és Bors Máté megemlékezik az elhunyt kommunistákról.

Az epizódok címe és rendezői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Részlet a Halló!…központ című részből

Három hónap telt el a "spanyol zsokékirály" esete és Bors Bécsből hazatérése óta. Az elvtársaik csak annyit tudnak, hogy hazatért, de sehol nem találják. Egyikük ötlete, adjanak fel egy olyan apróhirdetést, amit csak ő ismerhet, de a rendőrség nem. A hirdetés végül ez lesz: A Globus cirkusz medveidomárt keres, utalva az oroszországi szökésre. Bors is megtudja a hirdetést, jelentkezik is, így elvtársai közvetett úton, de fel tudják venni vele a kapcsolatot. Mintha elfogadták volna a jelentkezését, kiküldenek hozzá egy Parázs nevű lányt, aki később Bors szerelme lesz. Hamarosan közeledik Magdolna napja, a kormányzó hitvesének neve napja. Zita bárónő felhívására országszerte Magdolna-bálokat tartanak. Dezső attól tart, hogy a bálokat a munkások kormányellenes konspirációkra fogják felhasználni. Oszival megszervezik, hogy egy Mittelman nevű beépített bűnöző egyén néhány fontosabb bálon balhét és verekedést provokál, majd úgy tesz, mintha leszúrták volna, így a rendőrség lecsaphat, hogy gyilkossággal vádolhassák a kommunistákat. Be is jön a számítás. Bors az egyik bálon végre találkozik rég nem látott barátaival. Éppen elmegy, mikor kitör a botrány, 27 embert letartóztatnak, köztük Dánielt is. Bors egy taxival követni kezdi a kivonult halottszállítót, de meglepetésére Zita bárónőék házához érkezik, ahol Oszi és Dezső is az álarcosbálon van. Bors beoson, látja, hogy a „leszúrt” Mittelman a hátsó lakban falatozik, készül a következő botrányra. Leüti az őt őrző detektívet, majd – mint detektív – magával viszi Mittelmant, úgymond a következő bevetésre. Ott viszont beismerő nyilatkozatot írat vele a szélhámosságról, majd frakkban visszamegy mint főúr az estélyre. Álarcában nem ismerik fel. Egyből Zita bárónőt keresi meg, akiről még korábban megtudta, hogy bankár feleség létére Dezsővel randevúzik. Felajánlja, hogy a botrány elkerülésére cseréljék be Mittelmannt a 27 fogolyra. Mivel az akció a bálon történik Zita bárónő férje előtt, nem lehet Bors ellen erőszakot alkalmazni. Ha kiderül a viszony, az Zita bárónő házassága és Dezső karrierje számára is végzetes lenne. Oszi és Dezső kénytelenek beleegyezni a cserébe, ismét hoppon maradnak.

  • Bors VIII. (Borban a szabadság): Fazekas Lajos
  • Bors IX. (Az attasé): Simó Sándor
  • Bors X. (A papagáj-akció): Sándor Pál
  • Bors XI. (Camarada Matteo): Markos Miklós
  • Bors XII. (Máté evangéliuma): Markos Miklós

Bors és Dániel a spanyol polgárháború vége felé hazatérne. Mivel azonnal letartóztatnák őket, álnéven teszik meg, mint az Eucharisztikus Világkongresszusra érkező francia delegáció szerzetes tagjai. Óvatosnak kell lenniük, mert mindenütt besúgók és rendőrspiclik vannak. Máté próbálná megkeresni évek óta nem látott szerelmét, de nem találja. A jósnőként dolgozó Piri néni elmondja, hogy lebukott, a márianosztrai börtönben van. Elmondása szerint Magyarországon a helyzet folyamatosan romlik. Röplapokat kéne nyomtatni, de szinte lehetetlen, annyi a besúgó mindenhol. Máté nem törődve az óvatossággal, mint francia szerzetes Dániellel elmegy Márianosztrára. Noha nem tud szerelmével találkozni, egy rejtett, de egyértelmű üzenetet küld neki. A választ (szeretlek) Máté egy frissen nyomtatott szentképen kapja. Azonnal beindul a fantáziája, ha a börtönben nyomda van, azon fogják kinyomtatni a röplapokat. Mint francia szerzetesek visszautaznak Budapestre, ahol Egerszegi méltóságos úrral beszélnek. Azt mondják, a kongresszus tiszteletére szentképeket szeretnének osztogatni a lázongó, de alapvetően istenfélő magyar munkásoknak. Egerszegi is jó ötletnek találja, engedélyezi, hogy ingyen nyomtassanak szentképeket a két francia szerzetes számára. Egy kis konspirációval és Máté benti szerelmével elintézi, hogy a szokásos szövegeken kívül titokban a fasizmus veszélyére felhívó szöveg is rájuk kerüljön. A szentképek osztogatása a rájuk került külön szövegnek köszönhetően nagy siker lett, ám egy példány Oszi és Dezső kezébe jutott. Gyorsan kiderítik, hogy hol készültek. Máté a többiekkel visszautazik Márianosztrára, hogy egy sürgős pótrendelést adjon fel. A nővérek egyetlen kérése cserébe: nála szeretnének gyónni. A gyónás alatt Dániel, valamint az apácának öltözött Piri néni segítségével megszöktetik Máté szerelmét. Percekkel korábban mennek el, mint ahogy Oszi és Dezső odaérkezik. Hogy lerázzák őket, egy kanyarban a Dunába lökik kocsijukat. A nyomukban lévő Osziék azt hiszik, hogy a vízbe fulladtak, elmennek. Mátééknak megint sikerült túljárniuk az eszükön.

  • Bors XIII. (Ujjé, a Ligetben): Palásthy György

1941. június vége, egy nappal Kassa bombázása után. Három év telt el a márianosztrai ügy óta. Oszi és Dezső a kudarc miatt nyugalomba kényszerültek, Borsról azóta nem tudni. A kassai repülőtér parancsnoka észlelte, hogy a hírekkel ellentétben nem orosz, hanem német repülőgépek támadták a várost. Felküldi Budapestre szárnysegédjét, hogy tegyen erről jelentést a miniszterelnöknek. Sofőrje egy katona, Bors Máté egyik elvtársa. Míg a tiszt a hivatalban van, hazaengedi pár órára a katonát. Ő előbb hazamegy Újpestre, de onnan azonnal továbbmegy, hogy elmondhassa a hírt elvtársainak. Először Piri nénit keresi fel, aki ekkor a Városliget egyik illemhelyén dolgozik. Segítségével megtalálják Bors Mátét, majd Dániel Edét, aki éppen az Angol Park zenestúdiójában dolgozik, ahol zenét szolgáltat, reklámokat mond be. Hárman megbeszélik, hogy minél több embert kell tájékoztatni erről a hazugságról, mielőtt még kitör a háború. Máté ötlete, hogy mondják be a Park hangosbemondóján, ott elég sok emberhez lehet így eljuttatni az üzenetet. Ehhez azonban el kell távolítani a parkban lévő rendőröket. Az egyik mutatványos bizonyos összegért vállalja, hogy el fog szabadulni Tagranoff, a dzsungelból elhozott szőrös, beszélni sem tudó majomember. Garantálja, olyan botrány lesz, hogy minden rendőr utána fog menni.

Ezalatt a hivatalban sem tétlenkednek. Mivel előre megrendezett akció volt a támadás, azonnal riadóztatják Oszit és Dezsőt, hogy nyomozzák ki, kinek mondhatta el a hazaküldött katona a német bombázás hírét. Elfogják Piri nénivel együtt, alaposan megverik őket, de nem vallanak. Végül mindkettőt elengedik, de Piri nénit követni kezdik, aki persze tisztában van ezzel, eltereli az őt követő nyomozót. A katona több óra késéssel, szakadtan, véresen megy feletteséért. A becsületes szárnysegéd megdöbbenve hallja az igazságot, a felső vezetés már előre tudott a provokatív bombázásról.

A szálak a Angol Parkban futnak össze. Noha Oszi és Dezső mindent bevet, Tagranoff elszabadulása olyan zűrzavart okoz, hogy az összes rendőr őt üldözi, Bors és társai meg a több ezer látogató előtt a hangosbemondón elmondják az igazságot a kassai bombázásról és a fenyegető háborúról. A parkban erre kisebb spontán béketüntetés kezdődik. A rendőrök visszarohannak, de Bors és társai a hátsó falon átmászva, egy vasúti hajtányon elmenekülnek. A liget kiürül, az egy fa tetején kuporgó szőrös, félpucér, beszélni sem tudó Tagranoffal sem törődik már senki. Odajön a mutatványos, majd felszól neki: Kovács úr, lejöhet, mára végeztünk. Oszi és Dezső ismét hoppon maradtak.

  • Bors XIV. (A különleges osztag): Palásthy György
  • Bors XV. (A győztesek): Palásthy György

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]